maanantai 2. tammikuuta 2012

Työttömyys ja ulkopuolisuus satuttavat


Olin uutta vuotta vastaanottamassa sellaisten noin viisikymppisten (ja hieman alle) henkilöiden seurassa, joilla on katkeamaton työura (eikä loppua sille näkyvissä). Minulla ainoana tästä joukosta on jo kaksi kertaa määräämättömäksi ajaksi katkennut ”työura”. Tunnen itseni tämänkaltaisessa seurassa muukalaiseksi – kuin vieraalta planeetalta tulleeksi! Ihmistä satuttaa melkein fyysisesti, jos hän joka päivä kärsii jostain asiasta (työttömyydestä) tai sen (työn) puuttumisesta ja joutuu säännöllisesti sellaiseen seuraan, joka ei kärsi samasta asiasta (työlliset).   Sulkuihin voi vaihtaa tilanteensa mukaan monia muitakin sanoja, mutta tämä blogi käsittelee ulkopuolelle ja osattomaksi jäämistä työttömyyden näkökulmasta. Olisin niin toivonut itselleni katkeamatonta työuraa, mutta nyt se on aivan liian myöhäistä. Jonain päivänä on liian myöhäistä saada katkeamaton työura…
 
Onneksi ko. henkilöt ymmärtävät olla kysymättä edelleen surkeana jatkuvasta tilanteestani mitään (on siitä ollut jo niin monta kertaa puhetta). Jos joku sattuisi jotain kysymään, vastaisin varmaankin opiskelevani mainitsematta työvoimapoliittisesta koulutuksesta mitään.

2 kommenttia:

  1. Loppujen lopuksi kyse on monista hankalaista asioista, joille ei voi juuri mitään. Sitä on taipuvainen sopeutumaan vallitsevaan tilanteeseen. Mutta ei kuitenkaan sopudu ja on siitä tyytymätön. Vanhat arvot, mallit ja odotukset ovat lujassa. Loppujen lopuksi päädytään ennemin tai myöhemmin eläkkeelle. Toisilla on paremmat olosuhteet kuin toisilla. Ne joilla on paremmin niin heidänkin kohdallaan jollain on vielä paremmin. Tätä jatkuu lähes loputtomiiin verailukohteita löytyy.

    Puuhaamista riittää kaikille mutta ei palkkatyötä. Tulevaisuuden kehityssuunta ei tule olemaan jatkuva kasvu. TVP koulutusten painopistekin on muualla kuin koulutuksessa sinällään. Näkee muitakin kohtalotovereita ja saa vertaistukea. Työllistyminen työttömän päätyö on muodostunut yhä haastavammaksi. Ettei tässä eläkettä odotella.

    Onhan näitä taitoja runsaasti opittavana ja sovellettavaksi. Sosiaalista verkkoa raeknnettavaksi. Paradoksaalsuuksia riittää.

    Uuden vuoden toivotukset.

    VastaaPoista