torstai 25. heinäkuuta 2013

Riittääkö palkka?

No ei palkka oikein tahdo riittää, kun sitä ei saa lainkaan... Palkannauttijat puolestaan eivät tahdo millään luopua saavutetuista eduistaan, kuten lomarahat ja pekkaspäivät. Vedotaan ostovoiman vähenemiseen, mutta entäpä työttömän ostovoima (se, jota ei ole)? Ahneelle palkansaajalle ei mikään riitä ja silloin toiset jäävät kokonaan ilman. Työmarkkinatukea "nauttivan" työttömän kohdalla ei ostovoimasta todellakaan voi puhua!

10 kommenttia:

  1. http://vehkanen.blogspot.fi/2013/07/tht-ry-yhdistys-ilmaistyovoiman-kaytto.html

    Laitan tännekkin jakoon tämän "aamu kirjoituksen" eli työttömien asioita pyrkii ajamaan Suomessa ainoastaan THT ry.

    Linkistäni on lisää jos työttömiä asia kiinnostaa, koska vain jos työttömät tai muutkin tahot yhdessä alkaa ajamaan asioita voi tapahtuakkin jotain vaikka on semmoinen Berliini muuri vastassa mutta kaatuihan sekin kansan tahdosta kun sitä oli tarpeeksi ajamassa.

    Olen jakanut kirjoituksiasi Facebookissa eli kyllä näitä luetaan.

    VastaaPoista
  2. Niin ihmekö mikään lama on, kun täysin ostovoimatonta porukkaa Suomessakin on varmaan miljoona aikuista (luku ihan arvaamalla tempaistu). Itsekin en voi ostaa edes tarpeellista puhumattakaan muista palveluista joita mielellään käyttäisi, jos rahaa olisi. Ei ihme jos vaikka sanoma- ja muilla lehdillä menee päin persettä, ne jotka lukisivat kuten minä ei rahaa ole tilata lehtiä (peruutettu kaikki tilaukset jo vuosia sitten), en tilaa paperi enkä digilehtiä, luen ilmaissivustoja. Tämä vain yhtenä esim.

    VastaaPoista
  3. Ehkä joissakin muissa yrityksissä pekkaset ovat todella ylimääräistä vapaata tms. mutta yrityksessä, jossa olen töissä, pekkaspäivät eivät ole mikään ylimääräinen, saavutettu etu. Pekkaspäiviä saadaan korvaukseksi siitä, että jokainen työntekijä tekee 8,5 tunnin työpäivää. Auttaisiko se työttömiä, jos tässä yrityksessä luovuttaisiin pekkasista mutta työpäivän pituus pysyisi samana? En usko. Palkkauskaan ei mene pekkasten mukaan vaan toimenkuvan. Luovun ilomielin pekkasista ja samalla oletan, että työpäiväni lyhenee puolella tunnilla ja jos se lisäksi tarkoittaisi myös palkanvähennystä sen puolen tunnin mukaan (vaikka se tuntuu epäreilulta), niin sekin käy. Mutta tämäkään tuskin auttaisi työttömiä, sillä en usko, että ketään palkataan edes osa-aikaiseksi yhdellekään osastolle paikkaamaan X * 0,5 tunnin vajetta. Miten siis pekkasista luopuminen auttaisi työttömiä työllistymään?

    VastaaPoista
  4. Pekkaspäivät oli (ehkä huonona?) esimerkkinä saavutetuista eduista, joista ei haluta luopua. Myöskään palkankorotusten jäädyttäminen ei koskaan sovi ahneille palkansaajille, vaan aina pitää saada enemmän. Me työttömät sen sijaan emme saa mitään lisää, mutta ehkä me emme sitten ansaitsekaan mitään? Lisää työttömyyttä toki saamme...

    VastaaPoista
  5. Tuo on normaalia työajan järjestelyä eikä mitään pekkasia.

    Mutta meillä työttömillä ei ole pekkasia, ei lomarahaa, ei työterveyshuoltoa, ei sosiaalisia kontakteja työkavereihin jne.

    Kyllä tällaisessa tilanteessa, kun on vuosia ollut työttömänä (6v), tuntuisi oikealta, että palkansaajat antaisivat edes vähän omastaan, tavalla tai toisella.

    Ritva, työttömänä pian kuusi vuotta

    VastaaPoista
  6. Kyllä edellä kertomani kulkevat yrityksessä pekkasina eli kerran kuukaudessa voi pitää pekkaspäivän, kun tunnit ovat täynnä. Puolta tuntia pidempi päivä ei myöskään ole vapaaehtoista, että jos niitä pekkaspäiviä ei halua pitää, päivän pituus pysyys silti samana eikä pitämättömistä pekkasista makseta rahallista korvausta. >>Palkansaajat antaisivat vähän omastaan>> Miten tämä onnistuu? Jos luovutaan palkankorotuksista, miten se hyödyttää työttömiä? Harvoin ne rahat valuvat työttömille, yleensä yritys tekee vain isompaa voittoa ja isokenkäiset ansaitsevat entistä enemmän. Ja mitä tulee palkankorotuksiin, ne ovat olleet menneet 5 vuotta muutamia kymppejä, joista verottaja vie puolet. Voi olla, että valtion tai kunnan leivissä nykyään ansaitsee paremmin ja saa suurempia palkankorotuksia kuin yksityisissä yrityksissä.

    VastaaPoista
  7. Voi, voi, jonkun puolen tunnin takia tuollainen meteli. Sanoisin niin, että esim lomaraha on aikansa elänyt. Sehän keksittiin työvoimapulan aikaan siksi, että ihmiset palaisivat töihinsä ja toteutettiin lomaltapaluurahana.

    Jos työssäkäyvät luopuisivat lomarahasta ja se kohdennettaisiin työttömien extra-korvaukseksi. Olisi varmasti monelle tosi tarpeeseen. Nimenomaan niille, jotka eivät enää ole ansidonnaisella. Olin itsekin jokusen vuoden peruspäivärahalla ja todentotta, se ei riitä mihinkään.

    VastaaPoista
  8. En ole valmis luopumaan mieheni lomarahoista. Niillä tällainen puolityötön perhe kustantaa kummasti jotakin pientä kivaa arjen harmauteen. Enkä varsinkaan halua itselleni mitään extrapakettia työttömyyden ehkäisyyn. Sen verran on jo kokemusta, että se tuskin olisi sellaista mikä minua miellyttäisi. Annetaan noiden asioiden nyt vaan pysyä ennallaan.

    VastaaPoista
  9. Eivät työssäkäyvät todellisuudessa luovu lomarahoistaan eikä niitä kuitenkaan kohdistettaisi työttömille, vaan yritysten voittoihin...

    VastaaPoista
  10. >>Voi, voi, jonkun puolen tunnin takia tuollainen meteli.>> Mikä meteli, en ymmärrä, jos hieman selventää asiaa. Puoli tuntia joka työpäivä x kaikki yrityksen työntekijät (joita on satoja). Ei mikään "joku puoli tunti". Ja aivan totta, jos työntekijät luopuisivat mistä tahansa rahallisesta korvauksestaan tai vaikka puolittaisivat palkkansa, yksikään työtön ei saisi senttiäkään enempää korvausta vaan yksityiset yritykset tekisivät vain enemmän voittoa.

    VastaaPoista