keskiviikko 8. toukokuuta 2013

23 vuotta – eikä suotta?Eilen tuli kuluneeksi 23 vuotta siitä, kun aloitin insinöörinä eräässä tamperelaisessa surullisen(kin)kuuluisassa firmassa. Toukokuun 12. päivä tulee 23 vuotta siitä, kun sain insinöörintutkintotodistuksen. Ei kannata onnitella…

Mitä kaikkea näihin vuosiin sitten on mahtunut? Niistä voi laatia tällaisen CV:n:
9 v                    Insinöörin töissä
1 v                    Äitiyslomalla
1 v                  ”Lomautettuna” (työpaikkaa ei todellisuudessa ollut enää)
(Vuoteen 2001 asti CV:ssäni näkyy, että olen ollut erään firman palveluksessa, vaikka en töissä enää ollutkaan lähes kahteen vuoteen, mutta niinhän se normaalisti äitiyslomilla olevilla näkyykin –  minun tapauksessani vain oikein mikään ei ole mennyt ”normien” mukaan.)
1 v                    Toisella äitiyslomalla (en vain tiedä mistä olin äitiyslomalla, koska työpaikkaa ei  ollut  odottamassa…)
2,5 v (noin neljän ja puolen vuoden aikana) Neljässä työvoimapoliittisessa koulutuksessa (kestoiltaan 6 – 9 kk) ansiosidonnaista päivärahaa venyttämässä  
2,5 v                Kahdessa määräaikaisessa työssä
2,5 v                Täysin työttömänä (ennen seuraavia ”typoja”)
1,5 v:n aikana  Typo-koulutuksia 1,5 kpl  (keskeytin ensimmäisen vaihtaakseni seuraavaan), kestoltaan yhteensä noin vuoden

Tällä hetkellä  olen jälleen työtön (toki olen ollut myös typo-koulutuksien aikana omasta mielestäni työtön, koska en ole saanut palkkaa, mutta virallisissa tilastoissa en ole ollut työtön).Viimeisimmän typo-koulutuksen jälkeen olen ollut nyt noin kahdeksan kuukautta virallisesti työtön.


Yhteenvetona näistä menneestä 23 vuodesta voi siis karkeasti todeta, että puolet siitä olen ollut työelämässä ja puolet ajasta tehnyt ”jotain muuta” (= 1 v "lomautettuna", 3,5 vuotta typoissa, 2 v äitiyslomilla ja viitisen vuotta kokonaan työttömänä). En ole ollut - äitiyslomistani johtuen – tuosta ajasta 50/50 töissä/ työttömänä, vaan työttömänä kuitenkin vähemmän aikaa kuin töissä.

7 kommenttia:

 1. Tarkkaan olet menneet vuodet laskenut. Totisesti toivon, että saisit kohtuullisen työpaikan vielä, muuten eläkkeesikin jää kovin pieneksi.

  Kumminkin hyvää viikonloppua ja voimia!

  VastaaPoista
 2. Miten näitä tyhjiä pätkiä pitäisi selitellä hakemuksissa? Vaikka ei taida hyödyttää runoilee hakemukseen sitten mitä tahansa.

  VastaaPoista
 3. Työttömällä on kovasti aikaa laskeskella menneitä vuosia ja miettiä, missä kohdassa meni pieleen...

  Eipä niiden CV:n tyhjien kohtien kohdalla taida juuri selittelyt auttaa!

  VastaaPoista
 4. Siitäkin kärvistelystä kyllä pääsee lopullisesti eroon; aika nimittäin tekee vääjäämätöntä tehtäväänsä. Hieman pidemmän tovin työttömänä oltuasi kukaan EI VARMASTI huoli sinua niihin työhaastatteluiksi kutsuttuihin tilaisuuksiin.

  Kuten täällä on todettu, tyhjän saa niin pyytämällä kuin pyytämättäkin. Itse preferoisin jälkimmäistä: turha vaivannäkö jää pois, eikä varsinkaan tarvitse elätellä teoreettisia harhakuvitelmia todennäköisyyden pettämisestä. Noin ideologisesti olen ehdottomasti sillä kannalla, ettei kenenkään vastentahtoisesti työttömänä olevan tarvitse selitellä "cv :nsä tyhjiä kohtia" kenellekään työantajalle (jolla ei myöskään tosiasiassa ole mitään oikeutta udella asiasta yhtään mitään).

  Olisi tosiaan työnantajien jo aika alkeissivistää itseään todellisuuden muuttumisen osalta. Perinteisesti ymmärretyn, oikean työn näkökulmasta Suomessa lienee jo lähes 700,000 - 800,000 työtä vailla olevaa henkilöä. Työvoimaresurssi on siis vakaassa kasvussa, vain osaajista on pulaa :-)!

  VastaaPoista
 5. Ei ole minullekaan enää tullut kutsua haastatteluun - jo puolessa vuodessa tilanne on huonontunut entisestään. Olen tänä vuonna hakenut kolmea vastaavaa paikkaa kuin viime vuonna (joihin kaikkiin pääsin haastatteluun). Tämän vuoden puolella hakemistani paikoista ei ole edes vaivauduttu kiittämään hakemuksesta...
  Olenkin nyt asettumassa sen pyytämättömyyden kannalle, koska lopputulos on joka tapauksessa sama.

  Työvoimareserviä tosiaan Suomessa riittää - osaajilla tai ilman. Eiköhän siellä reservissä nykyisin ole sekä osaajia että osaamattomia ja vielä jotakin siltä väliltä.

  VastaaPoista
 6. Jos työnhaku ei tuota tulosta, niin kannattaa käydä oma CV läpi eli tuotko varmasti itsestäsi ja työhistoriastasi olennaisen esille ja onhan CV asettelultaan siistin näköinen. Kannattaa myös pohtia olisiko tarvetta täydennyskoulutukselle. Kilpailu töistä on tässä taloustilanteessa kovaa ja jo haastatteluun pääsy on saavutus sinänsä. Tärkeää on että ei luovuta, vaan jatkaa yrittämistä, kyllä se työ löytyy ajan kanssa. Luovuttamalla ei varmasti löydy.

  VastaaPoista
 7. Jaaha... CV:ssäni olen tuonut koko (ikääni nähden vähäisen)työhistoriani esille ja sen asettelu on myös erittäin kunnossa. CV:ni sisällössä lienee sitten jotain puutetta, eli "saavutukseni" eivät kelpaa tai riitä? Jopa lisäkoulutusta olen hankkinut, mutta mikään ei auta!

  VastaaPoista