Tässä artikkelissa on vertailtu eri ammattien ansiotuloja, työuran pituutta ja koko työuran aikana kertyviä ansiotuloja: kannattaako_koulutus
TOIvottoman työttömän tilannetta voi luonnehtia seuraavalla tavalla:
TOIvottoman Työttömän kuukausipalkka on 0 euroa. Tätä ennenkin hän aina tienasi vähemmän kuin insinöörit keskimäärin. TOIvoton Työtön valmistui insinööriksi 23-vuotiaana. Hän teki opiskelun ohella alansa kesätöitä, joista sai ?(en enää muista paljonko) markkaa kuukausipalkkaa. Valmistumisensa jälkeen TOIvoton Työtön pääsi aikanaan (nyt hänen aikansa on jo ohi) töihin suoraan koulusta samaan paikkaan, jossa oli ollut kesätöissä. Hän jäänee työmarkkinatuelta kansaneläkkeelle 65-vuotiaana. Lyhyeksi jääneen työuransa aikana hän ehti tienata hyvin vähän euroja.
Kuukausipalkka 0 €
Työuran pituus 11,5 vuotta
Hei,
VastaaPoistaMie valaisen lisää, olin töissä noin 30 vuotta putkeen tai 20 vuotta miten lasketaan mutta atk-töissä 20 vuotta.
Palkka muodostuu valtiolla/kunnalla yleensä mikä on koulutustasosi eli jos olet insinööri tai Di sen mukainen palkka. Mutta jos et omaa koulustusta en saa palkkaakaan silleen.
Miun 20v atk-uran aikana valtiolla erot oli 14 000 markkaa samoista töistä ja eurotkun tuli niin noin 3000€ täysin samoista töistä. 20 vuotta valitettiin mutta aivan turhaan koska on ns. suoja palkat ja en jaksa nyt selittää.
Itse sanoisin että hanikkikaa Yliopisto tutkinto joka miulle olisi ollut helppoa mutta en lähtenyt sille tielle. Sitten vaikka se mikä tutkinto niin saat aina parempaa palkkaa kuin muut on totuus. Toivon yksityis yrittäjät tekee muutakin ja tekevätkin.
Kaikkihan perustuu kusetukseen jonka nyt siekin tyttö tiedät.
Ihmisiä käytetään hyväksi vaan.
http://vehkanen.blogspot.fi/
Kerro lisää niin laitan näitä eteenpäin ministeriötä myöten jos ne läpäisee seulan vaan.
Arille sanoisin, että ei se koulutus aina autuaaksi tee. Nyt on toiset ajat, mutta itse olin ehtinyt matematiikkaa ja ATK:ta opiskella vajaan vuoden kun pyydettiin töihin. Ei silloin tutkintoja kyselty, oli kova tarve saada alalle tekijöitä.
VastaaPoistaSain täysin samaa palkkaa kuin jo tutkinnon suorittaneet. Sitten kun sain tutkintoni valmiiksi, palkka en tainnut satasta (markkoja) enempää nousta.
Nyt ei vaan töitä ole, oli tutkinto tai ei, millainen tahansa. Paitsi hoitoalalla. ja sielläkin on kohta halvempaa työvoimaa ulkomailta...
Havaintojeni mukaan opetusalalla pienet kunnat palkkaavat määräaikaisuuksiin mahdollisimman epäpäteviä naapurin tyttöjä tai -poikia, jotta voivat maksaa huonointa alinta taulukkopalkkaa. Pienelle kunnalle tällainen esim. kymppitonnin säästö palkkakuluissa vuodessa on niin merkittävä. Isoissa kaupungeissa toki palkataan päteviä, mutta hakijoita pyörii satoja ja kilpailu harvoista paikoista kovaa. Aika mahdotonta laskelmoida kannattaako tutkinnot, kyse on saako yleensä työpaikan, jossain tutkinto vaaditaan ja joskus tutkinnot on haitta (on ylikoulutettu).
VastaaPoistaNiinpä. Pitääkin olla "oikeaan aikaan oikeassa paikassa oikea(nlaise)lla CV:llä", kuten rekrytoinneissa mukana oleva läheiseni totesi. En ole kovin monta kertaa (vain 2) onnistunut olemaan tuon määritelmän mukaisessa paikanhakutilanteessa ja lisäksi siellä on "muutama" muukin...
VastaaPoistaMoi,
VastaaPoistaTarkoitus olikin sanoa että jos samat työt niin pitäs saada suht samaa palkkaa. Eikä niin että vaikeimpia hommia tekevät saavat puolet vähemmän palkkaa kuin yksinkertaisi töitä tekevät kun eivät opi mitään.
Tästä kinasteltiin 25 vuotta atk-alalla että ei jären häivää näissä touhuissa ollut. Sairasta sanottiin aina.
Minulla on kaksi tutkinto. Toiselta alalta sain tutkinnon 2000-luvun alkupuolella. Sain (pätkä)töitä jo ennen valmistumista ja valmistumisen jälkeen, kunnes aloin yrittäjäksi (virhe). Töitä yrittäjänä oli ihan hyvin, kunnes tuli tämä 2008 taantuma. Ala on hyvin suhdanneherkkä, vuodenajoilla on hyvinäkin vuosina hyvin suuri merkitys työllisyyteen. Konkurssia ei sentään tarvinnut tehdä vaan yritys myytiin.
VastaaPoistaTässä välissä tein lapsen, jonka jälkeen opiskelin uuden ammatin. Töitä ei ole saanut, koska ei ole alan työkokemusta (ja mistäköhän sen saa, jos ei kukaan ota töihin).
Asiat voivat muuttua niin paljon jopa alle kymmenessä vuodessa. Joskus pääsi töihin jo kesken opiskelujen, tänä päivänä ei edes koulutus takaa (minkäänlaista)työpaikkaa.
Näin se valitettavasti taitaa mennä, ettei edes uuden ammatin opiskelu auta työllistymisessä.
VastaaPoista