perjantai 29. huhtikuuta 2016

Työttömän syyllistämisestä vielä

Kirjoitin viimeksi tästä aiheesta noin kahdeksan kuukautta sitten. Jälleen lähdetään suunnitelluissa työttömän oikeuksien heikentämisessä ja velvollisuuksien lisäämisessä siitä, että työtön on jollain tavalla syyllinen omaan työttömyyteensä; työtön ei ota hänelle ”tarjottua” työtä vastaan tai työtön ei ”mene” toiselle paikkakunnalle töihin tms.  Työttömälle pitää siis asettaa velvollisuus ”ottaa töitä vastaan” tai lähteä jonnekin kotipaikkakunnalta 200 km päähän töihin.

Kysymys ei suinkaan ole siitä, että ei ole mitään töitä tarjottavaksi tai siitä että siellä ”toisella paikkakunnalla” on ihan omat työttömät. Vai olisiko sittenkin? Työttömien syyllistäminen jatkuu jatkumistaan, koska ei haluta tunnustaa sitä tosiseikkaa, että työpaikkoja ei ole kaikille ja työpaikat myös vähenevät jatkuvasti. Henkilökohtaisesti en ole koskaan ollut ottamatta ns. tarjottua työtä vastaan, koska kaikki (harvat) saamani työpaikat olen todellakin riemuissani vastaanottanut! (Eikä niitä ole mitenkään minulle tarjottu, vaan olen niitä hakenut ja onnistunut jopa jonkun saamaan.)

Toivottavasti tässä ei mennä niin pitkälle, että myös provisiopalkkaiset työt on otettava vastaan karenssin uhalla, koska niitä nimenomaan on ”tarjolla” eikä juuri muita. Työtön siis joutuu hankkimaan jonkun halvan auton (ja autosta on aina kustannuksia hankintahinnasta riippumatta, vanhasta ja halvasta vielä enemmän kuin uude(mma)sta) päästäkseen sinne toiselle paikkakunnalle provisiopalkkaiseen työhön? Toivottavasti päättäjät eivät aivan näin idiootteja ole. No, heillä on kuitenkin pääasiallisena huolenaiheenaan peittää veroparatiisikytköksensä ja hyödyntää kaikki mahdolliset heille järjestetyt edut ja palkkiot. Työttömiltä ja köyhiltä pitää heidän mielestään viedä kaikki, mutta itse ei olla valmiita tinkimään yhtään mistään.



8 kommenttia:

  1. Kyllä vaikuttaa yhä vain enemmän siltä, että työntekijä on se, kuka tulevaisuudessa joustaa. Vasta lueskelin kuinka on noussut kohu siitä, että volkkarin johtajat eivät saisikaan bonuksiaan. Tämä kertoo suoraan sen, että tärkeintä yritystoiminnassa on saada osingot omistajille ja bonukset johdolle. Volkkarin johto on kymmenen vuoden ajan syyllistynyt huijauksen avulla saatuihin voittoihin ja tämän myötä epäedulliseen kilpailuasemaan ja vielä kiinnijäätyään kuvittelevat ansainneensa bonuksensa. Selvä suuntaus on sille, että yrittämisen riskit ulkoistetaan työntekijälle, jonka tulee joustaa palkassaan ja työajassaan yrityksen hyväksi. Ennen 90-luvun pörssikeinottelun vapauttamista yritykset laittoivat osinkorahat jemmaan ja pärjäsivät niillä huonojen aikojen yli, sillä talous heilahtelee aina vajaan kymmenen vuoden sykleissä. Jokaisena huonona aikana työntekijän olot ja edut huononevat ja osingot vain kasvavat. Onko tämä sitten reilua, voisin kysyä?

    VastaaPoista
  2. Autoa ei kyllä kukaan voi pakottaa hankkimaan, ei edes halpaa. Ei minulla ainakaan olisi rahaa edes halvimpaan koslaan, saati sitten bensaan ja muihin kustannuksiin. Työmarkkinatuki on ihan minimi millä pitäisi tulla toimeen, eikä sen oleteta riittävän auton ylläpitoon. Jos työtön ei ihan oikeasti tarvitse autoa, kannattaa auto myydä. Siltikin hänet voidaan toki pakottaa työpaikkoihin, joihin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.

    VastaaPoista
  3. Nyt kannattaa panostaa henkilöbrändiin jos aikoo pysyä työelämässä:

    http://www.iltalehti.fi/tyoelama/2016042921475835_tb.shtml

    VastaaPoista
  4. Itse laskeskelin, mitä auton, no primeran pitäminen on maksanut näinä 9+ vuoden aikana, jotka kys auto minulla on ollut 15tkm->180tkm. Kun huomioidaan arvonaleneminen ja kaikki pikkutarvikkeet, joita on mennyt niin kilometrin hinnaksi on tullut 29c. Ei kovin halpaa puuhaa siis.

    Hehe, verkostot käyttöön tosiaan. No, nähtäväksi jää saanko joskus töitä blogini ansiosta...Ehkä joku viidestä lukijastani saattaa tarvita osaamistani joskus? Ei se valtakunnallinen TV-näkyvyyskään auttanut...

    VastaaPoista
  5. Minulla ei edes ole ajokorttia, hih. Eikä taatusti ole varaa edes suorittaa sitä ajokorttia :)

    VastaaPoista
  6. Olen tuo äskeinen anonyymi ja jatketaanpa vielä...minä kyllä epäilen ja pelkään! että nimenomaan meille pitkään työttömänä olleille (ns. vaikeasti työllistyville) aletaan karenssin uhalla kehottaa hakemaan provikkapalkkaisia töitä. Tällä paikkakunnalla ei juuri muuta "helposti saatavaa" työtä olekaan kuin tuo puhelinmyynti.

    VastaaPoista
  7. No jos tuohon mennään, että on pakko ottaa joku täysin provisioon perustuva puhelinmyynti/myyntiedustustyö vastaan, niin siinä vaiheessa perustan itse jonkun vastaavan yrityksen ja haalin työntekijät karenssipeikon uhalla töihin. Provisiomallit lasken tietenkin sellaisiksi, että itse saan kyllä myytävien tuotteiden kulut katettua kohtalaisellakin myynnillä, yrityksen muut kulut myös ja itselleni sopivan kokoisen palkan. Työntekijät sitten ahkeroivat hiki hatussa saadakseen provisiopalkkanaan edes voita leivän päälle. Tai edes sen leivän kaupasta.

    No en sentään. Mutta aika moni tuntuu toimivan noin jo nyt. Ihmettelen suuresti, jos mennään siihen, että on pakko ottaa näitä ns. harmaan vyöhykkeen töitä vastaan. Köyhät ja työttömät kyykkyyn, keppiä ja remmiä, saavista kuravettä päälle. :(

    VastaaPoista
  8. Työttömyys on työttömän omaa syytä ja köyhyys köyhän omaa syytä - vai miten se menikään...?

    VastaaPoista