perjantai 1. helmikuuta 2013

Valmiiksi pedatut työpaikat



Viime kuukausina hakiessani työpaikkaa olen törmännyt sellaisiin ”avoimiin” työpaikkoihin, jotka selvästikin ovat olleet valmiiksi jollekin jo talossa olleelle varattu. Ensin oli haussa kaksi noin vuoden kestävää sijaisuutta valtiolle (joista toinen vuorotteluvapaan sijaisuus). Molemmista tuli noin viikon kuluttua hakuajan päättymisestä jo tutuksi tulleen sisältöinen sähköpostiviesti. Näissä tapauksissa herätti ihmetykseni todella nopea aikataulu, jossa valinta haastatteluineen olisi muka tehty. Selvästi olivat kyseessä jollekin henkilölle jo valmiiksi pedatut paikat. On vain epäreilua, että näitä työpaikkoja edes laitetaan avoimeen hakuun, vai määrääkö joku laki? Kuinka moni hakija elättää turhaa toivoa tällaisia paikkoja hakiessaan? 

Toinen tapaus oli vain 3 kuukauden vuorotteluvapaan sijaisuus, johon oli ollut 87(!) hakijaa. Tästä en osaa sanoa, oliko paikkaan jo valmiiksi valittu joku – ainakin hakijoiden määrä ja valitun nimi kerrottiin avoimesti sähköpostissa, jossa kiitettiin hakemuksesta jne. Tuossa em. valtion organisaation tapauksessa ei edes kerrottu hakijamäärää eikä tehtävään valitun nimeä.

Kolmas tapaus on viimekesäinen harjoittelupaikkani. Kyseessä on saman alan työpaikka, kuin tuo, jonne oli tullut 87 hakemusta, joten sen perusteella voi päätellä hakijamäärästä (jota siis ei kerrottu) jotain. Myöskään virkaan valitun nimeä ei ilmoitettu hylkäävässä tylyssä sähköpostiviestissä. Kävinpä sitten tutkailemassa ko. organisaation henkilöstön yhteystietoja netissä ja havaitsin viimekesäisen kesätyöntekijän tittelin olevan nykyään sama kuin tämän ”avoimena” olleen viran titteli oli. Olisiko näillä kahdella asialla mahdollisesti jotain yhteyttä? Näin meitä hakijoita petetään! Taas kerran kymmenet hakijat luulivat heillä olleen oikeasti mahdollisuus saada työpaikka – no, minä en edes luullut, kaduttaa että edes laitoin hakemuksen sinne! Kyllä tuollainen suututtaa, vaikka minä nyt en sitä paikkaa kuitenkaan olisi saanut (jos se olisi oikeasti ollut avoimena).

Sitten ovat vielä yksityiset firmat, jotka ovat asia erikseen. Nimittäin niissä työpaikkoihin valittujen henkilöllisyys tuntuu olevan todella salaista tietoa. Minulle ei ainakaan koskaan ole kerrottu hakemiini yksityisten yritysten (tai mitä osakeyhtiöitä nyt milloinkin ovat olleet) työpaikkoihin valittujen nimiä. Firmasta, johon syksyllä hain, en ole nähnyt minkäänlaisia nimitysuutisia tms. missään. Minua olisi kovasti kiinnostanut esim. oliko eräs entinen kollegani mahdollisesti valittujen joukossa. No, mitäpä minä sillä tiedolla tekisinkään? Tässäkin hakuprosessissa olivat lopulta sisäiset hakijat etusijalla, joten otsikon aihe toteutui tämänkin firman kohdalla.

15 kommenttia:

  1. Työnhakijoita kusetetaan mennen tullen. Ihan sama oletko työpaikasta toiseen vaihtaja vai työtön. Sama homma se näyttää olevan silti. Ehkä töissä olevat ovat himpun verran paremmassa asemassa, sillä heillä kuitenkin on työpaikka.

    VastaaPoista
  2. Tuollaistahan se on aina ollut. Paikka on laitettava auki vaikka siihen olisi jo tiedossa tekijä.

    Mutta eikö vuorotteluvapaan sijaisen tulisi olla työtön työnhakija? Näin ainakin ennen oli.

    VastaaPoista
  3. Julkisella puolella on pakko laittaa paikka haettavaksi, joten ei mitään mahda näille valehauille.

    Sitten suuri osa paikoista menee sukulaisille tai kavereille, joille on joku paikka annettava vaikka eivät mitään osaisi, eli tiskin alta.

    Näinpä sitten ne paikat joihin oikeasti jotain ulkopuolista haetaan, niin vaatimukset ovat loputtomia ja hakijoista kuoritaan kermaa päältä.
    4*

    VastaaPoista
  4. En ole ikina ulkomailla tormannyt kaytantoon etta valitun hakijan nimi ilmoitettaisiin muille ei-valituille hakijoille. En nae tassa kaytannossa mitaan arvoa ja minusta se on yksityissuojalain vastaista. Mita sen on valia kuka sen paikan sai jos ei sita itse saanut? Suomessa on kummia kaytantoja rekrytoinnin suhteen.

    VastaaPoista
  5. Samantapaisia kokemuksia mullakin. Vaikka kuinka on sijaisena ollut samassa paikassa, otetaan vakkariks nuori, vastavalmistunut "halvempi" työntekijä.
    Enpä enää haekaan vakkariksi, tehkööt nuoremmat. Mulle riittää sijaisuudet, joita sillointällöin on.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi: muille hakijoille voi olla arvokasta tietoa, minkälaisia seikkoja valinnassa on painotettu. Onko valitulla esimerkiksi tehtävään erityisen hyvin sopiva koulutus tai monipuolinen työkokemus.

    Laki puolestaan ei ole mielipidekysymys. Työpaikat eivät ole pääsääntöisesti salaisia seikkoja.

    VastaaPoista
  7. Kyllä ne kaikki 87 hakijaa ovat (ilmeisestikin) olleet työttömiä, koska vuorotteluvapaan sijaisuuden edellytys on että paikkaan otetaan työtön työnhakija. Niin paljon pelkästään työttömiä hakijoita kuulostaa huolestuttavalta määrältä.

    Ei valitun nimeä yleensä ilmoitetakaan, mutta kyllä minua kiinnostaisi kuka paikan on saanut. Eikä pelkkä nimi tosiaan mitään sanokaan - valinnan perusteet kiinnostaisivat myös, mutta varsinkaan niitä nyt ei ainakaan kerrota.

    VastaaPoista
  8. Suomessa nyton niin pienet ympyrat etta ehka se nimikin jo sanoo jotain valintaperuisteista jos siis henkilon tuntee.

    Nyt tuli ristiriitaista tietoa, ensimmaisessa postauksessa sanotaan selvasti etta valitun nimi kerrotaan sahkopostissa eli kerrotaanko tama siis vai ei? Siis julkisella puolella.

    Henk koht en ole sita mielta etta kaikkien hakijoiden pitaisi tietaa mika valitun hakikan nimi on, mita silla on valia, sehan on selvaa etta itse ei tullut valituksi.

    VastaaPoista
  9. Kyllähän työttömiä on nykyisin todella paljon. Senhän takia sinunkin mahdollisuutesi saada työpaikka on kohtalaisen heikohko koska olet työtön ja samoista paikoista (jopa vuorotteluvapaista) kilpailevat työssäkäyvät ja työttömät.

    VastaaPoista
  10. Jos on julkisesta puolesta kysymys, niin hakuhan on julkinen eli voit kysyä kuka on valittu ja hakijoitten nimet saa kanssa halutessaan. Olen kerran päivää ennen haun loppumista kysynyt toimistosta ketä oli hakenut, ja kun tunnistin että siinä oli jo yli viisi jotka joka tapauksessa pistetään minun edelleni, en viitsinyt edes hakea. Siis kuten edelläkin sanottu piirit on pienet monesti.
    4*

    VastaaPoista
  11. Yhdessä paikassa valitun nimi kerrottiin, toisessa ja kolmannessa ei, vaikka yhtä julkisia organisaatioita ovat kaikki olleet.
    Piiri pieni todellakin tuntuu pyörivän näissä (muodollisissa) hakuympyröissä.

    Valitettavasti tiedän kyllä, että mahdollisuuteni työllistyä ei ole ainoastaan "kohtalaisen heikohko" vaan äärimmäisen heikko!

    VastaaPoista
  12. Syksyllä oli avoinna kaupungilla eräs vakituinen työpaikka osastolla jossa on alle 10 työntekijää. En edes viitsinyt hakea, koska tiesin siellä olevan määräaikaisessa työssä vanhan opiskelukaverini. No viikon parin päästä sainkin tietää, että tämä opiskelukaveri oli saanut sieltä vakituisen tätä ilmoitusta vastaavan työn.

    Itse hain parisen kuukautta sitten puolen vuoden sijaisuutta ja hakijoita oli 310, näin kerrottiin sähköpostiviestissä sekä tieto siitä ketä paikkaan oli valittu.

    VastaaPoista
  13. Mielestäni on ihan turhaa kertoa muille hakijoille kuka paikkaan on valittu. Ainoa poikkeus on virkojen kohdalla, jolloin (pätevämpi) hakija voi tehdä oikaisupyynnön/valituksen.

    VastaaPoista
  14. Tuija on kuitenkin ollut koko ajan töissä, vaikkakin pätkätöissä. Hienoa silti.

    VastaaPoista