perjantai 25. lokakuuta 2013

Väärässä paikassa

Tunsin olevani täysin väärässä paikassa ja seurassa siellä TE-toimiston pakkoinfossa! Voi jestas, millaista osa porukasta oikeasti oli! Mistä veneen alta heidät oli kaivettu, ja oliko heillä edes osoitetta mihin kutsu tilaisuuteen oli voitu lähettää? Noin kolmasosa osallistujista oli jotain epäsiistejä elämänhallintansa menettäneitä... En minäkään sellaisia töihin ottaisi! Itseni kyllä palkkaisin heti tältä istumalta... Tuollaiseen pitkäaikaistyöttömien joukkoon minä en tunne kuuluvani - enkä kuulukaan! He olivat niitä pitkäaikaistyöttömien perikuvia, jollaisiksi meitä kaikkia kai liian usein luullaan? Pitkäaikaistyöttömät eivät todellakaan ole mikään yhtenäinen massa, joka sopii samaan muottiin tai edes samaan tilaisuuteen!

Infossa oli sellaisia henkilöitä, joilla ei ole edes verkkopankkitunnuksia - tietokoneesta puhumattakaan. Minulle ei todellakaan tarvitse kertoa mitään TE-toimiston sähköisten palveluiden käytöstä, koska osaan sen jo... Onneksi kärsimystä kesti vain noin tunnin ajan.

Seuraavaksi me kaikki saamme (ei- vapaaehtoisesti) kutsun TYPA:n arvi-palveluun (eli palvelutarpeen arviointikartoitukseen). Jippii ja hurraa! Tämä on aivan mahtavaa! Jään mielenkiinnolla odottelemaan...

Liitänkin tähän "työkkärin" korkeatasoisen mainoksen:

Työnhakijoiden sissimarkkinointitekniikat – Näin erottaudut työnhaussa

 • Mitkä strategiset työnhaun seikat on huomioitava?
 • Mitkä operatiiviset asiat vaikuttavat yllätys momentin onnistumiseen ja palkkautumiseen?
 • Kuinka pujahtaa huomaamattomasti rajalinjan ylitse?
 • Miten suunnistaa, kaukana tavanomaisista työnhaun rajalinjoista, työnantajien selustassa?
Koulutuksessa paneudutaan oman työnhakuimagon löytämiseen ja sen hyödyntämiseen. Tutkitaan eri tietolähteitä ja niiden soveltamista. Mietitään eri toteutustapoja ja hyviä käytäntöjä, sekä otetaan malliksi joitakin onnistuneita operaatioita.
Tule kuulemaan, parhaimmalle tähystyspaikalle, N.N:n esitys.
Sitovat ilmoittautumiset osoitteesta:

http://bit.ly/15DZb3I
Printtaa täältä tapahtuman esite.

Lisätietoja koulutuksesta:
X.X@te-toimisto.fi

Alkupäivämäärä: 5.11.2013  

Sissimarkkinointitekniikat - sallikaa mun nauraa! Mitä on "palkkautuminen"? Entä "yllätys momentti"? Opetelkaa edes yhdyssanat! Onnistuneet operaatiot?! Minä olen kenties vain liian kriittinen ihminen?

15 kommenttia:

 1. Hah, mulla oli samanlaisia kokemuksia vastaavanlaisessa tilaisuudessa. Monet tilaisuudessa olleet olivat joko alkoholisoituneen näköisiä tai sitten mamuja, jotka eivät vaikuttaneet osaavan suomea kunnolla. Olin mielestäni melkein ainoa siististi pukeutunut ja "normaali" työtön siinä tilaisuudessa. :D

  VastaaPoista
 2. Tosiaan ensimmäiseksi kiinnittyi huomio "mainoksen" oikeinkirjoitukseen...

  VastaaPoista
 3. Voi VMP. Pujahdat huomaamattomasti sissityyliin työpaikalle? Suunnistat työnantajien selustassa? Tekemässä mitä, vakoilemassa tai murtokeikalla...

  VastaaPoista
 4. Mulle tuli sähköpostiin tuo sama.

  Tuli mieleen ajat, jolloin "yllätysmomentin onnistuminen" ja "rajalinjan huomaamaton ylitys" oli sitä, että käveltiin potentiaalisen työnantajan ovesta sisään ja kysyttiin, olisko töitä. Monesti oli. Selustassa ei tarvinnut suunnistaa, vaan suoraan pomon työhuoneeseen mentiin.

  Nykyään työpaikkailmoissa on kysymyksiä varten tunnin puheluaika yhtenä päivänä, jos edes on, ja ovenvartijana joku rekryfirma, jonka nettilomake suodattaa kaikki paskahakijoiden hakemukset suoraan roskiin..

  Opetellaankohan kurssilla tekemään työnantajille "tarjouksia, joista ei voi kieltäytyä".. :P

  VastaaPoista
 5. Pitäisi varmaan laittaa maastopuku päälle ja soluttautua jonkun firman paintball- tms. tiimihengen kohottamistilaisuuteen. Olisiko se sissimarkkinointia?

  VastaaPoista
 6. Lueppas tuo linkki, käsitänkö mä oikein että ei ole mitään mahdollisuutta kieltäytyä psyykkisen työkunnon tutkimisesta - ja pöyristyttäviä ajatuksia tuolla - esim tunteeko työtön itsensä arvottomaksi, perrrr...

  http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=26&cad=rja&ved=0CE0QFjAFOBQ&url=http%3A%2F%2Fmaakunta.kainuu.fi%2Fshowattachment.asp%3FID%3D2944%26DocID%3D1614&ei=4I5tUvDgGeK54AS6i4GwAw&usg=AFQjCNFlOkbx8KLswNj54vWUBJUMgpzUqg&bvm=bv.55123115,d.bGE

  VastaaPoista
 7. Muistakaa todellakin käydä pesulla, manikyyrissä, pedikyyrissä ja kampaajalla, jotta erottaudutte näiden asunnottomien ja alkkisten joukossa eduksenne ennen kuin menette TE-toimiston eteen! Sissivehkeet eivät auta, kun meidät on jo valmiiksi lokeroitu. Tietenkään näihin ehostuksiin kaikilla työttömillä ei todellakaan ole varaa.......

  Minulta kysyttiin TE-keskuksessa viimeksi käydessäni: "Miksi sinä olet täällä?" Vastasin: "Kun käskettiin tulla." Ei toimenpiteitä, pärjää omillasi.

  Aika nättiä, vai kuinka?

  VastaaPoista
 8. En usko, että monetkaan työttömät kokevat tarpeelliseksi tälläytyä työkkäriin tai pakollisiin infotilaisuuksiin mennessään. Itsekin puen päälleni vain tuulipuvun. Helposti sitä näyttää väsyneenä ja kyllästyneenä elämän päähän potkimalta mutta haitanneeko tuo mitään kun ei sieltä työkkäristä työpaikkaa kuitenkaan saa.

  VastaaPoista
 9. Jos tämä kommentti oli tarkoitettu minulle joka olin kommentoinut tätä juttua ensimmäisenä: "En usko, että monetkaan työttömät kokevat tarpeelliseksi tälläytyä työkkäriin tai pakollisiin infotilaisuuksiin mennessään. Itsekin puen päälleni vain tuulipuvun. Helposti sitä näyttää väsyneenä ja kyllästyneenä elämän päähän potkimalta mutta haitanneeko tuo mitään kun ei sieltä työkkäristä työpaikkaa kuitenkaan saa." En siis itsekään ollut mitenkään "tälläytynyt" kun menin sinne tilaisuuteen, mutta kiinnitin huomiota kuinka moni haisi viinalle tai vaikutti olevan päihtynyt, vaatteissa oli reikiä tai hampaita puuttui suusta. (ok, ymmärrän ettei työttömyyskorvauksella eläessä ole varaa mennä hammaslääkäriin.) Yllätyin, kun olin melkein ainoa tilaisuudessa joka oli edes tavallisen näköinen. En siis tarkoita että kaikki työttömät olisivat sellaisia, siellä tilaisuudessa vaan oli.

  VastaaPoista
 10. Oikeinkirjoitus ei varmaankaan enää ole muotia. Meillä oli kesällä julkisivuremontti, saimme tietenkin tiedoitteita remontin etenemisestä. Ensimmäisessä tiedotteessa, joka postiluukusta tuli oli tekstiä noin neljäsosa A4:sta, ja siinä oli seitsemän kirjoitusvirhettä, yhdyssana virheitä sekä puuttui pisteitä ym. En ole itsekään mikään hyvä oikeinkirjoituksessa, vaikka ylioppilas olenkin, joten tuo tiedoite oli kyllä huippu. Esim. siinä luki: "..työ tehdään henkilö nostimessa."
  Tiedoite oli vielä yrityksen suomalaisen omistajan tekemä. Joten jos ei työnantajat osaa kirjoittaa suomea, niin miten sitten kaiken maailman viranomaiset :)

  VastaaPoista
 11. Sikäli "kiinnostava" ilmoitus että tuossahan rakennetaan työnantajasta suoranaista työntekijän vihollista, jota täytyy lähestyä sodankäynnin termein ja metodein. Myötähäpeä lienee suurin häpeän tunne?

  VastaaPoista
 12. Tuossa laittamani linkissä oli tällaisia lauseita:

  Työttömät voivat sekä psyykkisesti että fyysisesti huonommin kuin työlliset.

  Työttömyys johtaa heikkoon terveyteen ja päinvastoin.

  Alkoholin käyttö suurempaa työttömillä kuin työllisillä.

  Pitkään työttömänä olleen kokemus itsestä: arvoton? Uhri?

  Ja mun mielestä törkein juttu oli se, että työttömän oma arvio työkyvystään ei riitä joten kusessa ollaan jos menee typpiin, on suostuttava siis henkisen työkyvyn arviointiin, hemmetinmoista kiristystä, eikö työttömällä ole mitään valtaa enää itseään kohtaan?

  VastaaPoista
 13. Laittamasi linkin takana on tosiaan melkoista yleistämistä ja työttömän ihmisarvon alentamista. Suorastaan loukkaavaa tekstiä työtöntä kohtaan.

  VastaaPoista
 14. Hei! Täällä vähän jälkikäteen kirjoittelen, kun tänään tämän blogin löysin. Heti harmitti, etten ole aiemmin osunut paikalle.

  Minulle työttömyys on nyt taaksejäänyttä elämää. Silti pitkästä elämänvaiheesta ei niin vain nappia painamalla pääse.

  Kun luin noita kommentteja, niin totesin, että onpa kaameaa kohtelua. Itse olen sentään aika pienellä tainnut selvitä, vaikka kauan sitten työttömäksi jäinkin. Tosin olen havainnut, että vasta viime vuosina on työttömiä alettu tosissaan kurmuuttaa. Itsekin pääsin siitä osalliseksi, vaikka ei siinä(kään) enää mitään järkeä ollut, kun eläkeikään ei paljoa aikaa enää ollut.

  Tuollaiseen olen itsekin törmännyt, että todella tunsin olevani niitä harvoja tilaisuudessa aidosti työelämään vielä kelvollisia. Tapahtui jo vuosia sitten, kun jouduin johonkin vastaavanlaiseen kokoukseen, mistä kirjoitit.
  Päätä ei sentään ole vielä alettu tutkituttaa, ehkä se on uusin villitys.
  Viimeksi kun jouduin sitten yli kuusikymppisenä tuohon ns. kuntouttavaan, niin totesin, että täällähän ne surkeimmat tapaukset taitavat olla. Ei se minua mitenkään paremmalle tuulelle saanut. Päinvastoin aloin jo tuntea itsekin oloni ankeaksi, kun katselin rähjäistä joukkoa. Sanoisin, että se oli melkoista nöyryyttämistä, kuntoutus on väärä sana.
  Ja tuosta pakottamisesta vielä: vuosien saatossa on kyllä aina ollut meilläpäin mustemmalla painettuna nämä ukaasit eli vaihtoehtoja suhtautua työkkärin kirjallisiin lähestymisiin on ollut tasan yksi tai sitten paras keksiä muita rahahanoja.

  Koettakaa kestää!

  VastaaPoista
 15. Ne henkilöt, jotka oikeasti tarvitsevat ns. kuntouttavaa työtoimintaa eivät ole meitä tavallisia työnhakijoita vaan sitä joukkoa, joka kuuluu jonnekin muualle...

  VastaaPoista