torstai 3. marraskuuta 2016

Pakkoinfossa käyty

Nyt olen käynyt kuuntelemassa, kun yksityiset yritykset mainostivat palvelujaan työttömille. Kuulijoita oli arviolta viitisenkymmentä. Joukossa oli myös 30+ - ikäisiä, koska kohderyhmää oli yllättäen laajennettu. Työttömyyden kesto oli myös pidennetty 12 kuukauteen. Alkujaan kohderyhmänä piti olla 50 vuotta täyttäneet 3 – 6 kk työttömänä olleet.

Yksikään yritysten edustajista ei onnistunut vakuuttamaan minua niin, että olisin oitis ottanut palvelusetelin vastaan ja ilmoittautunut palveluntuottajalle. Haastattelusparraus, LinkedIn –profiilin tekeminen tai olemattomien piilotyöpaikkojen metsästys eivät ole aivan uusia ideoita, toki niitä on vaikea keksiä. Sparrausta ei tarvita jos ei ole työhaastattelua tiedossa ja LinkedIn –profiileja on jo niin paljon sellaisilla henkilöillä, joilla on sinne jotain laitettavaakin, joten minun ei sitä kannata tehdä. Mahdollisten piilotyöpaikkojen metsästys ”kontaktoimalla” työnantajia saa vain työnantajat hermostumaan, koska kyselijöitä taatusti on jo muutenkin riesaksi asti!

Jollakin näistä firmoista oli esittelydiassaan sitaatti (tietenkin!) tyytyväiseltä asiakkaalta, joka oli ”työllistynyt koulutustaan ja kokemustaan vastaavaan työpaikkaan”. Nyt pitäisi tietää työllistyneen henkilön ala, koulutus ja työkokemus sekä millä kriteereillä henkilö katsotaan työllistyneeksi. Onko kyseessä kokoaikainen vakituinen työsuhde vai 18 tuntia viikossa kuukauden tai kahden ajan?

11 kommenttia:

 1. Meikäpoika kommentoi:

  Itse olisin tuon kortin katsonut. Se on mahdollisuus, jos ei ole muutakaan. Sinullahan on juuri työjakso alla, joten tuo olisi ollut jatkumo sille. Kannattaa takoa kun, rauta on kuumaa! Mutta jospa muita parempia vaihtoehtoja löytyisi.

  VastaaPoista
 2. Kuinkahan moni työtön on katsonut tuon "kortin"?

  En ole yhdenkään työttömän kuullut kehuvan tuon kortin katsomista. Aina taustalta on löytynyt henkilö, joka mainostaa työllistyneensä kun on saanut kortin katsomisen jälkeen muutaman kuukauden pestin yhteiskunnan tukemana tai palvelun tarjoaja/välittäjä, joka kehuu kortin katsomisen olevan työttömälle eduksi.

  Toki, kaikki työsuhteet, joista maksetaan palkkaa on eduksi työttömälle, mutta vain hölmöä pystytään hyväksikäyttämään kerta toisensa jälkeen tyhjillä lupauksilla. Mielestäni pitäisi lopettaa kaikki työttömyydestä loisiminen, koska samalla rahalla voitaisiin palkata työntekijöitä, jotka edistävät yhteiskunnan kasvua tai todella hyödyllisiä palveluja.

  Kun tarjotaan koulutuspalveluja "töitä löytyy ahkeralle"-asenteella, niin miksi nämä työttömille suunnattujen palveluiden tarjoajat eivät mene kunnon töihin?

  VastaaPoista
 3. "Työttömyydestä loisiminen" on hyvin ilmaistu, koska työttömiä usein syytetään loisiksi. Nämä naamioidut loisimiset eivät sitten saakaan mitään moitteita, vaan kunniaa.

  VastaaPoista
 4. Niin... Tätä ”katseluahan” sen on. Katsellaan kortteja ja katsellaan junan ikkunasta metsään tekemätöntä työtä. Voi jumalauta!

  On kuitenkin aivan täysi fakta, että maassamme on tällä hetkellä yli PUOLI MILJOONAA työtä vailla olevaa!

  Tokihan yksilötasolla aina sen työpaikan joku saa, mutta tosi moni ei. Meitä työttömiä on aivan liikaa.

  Päättäjillä on pää syvällä pimeässä perseessä!

  Mihin helvettiin meillä on kadonnut se yhteinen ”talvisodan henki”, jossa puhallettiin siihen yhteen samaan pilliin?

  ”Elät minun maksamillani verorahoilla saatanan laiska paska!” -ajattelu on huolestuttavan yleistä työssäkäyvien kohdalla.

  Minun hyvä ei saa olla sinun hyvä ja kaikki heti minulle, NYT!

  Ahneus on yksi kuoleman synneistä. (En sillä tietyllä tavalla ole uskonnollinen, mutta eipä siellä isossa kirjassa ihan turhuuksiakaan puhuta.)

  Kummelin Matti Näsän sanoin: ”Mua ei oikeen taas huvita yhtään mikään!”

  VastaaPoista
 5. Meikäpojan pakkoinfoa:

  ”… yksilötasolla aina sen työpaikan joku saa ..”, juurikin näin. Siksi kannattaakin miettiä, miten omia työllistymismahdollisuuksia parantaisi. Tässsä muutama verraton peliliike (aiempien jatkoksi), joilla työpaikka otetaan näppärästi haltuun!

  7. Liikkuvuus
  Vaikka yleinen työttömyysaste on korkea, niin eri alueilla voi olla isoja eroja. Siis heti (työttömyyden) alussa kannattaisi tehdä kartoitus ja suunnata kohti alueita, jossa työttömyys on pienempää (näin yksinkertaistettuna). Ongelmana on ihmisten paikkakuntasidonnaisuus; tämäkin on ymmärettävää (perhe, asunto yms. syyt). Tosiasia kuitenkin on, että tuo liikkuvuuden kasvu pienentäisi työttömyyttä.

  8. Vaihtoehtojen etsintä
  Perinteinen työnhaku ( cv+työhakemus) voi tulla jossain vaiheessa tiensä päähän (ainakin hakijasta voi siltä tuntua). Siksi voi kokeilla muita vaihtoehtoja kuten työvoimapoliittista koulutusta, tai esim. tuo edellä esiteltyä 'business to business' valmennusta jne.; en vähättelisi näitä.

  9. Tehokkuus
  Perinteinen työnhaku: cv→odottelu→ työhakemus →odottelu→ (työhaastattelu)→odottelu-→vastaus→ (uusi kierros). Eli tuota hukka-aikaa (odottelu) voi kertyä yllättävän paljon (vuosi, pari menee sananmukaisesti odotellessa!). Eli tätä työhakua kannattaa tehdä ns. 'moniajona' (mahdollisuuksien mukaan), tai yrittää käyttää noita em. vaihtoehtoja (8) ajankäytön tehostamiseksi.

  10. Verkostointi
  Parikin hyvää kontaktia voi olla merkitseviä oman työuran kannalta (suosittelu/tai suora työhön otto).

  11. Tatuoinnin huomiointi
  Tämä tatuointi on nykyään hyvinkin yleistä (en kyllä ymmärrä miksi). Voimakas tatuointi voi kuitenkin olla esteenä johonkin rooliin/työtehtävään yrityksessä (vaikka henkilö muuten olisikin sopiva).
  VastaaPoista
 6. Olen samaa mieltä, että tatuoinnit tai lävistykset koruineen ovat kyllä hiukan arveluttavia (linnakundi tms.), jopa rumia, mutta elämme kuitenkin 2010-lukua ja ne tatuoinnit lävistyksineen ovat vain sitä tätä päivää ja kertoo työnantajan junteista ja vanhoillisista pölytyttyneistä asenteista jos se työpaikan saantii siihen tatuointiin tai lävistykseen kaatuu. Asiakaspalvelutyössä tämä seikka korostuu eniten.

  Kyllähän naisetkin meikkaavat ja feikkaavat ja ”piirtelevät” itseään. Eli en nyt lähtisi heti tuomitsemaan vaikkapa jotakin naamaansa tatuoitua kaveria jos tyyppi olisi muuten ihan helvetin pätevä siihen vaadittuun työhön.

  Annetaan vaan kaikkien kukkien kukkia ja kukitaan me itsekin!

  VastaaPoista
 7. Alle 30-vuotiailla taitaa tatskat olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Minäkin mietiskelen nyt ekan tatskan ottamista, vaikka ikää 50+ . Tuskin vaikuttaa mun työnsaantiin - tatskattomanakaan ei töitä ole herunut. Sama vaikka kaulaan ja naamaan ottaisin tatskoja heh :) Se on kuulkaas tuo vitosella alkava ikä se suurin työllistymisen este.

  VastaaPoista
 8. Meikäpoika kommentoi:

  Lisään vielä, että nuo peliliikkeet (1-11) eivät ole hatusta temmattu/huvikseen keksitty. Niistä kaikki, paitsi yrittäjyys (6) ja tatuointi (11), perustuu sekä omakohtaiseen kokemukseen että hankittuun tietoon (yrittäjyys; hankittu tieto/koulutus). Tuo tatuointi kuuluu sitten kyllä ns. mutu sarjaan.
  Kuten sanottu siellä on paljon päivän selvääkin, mutta kunhan vain toin esille.

  VastaaPoista
 9. Ahneus tätä maailmaa valitettavasti tuntuu pyörittävän.
  "Me tienataan tällä" on nykyään usein toisteltu mantra.
  Aina joku tienaa, mutta se ei ole työtön...

  Tatuoinnista puhuminen menee "hieman" ohitse minun työnhaustani!
  Tatuoinneista minulla on mielipide eikä se ole positiivinen. Sitäpaitsi useimmilla (edes jotenkin järjissään olevilla) mahdolliset tatuoinnit ovat piilossa, joten ne eivät näy työhaastattelussa. CV:ssä ne eivät varsinkaan näy, jos ei niitä erityisenä meriittinä mainitse?

  VastaaPoista
 10. voisiko joku tutkia näiden työvoimatoimistojen päätävien virkamiesten kytkökset näihin työvoimapalveluita tarjoaviin ykstyisiin konsultti firmoihin varsinkin kun ne veren imiät tekevät bisnestä työtömien kustanuksella ja te -toimiston karensilla uhkailujen avustamana
  epäilen että koko järjestelmä on näiden konsultti loppareiden ja te toimistojen päätävien johonkin poliitisesti sitoutuneiden virkamiesten hyväveli koruption saaststutama
  kysessä on kuitenkin satojen miljoonien työlisyysmäärä rahat
  meno on kuin mamu bisnekessä
  kohde joka on rahastuksen ja veren imemisen viaton kärsiä on suomen työttömät
  missä mussa liike toimessa asiakas pakotetaan rangastuksen uhalla olemaan jonkun
  yksityis yrityksen asiakaana meno muistutaa jotain mafia toimintaa
  ja te-toimisto edustaa sitä kiristäjä osapuolta joka ne asiakaat sille yksityiselle konsulttifirmalle välitää pakotamalla työttömät heidän toimintaansa rankaistuksen uhalla
  halusit tai et
  https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/spring-house-oy/17869159/taloustiedot https://www.finder.fi/Koulutusta+ja+koulutuspalveluja/Spring+House+Oy/Helsinki/yhteystiedot/436101?edsacid=ofs-fonectafi-profile aikamoista kasvua vuodesta 2012 miksi no juuri näiden työkärin palvelu ostojen takia luulisin työtömyys on hyvä bisnes joillekin
  StaffPoint-konsernin omistajina ovat vakavaraiset, institutionaaliset sijoittajat GWS, Suomen Teollisuussijoitus, Etera ja Varma sekä yritysten johto. StaffPoint-konsernin hallituksen puheenjohtaja on Martti Kiuru, jäseninä Andreas Tallberg, Inka Mero, Petteri Wallden sekä Tommi Salunen
  Spring House on osa StaffPoint-konsernia Konsernin liikevaihto on yli 120 miljoonaa euroa.
  https://www.springhouse.fi/spring-house/staffpoint-konserni/
  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/koulutusbisnesta-te-toimiston-tuella-tyoharjoittelua-vai-tyolaiskauppaa/
  Koulutusbisnestä TE-toimiston tuella: Työharjoittelua vai työläiskauppaa?
  Oma tapaus
  Jos et savu info tilaisuuteen 7.12.2016 kello 10.00 jonka järjestää Spring House oy
  työnhakusi päätyy ja menetät työtömyysturvasi
  selvä *ei sitä kovempaa uhkausta*
  Että pakotetaan osalistumaan Spring house oy veren imiä hyväksikäyttö yrityksen lompakoa lihotavaan täysin turhaan info tilaisuuteen kun työvoimatoimisto ei jaksa itse välitää niitä työpaikkoja ihmisille eikä edes yritä koska ovat niin tehotomia ja laiskoja itse että ulkoistetaan palvelu ja heidät lähetään Spring house oy täysin turhaan infotilaisuuteen
  Siis voiko enään olla tyhmempää toimitaa tuhlata valtion verovaroja kuin tämä
  te-toimiston mafia *yksityis yritykseen* *asiakaaksi kiristämällä* virkailijat
  ehkä lahjotut loppareiden taholta sellaiset

  VastaaPoista
 11. Sinun pitäisi laittaa aihevinkki asiasta esim. MOT:n toimitukselle.

  VastaaPoista