Työvoimakoulutuksiin on nykyisin lähes yhtä vaikea päästä
kuin töihinkin. Lisäksi näitä koulutuksia jostain kumman syystä järjestetään
sellaisille aloille, joissa ei ole työvoimapulasta tietoakaan, kuten tiedotus-
ja kirjastoala. Mitähän järkeä tässäkin on? Itse kävin pari vuotta
sitten erään (kirjastoalan) typo-koulutuksen, jonka päätyttyä 4 henkilöä 14:sta
työllistyi (osa vakituiseksi, osa määräaikaiseksi). Tämä oli jopa yllättävän
hyvä työllistymisprosentti (28,5 % –
sehän on suorastaan huikea)! Sen sijaan minun tylsistymisprosenttini tämänkin koulutuksen suoritettuani oli ja on
edelleen 100.
Toinen seikka, joka minua on häirinnyt – tuoreimpien
työvoimakoulutuskokemusteni mukaan - on se, että näihin koulutuksiin on otettu työssäkäyviä, palkkaa nauttivia, eikä edes työttömyysuhan
alaisia henkilöitä (tiedän 2 tällaista tapausta). Tämä jos mikä on väärin
työttömiä kohtaan. Työlliset henkilöt
voisivat opiskella työnsä ohessa ihan omalla ajallaan ja omalla kustannuksellaan.
Mistä löytyisi sellainen (minut mahdollisesti työllistävä)
työvoimakoulutus, jonne vielä sattuisin pääsemään? Perustelut ovat kuulemma tärkeät haastatteluun
kutsumisen ja koulutukseen hyväksytyksi tulemisen kannalta. Aionkin
seuraavaan hakemukseeni kirjoittaa perustelukohdan
täyteen tekstiä ja jäädä odottamaan tuleeko haastattelukutsua. Aikaisempina
vuosina työvoimakoulutuksiin hakiessani haastatteluun pääsemiseni oli lähes
varmaa, mutta nyt tämäkin asia on muuttunut.
Toisaalta, jos sattuisin vielä pääsemään johonkin typo-koulutukseen,
koulutuksen jälkeen tilanne on hyvin todennäköisesti jälleen entisellään
(ainakin tähän asti on ollut). Saisinpa kuitenkin edes muutamaksi kuukaudeksi
jotain (jokseenkin) järjellistä ja ehkä mielekästäkin tekemistä. Olisi ainakin
aikatauluja noudatettavaksi ja paikka minne mennä päivisin…
Hain joskus johonkin hoiva-avustaja tms koulutukseen ja se työkkärin täti siellä haastattelussa sanoi,että mulla ei ole mitään mahkuja päästä siihen koulutukseen,kun en ole käynyt sellasessa työharjoittelussa ;D vai mikä se onkaan nykyään nimeltään kun harjoittelee sillä työtömyys avustuksella jossain yrityksessä.
VastaaPoistaSiis ilman ilmaisharjottelua on minun ainakin ihan turha hakea työvoimakoulutukseen :P
-Malla
Mitenkäs sitten ns. "orjatyö"? Eli käytännössä normaali työ karenssin uhalla josta kuitenkin saa vain normaalin työmarkkinatuen + 9eur/päivässä. Luultavasti samassa työpaikassa on myös palkallisia työntekijöitä tekemässä samoja hommia.
VastaaPoistaIlmaisharjoittelu kuuluu olennaisena osana työvoimakoulutuksiin. En ole koskaan kuullut, että sitä vaadittaisiin ennen koulutukseen hakeutumista!
VastaaPoistaMitenkäs sosiaalinen kuntoutus TYPan kautta? Mansessa esim. Iideshovin työpaja, on myymälää, keittiötä, pakkaamoa, toimistoa, käsityötä, lahjatavaroiden tekoa tai puutöitä ;D
VastaaPoistaEt vielä, mutta pian tulee osallistuva sosiaaliturva jolloin ilmaiseen työharjoitteluun joutuu automaattisesti tai rahaa ei tipu.
VastaaPoistaKäytännössä tämä johtaa siihen, että suomalaiset ovat pakkotöissä työmarkkinatuen suuruisella palkalla. Suunitelmissa on ollut myös että töihin joutuisi yksityisiin yrityksiin tälläisellä rahasummalla.
Mansessa saa siis kuntouttavasta korotettua päivärahaa, kulukorvausta, bussirahat, lounaan ja kahvit työssäolopäiviltä ja rutiinin työaikoihin
VastaaPoista"Käytännössä tämä johtaa siihen, että suomalaiset ovat pakkotöissä työmarkkinatuen suuruisella palkalla. Suunitelmissa on ollut myös että töihin joutuisi yksityisiin yrityksiin tälläisellä rahasummalla."
VastaaPoistaTämähän on ennustettu tapahtuvaksi =(
http://sakutimonen.com/2014/03/lapsilisametelin-varjossa/
/Epäilevä
Tässä yksi suunnitelma. Liekö se minkä puitteissa juuri edetään?
VastaaPoistaTYÖLLISTÄMISVASTUU KUNNILLE 2015
http://koskeverkko.fi/wp-content/uploads/2014/01/Hanna-Liski-Wallentowitz-Jkl-9.1.2014.pdf
Ja kokkolasta:
VastaaPoistahttp://kokwww.kokkola.fi/kokkola/DynJulk/kokous/20144345-18.PDF
/Epäilevä
Tavoitteeni ovat tällä hetkellä seuraavassa järjestyksessä:
VastaaPoista1) Oikea palkkatyö (osa-aikainen ja/tai määräaikainenkin kelpaa)
2) Palkkatukityö
(3) Työkokeilu
En katso kuuluvani ns. kuntouttavan työtoiminnan kohderyhmään. Viimeksi kun olin ollut useita vuosia pois työelämästä, sain vihdoin työpaikan ja menin töihin ilman mitään ongelmia. Nyt vain en enää saa työpaikkaa, mutta siinä asiassa ei kuntouttava työtoiminta minua auta. Ehkä minusta kuitenkin tällä menolla lopulta saadaan kohderyhmää...
Moni ei ole kohderyhmää, mutta silti joutuu ensin työkokeiluun. Muutaman työkokeilun jälkeen kuntouttavaan, vaikka siitä ei mitään hyötyä olisikaan. Ei sitä kysytä, riittää, että on ollut tarpeeksi kauan työttömänä. Sillä ei ole väliä, vaikka mitään erityisiä ongelmia ei olisikaan. Sekään ei vaikuta, vaikka kuinka olisi kouluttautunut, tietää mitä haluasi yms.
VastaaPoistaKun kerran joutuu orjatöihin, se putki jatkuukin loputtomiin. Välillä voi olla taukoa tai "lomaa", mutta aina vaan joutuu uudestaan ja uudestaan.
En tahdo kuulostaa lannistavalta, mutta vastoin arkijärkeä kuntouttavan työtoiminnan kohderyhmä eivät ole työkyvyltään tavalla tai toisella alentuneet. Kuntouttavan "vammaksi" riittää pelkkä pitkittynyt työttömyys.
VastaaPoistaKohderyhmä eivät ole myöskään työmarkkinoiden kannalta vajaakuntoiset. Niin kafkamaiselta kuin se kuulostaakin, vajaakuntoisten on ensin kuntouduttava sellaiseen kuntoon, että voivat osallistua kuntouttavaan työtoimintaan.
Juristi Sakari Timonen kirjoittaa Uunipankkopoika-blogissan näin:
"Laki ei sano sanaakaan kuntouttavan työtoiminnan sisällöstä. Se ei myöskään sano mitään kohderyhmän kuntoutuksen tai elämänhallintataitojen edistämisen tarpeesta. Kuntouttavaan työtoimintaan määräämiseen riittää pelkkä pitkittynyt työttömyys. Se sanotaan laissa selvästi.
Lain mukaan vajaakuntoista ei saa ohjata kuntouttavaan työtoimintaan, vaan sosiaali- tai terveyspalvelujen tarpeessa olevat on ohjattava niiden piiriin siihen asti, että he kuntoutuvat kelvollisiksi osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan. Sekin sanotaan selvästi lain 8 §:n 4 momentissa.
Aina näitä lukiessa herää sellainen kysymys, että kenelle kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu. Mistä löytyy sellaista porukkaa, jonka työ- tai toimintakyky on alentunut, mutta jolla ei ole tarvetta sosiaali- tai terveyspalveluihin? Millainen ihminen on täysin terve ja työkykyinen, mutta jonka työ- tai toimintakyky on alentunut?"
http://sakutimonen.com/2014/07/tyokykyisten-kuntoutusta/
Suosittelen lämpimästi Sakari Timosen blogin seuraamista. Hän kirjoittaa nasevasti ja asiantuntevasti työvoimapolitiikasta, nykytyöelämän varjoilmiöistä ja sen raadollisesta todellisuudesta etenkin työttömien kannalta.
Kehotan myös kaikkia pitkäaikaistyöttömiä valmistautumaan henkisesti siihen, että löytää itsensä ennen pitkää "kuntoutumasta" joko aikuisten askartelupajalta tai aivan oikeasta yrityksestä tekemästä 9 euron päiväkorvauksella (oman alansa) hommia, joista vieruskaverille maksetaan palkkaa siihen kuuluvine etuineen.
terveisin,
Anti Materia
Anti Materia on valitettavan oikeassa. Mieheni jättäytyi aikanaan it-alan oravanpyörästä vapaaehtoisesti työttömäksi ja viihtyi vuosia kotona metsähommia tehden, pientä kauppaa käyden jne. Tämähän ei työkkärille sopinut ja hänet määrättiin (tai työnvalmentaja "sopi" karenssin uhalla hänen kanssaan) kuntouttavaan työtoimintaan, joka tarkoitti sitä, että hän olisi käynyt kerran viikossa ratkomassa IT-ongelmia kunnanvirastolla, eli tehnyt oman alansa hommia sillä yhdeksällä eurolla. Periaatteesta ajatus ei häntä miellyttänyt ja hän järjesti itselleen muuta ohjelmaa ennen kuntouttavan alkua: lähti omaehtoiseen opiskeluun työmarkkinatuella ja kulukorvauksilla. Reilun kuukauden päästä hänellä on uusi, mieluinen ammatti, ammatillinen loppututkinto ja mahdollisuus Koulutusrahaston ammattitutkintostipendiin.
VastaaPoistaParempi keksiä itse jotain järkevää ennen kuin isoveli päättää sinun puolestasi. Vajaakuntoisuudesta tai kuntoutuksen tarpeesta ei todellakaan ole kysymys. Itsekin olen aktivoitunut työnhaussa ihan uudella tavalla luettuani ja kuultuani noista ensi vuodenvaihteen muutoksista. Sivuan tätäkin asiaa blogissani.
Tyhmästi vapaaehtoisena lähdin mukaan "Kuntakokeiluun", ja todella luulin siitä jtn järkevää. Kuten olen sanonut: erehdyin. Irtipääseminen osoittautui monimutkaiseksi, minua ei ole neuvottu ei ohjeistettu. Ei edes kysymällä. Vähän oli anti osaltani "karua". Mutta katsotaan mitä loppumetreillä vielä "ylläköityy". Sain eilettäin piristävän txtviestin:
VastaaPoista"Hyvä Uravalmennuksen asiakas, Sinun Uravalmennuksesi on jatkunut jo jonkin aikaa. Saamamme tiedon mukaan työ- tai koulutuspaikaa ei ole löytynyt. Nyt sinulla on mahdollisuus aloittaa työelämään paluu kuntouttavan työtoiminnan avulla. Lisätietoa työtoimintaan hakeutumisesta ja työtoiminnan sisällöstä, työpaikoista ja työtoiminnan aikaisista taloudellisista eduista löytyy nettiosoitteesta ...... Huom. sivuilla vierailu ei edellytä mitään kirjautumisia tai tunnuksia. Vaihtoehtoisesti voit tiedustella asiasta puhelimitse ...." Ja kyllä, minullakin on asiantuntijuutta ja meriittiä. Osaamista ja koulutusta. Mutta ne eivät tässä kisassa mtn paina. Työnhaussa ne tosin ovat olleet pientä miinusta.
Kyynel.
/Epäilevä
Siinä vaiheessa, kun minut pakotetaan kuntouttavaan työtoimintaan, minun on pakko "kuntoutua" pois työttömien työnhakijoiden listalta!
VastaaPoistaTässä juuri koitin positivisoida uutisia
VastaaPoistaMinä: "Ei muuten voi tietää, vaikka nyt kävis niin että kun kunnilla on työllistämisvelvoite, jotta ne alkais täyttää kaikki määräaika-osa-aika paikat työttömillä"
Kollega: "mitä kahvia sä oot nappaillu? GEVALIA?"
Minä: "Tummaa Juhla Mokkaa. Mä koitan olla POSETIIVINEN!!"
Kollega: "liikaa sokeria sit!"
Näin aikuisen oikeasti: farssissahan me tässä elämme! Väliin en tiedä itkeäkö vai nauraako tälle kaikelle. Jospa tässä väkästäisi seuraavan hakemuksen .... Woimia meille kaikille!
/Epäilevä