tiistai 29. lokakuuta 2013

Työkyvyn arvioinnistaEräs anonyymi kommentoija laittoi linkin liittyen

Tässä ote yhdeltä sivulta:

Työkyvyn / toimintakyvyn arviointi

 • Toimintakyky = ihmisen fyysisten, psyykkisten
ja sosiaalisten ominaisuuksien suhde häneen
kohdistuviin odotuksiin
Työkykyisyys = suorituskykyisyys vrt. työn
asettamat vaatimukset (määrälliset ja
laadulliset ominaisuudet, työtaidot, fyysinen
ja psyykkinen kuormittavuus)
Työllistymiskyky = henkilön elämänkulun
osoittamat vahvuudet/heikkoudet vrt.
työmarkkinoiden tilanne / työllisyystilanne

Toimintakykyä ja työkykyisyyttä  mutta työllistymiskykyni on sitten kokonaan toinen asia… Työmarkkinoiden tilanteen ja työllisyystilanteen me kaikki jo tunnemme.  Jään edelleen odottamaan, miten minulle tulee käymään jouduttuani nyt TE-toimiston "arvi-asiakkaaksi”.

20 kommenttia:

 1. V**un arvi yms:t! Ihan jonninjoutavaa pelleilyä, niilläkin rahoilla kun perustettaisiin oikeita työpaikkoja, mitkä menee noitten TE-virkailijoitten eläkevirkojen ylläpitoon, mrrrr.

  VastaaPoista
 2. Saretska vei sanat suustani vai pitäisikö sanoa sormet näppäimistöltä.

  Oikeita työpaikkoja tarvitaan eikä tuollaista temppuilua.

  VastaaPoista
 3. Siis Arvihan arvioi täyttämäsi kyselyn perusteella mikä olisi kannaltasi paras vaihtoehto. Ei se vuorenvarmasti Typpiin pakota mutta hyvin todennäköisesti kylläkin. Jos katsot että et halua typin pyöritykseen, voit neuvotella jonkun muun sopivan vaihtoehdon. Vakavasti kehotan harkitsemaan että et lähtisi typpiin. Mutta toisaalta saisit tietysti tänne uutta kirjoiteltavaa ja noiduttavaa

  VastaaPoista
 4. Mikä on arvi? Ja se typ, johon edellinen kirjoittaja ei suosittele menemään? Voisin toki googlata, mutta haluaisin kuulla omakohtaisia kokemuksia enkä vain "virallisia". Kiitos!

  VastaaPoista
 5. En ole aikeissa mennä TYPpiin (jos ei pakoteta ja siinä tapauksessa mietin olenko enää jatkossa työttömänä työnhakijana!). TYP kannattaakin googlata. Silloin löydät mm. keskustelua hyvin tyytymättömiltä TYPin uhriksi joutuneilta henkilöiltä.

  Tässä linkki arviin:
  http://www.tampere.fi/material/attachments/a/6FzqzsNv2/arvipalveluesitely.pdf (kirjoitusvirhe linkissä on kovasti huvittava...)

  VastaaPoista

 6. Mäkin haluaisin tietää mitä on "typin pyöritys" kun itsekin olen menossa Arviin ja aattelin sen olevan urasuunnittelua, mikä kyllä mulle kelpaa. Tosin en ymmärrä, miksi lapussa kysellään perheestä,harrastuksista ja alkoholin käytöstä. Viininmaistajaksi en aio.

  VastaaPoista
 7. No kerrotaanpa vähän kokemuksia sitten. Kun suostut allekirjoittamaan tietojenluovutussopimuksen niin typa saa kaikki terveystiedot - no hyvä niin jos työttömyytesi sattuu johtumaan jostain fyysisestä sairaudesta.

  Minulle oli uutta että typa haluaa tutkia myös psyykkisen työkunnon eli saada psykologilta/psykiatrilta lausunnon, kieltäytymismahdollisuutta ei tunnu olevan ja siitä toitotetaan jokaisella käynnillä.

  Alkukartoituksessa oli mm. kysymys kuinka tyytyväinen olet tämän hetkiseen tilanteeseesi (koti, perhe, työ) ja kun laitoin melko tyytyväinen, virkailija sanoi että olet tyytyväinen siis vaikka sulla ei ole työtä, oletko edes motivoitunut.

  Minulla oli useita vaihtoehtoja joihin haluaisin töihin ja kaikki niistä ovat sellaisia töitä mistä pidän, virkailija käski rajata vain yhteen-kahteen työhön.

  Terveydenhoitajalla kyseltiin itsetuhoisuudesta (masennustestiin liittyvä kysymys), alkoholinkäytöstä, huumeiden käytöstä ja jopa seksielämästäni.

  Ilman psyykkisen työkunnon testausta ei pääse mihinkään työharjoitteluun tai muuhun työttömyyttä edistävään toimenpiteeseen eli käytännössä se olisi pakollinen jos vain asiakas (minä) hyväksyisin sen mutta kun sitä en tee.

  Haluan työharjoitteluun, palkkatukityöhön, "oikeaan työhön" tai oppisopimukselle.
  Olen ollut pitkään työtön ja virkailija tokaisi tuossa eräässä tapaamisessa että tilanteeni ei johdu siitä että töitä ei ole saatavilla tai siitä että en ole niitä hakenut vaan psyykkeestäni (joka muuten on kunnossa) joten jotain vikaa täytyy löytyä asiakkaasta.

  VastaaPoista
 8. Jatketaan nyt vielä että kun kettuunnut typin toimintaan ajattelet että pääset sieltä pois jos peruutat tietojenluovutussopimuksen. Näin ei kuitenkaan ole vaan typan pitää hyväksyä etteivät he pysty tarjoamaan sellaisia palveluita jotka auttavat sinua työnhaussasi, etkä tosiaankaan saa "oikeaa työtä" koska sitä heillä ei ole tarjolla, töin tuskin harjoittelupaikkoja

  VastaaPoista
 9. Korjataan nyt sen verran että virkailija sanoi että joidenkin ihmisten kohdalla työttömyys johtuu psyykkeestä joten täytyy tutkia se

  VastaaPoista
 10. Oikeesti täällä kaikki vaan valittaa työttömyydestä ja kun töitä ei vaan oo ja mä en kelpaa ym. Oikeesti herätkää! Niitä töitä ei oo eikä heti tuu! Siihen suuntaan talous on menossa! Teiän pitää ottaa enemmän vastuuta omista elämistänne jos haluutte pärjätä! Joko otatte tai sitten pysytte tossa tilanteessa lopun elämäänne!

  VastaaPoista
 11. Miten otetaan vastuuta elämästä ilman työpaikkaa?

  VastaaPoista
 12. Talouden kaikkivoipaisuuden universaalia mantraa on yhä useampi harhautunut tunnustamaan. Näinä aikoina yhteiskuntatieteiden alkeiden - vaikka ihan omista lähtökohdista - opiskelulle ei voisi löytyä enemmän perusteluja,

  Eikö olisikin kivaa näin yhteisöllisyyden yleisen rapautumiskehityksen keskiössä, että edes jotkut - ihan oikeasti HERÄISIVÄT - illuusiostaan, joka julistaa annettuna "jos talous hylkää yksilön, on se yksilön vika - tavalla tai toisella". Eihän siihen vaadittaisi kuin ihan vähäsen oman henkisen pääoman kasvattamista, jonka stimulaattorina ei huseeraisi se aineellisen omaisuuden kerääminen.

  Nyt elämme vaikeita aikoja; kuulemma yksilöllistä ajattelua ei tarvita, talous tekee senkin puolestamme. Kritiikin esittämisestä nyt puhumattakaan...

  Eräs talous'tieteilijä' esitti taannoin, että ihminen voi periaatteessa tulla toimeen ilman luontoa (= jatkuvan kasvun ikuisuudessa). Taitaa olla senkin perusteella aika kovien akkojen ja ukkojen laji tuo selvityminen nyky-yhteiskunnan viidakossa.

  "Kyllä ovat menestyjät ja osaajat ihan eri puusta veistetyt"!

  VastaaPoista
 13. Noh. Ensimmäiseksi pitää tunnustaa tosiasiat että maailma ja yhteiskunta ei ole reilu. Sen jälkeen voi todeta että näin minunkaan ei kannata olla täysin reilu. Se avaa ovia ja sitten voi hankkia itselleen vähän rahaa.

  Esim. Muuta yksin asumaan, mutta asut oikeasti vaikka puolisosi luona. Saat asumistuen tai jotain. Nyt pistät kämpän salaa vuokralle jollekin vähän halvemmalla ja voitatte molemmat järjestelyssä!

  Jos on ystäviä perhettä ym. kyselet niiltä että mitä ongelmia niillä on arjessa. Sitten mietit voisitko tarjota niille ratkaisuja näihin ongelmiin, esim. siivous tms. Rahat käteen pimeenä tietenkin. Samaa periaatetta voi käyttää ihan jos haluaa tehdä freelancer-hommia. Kyselee vaikka pienyrityksiltä samoja asioita. Sitten homma voi lähteä käyntiin ihan laillisella yritystoiminnalla.

  Jos on jotain spesifiä tietoa jostain tavaroista, no vaikka kolikoista. Etsit halvalla tälläsiä kolikoita joille on kysyntää. Ostat niitä ja myyt kalliimmalla pois ebayssa huuto.netissä ym. Pimeenä pitää tulot tietenkin.

  Myös monet kenellä on pienyrityksiä tai jotain niin tykkää ottaa välillä apua ihan pimeenä. Kannattaa kysellä kautta rantain ja sivusta. Ette uskokaan kuinka moni tarttee apua, mutta ei voi kustannusten takia palkata ketään!

  Siinä jotain vinkkejä. Maailma on rajana!

  VastaaPoista
 14. Ai niin! Itselläni on sellanen taito jonka osaan ja jota monet tarvitsee. No mulla on ihan kansainvälinen nettisivu jossa tarjoan mun palveluksia. Siitä ei olla valmiita maksamaan ihan kauhean paljon joten pakko tehä pimeenä. Ei muuten kannattavaa. Mutta tuo mukavaa lisätuloa aina välillä! Rahat pimeenä paypalilla vaan taskuun! Ja asiakkaina koko maailma!

  VastaaPoista
 15. Niin ja sitten! Jotkut ystävistäni treidaa. Se on siis jotain valuuttakauppaa tai jotain lyhytaikaista sijoittamista ym. No kyllä ne sillä pikkasen on rahaakin tehnyt mutta mun mielestä vaikuttaa hieman uhkapeliltä. En oo ite niin paljon tutustunu tai uskaltanu kokeilla.

  VastaaPoista
 16. Ja vielä! Paikkoja jossa opiskelijat bilettää kesäaikaan! Helvetisti pulloja ja tölkkejä. Saa ihan kivat taskurahat kun lähtee keräilemään. Isoimmissa kaupungeissa paljon tälläsiä paikkoja. Ongelma vaan että viime kesänäki oli hitosti tullut noita ulkomaalaisia keräilijöitä apajille mutta oon yrittäny aina jostain tietyistä paikoista jossa on oollu itekki juhlimassa ni lähteä laukku täynnä tyhjiä pulloja, haha.

  VastaaPoista
 17. Tiedostaako ed. ano eron epäreiluuden ja laittomuuden välillä? Vaikka työpaikkoja jaetaan hyvinkin epäreilulta tuntuvalla tavalla, niin mitään laitonta ei silti yleensä ole tehty.

  VastaaPoista
 18. No niin nythän siis päästään itse asiaan. Jos systeemi on rakennettu tällaiseksi, tämä meidän hieno globaali markkinatalous. Ja se ei tuo hyvinvointia kaikille. Varsinkaan jos siinä on joku selkeä vika mitä ei korjata. Niin kysymys on se että onko niin väärin vähän kiertää sääntöjä jotta saisi hyvinvointia myös itselle?

  Jos eläisit valtiossa jossa hitto laki käskee olemaan syömättä yhen päivän viikossa niin oletko sen takia syömättä koska LAKI vain sanoo niin. Vai käytätkö myös omaa harkintaasi ja käsitystäsi moraalista ja sanot että paskat, tämä on typerää. Minähän syön.

  Laki ei ole täydellinen. Ja sitä paitsi suomessakin on huomattu näitä systeemin valuvirheitä. Ensi vuonna saa todennököisesti tienata 300 euroa ilman että se vaikuttaa maksettaviin etuuksiin.

  Okei harmaa talous on ongelma, mutta jos alkaa tienata toiminnallaan jo kohtalaisesti niin silloin voi käydä itsensä kanssa keskustelua siitä että pitäisikö siitä maksaa verot. Kaikki toiminta ei vaan kannata virallista kautta, mutta silti raha jota saat, yleensä menee kiertoon ja siitä maksetaan alvit.

  Kumpi painaa siis enemmän, se että vähän kierrät sääntöjä ja saat hyvinvointia myös itselles, vai se että kituuttelet ja päivittelet nykyelämän järjettömyyttä?

  VastaaPoista
 19. Mun viime viikon hienot ideat siitä miten omasta elämästä voi ottaa vastuuta, ei oikein synnyttäneet keskustelua.. Miksi? Pointtihan mulla näissä jutuissa oli se että jos töitä ei saa niin silloin pitää tehdä jotain muuta. Nämä muut jutut voi sitten johtaa uusiin paikkoihin. Miksi hakata päätä seinään?

  VastaaPoista
 20. Vai onko muka ainoa mahdollisuus edetä työttömän tilanteessa se että vaan hakee töitä ja odottaa että joku työllistää?

  VastaaPoista