keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Nyt kaikki joukolla työllistymään!



Työttömyysongelma on nyt kerralla ratkaistu, kun Aamulehden (4.3) mukaan TE-toimisto alkaa tarjota työpaikkoja. Tämä on aivan mahtava idea, miksei kukaan ole tätä aiemmin keksinyt? Kun perehdytään aiheeseen tarkemmin, huomataan, ettei kyseessä ole mikään oikea työpaikan tarjoaminen. On kysymys kehotuksesta hakea jotain ”avoinna” olevaa työpaikkaa, jota on hakemassa pari sataa muutakin työnhakijaa. Tämän työn  tarjoamisen” pyrkimyksenä ei olekaan työllistäminen, vaan mahdollisimman monen karenssille ja työttömyysturvan ulkopuolelle saaminen. Lopuksi vielä todetaan, että työntekijän (tietenkin) valitsee työnantaja eikä TE-toimiston ns. asiantuntija. Jos oikeasti haluttaisiin työllistää ihmisiä, tehtäisiin sellaisia oikeita työtarjouksia paikoista, jotka eivät ole muualla tiedossa ja niistä lähetettäisiin tiedot vain muutamalle henkilölle.  Tällaista ehkä tapahtuikin joskus 1980-luvulla, mutta nyt ajat ovat kokonaan toiset…  TE-toimiston tarkoituksena ei olekaan työllistäminen, vaan uhkailu ja kiristäminen! 


10 kommenttia:

  1. Luin tuon jutun ja ajattelin, että voiko olla totta. Tuossahan aktivoidaan siis TE-toimistojen henkilökuntaa, jee!
    Taka-ajatuksena on taas se, että ei se työtön ole itse huomannut tuota avointa paikka lehdessä tai mollin sivuilla. Ja rangaistaan sitä jos se ei saa aikaiseksi turhaa hakemusta.

    Voi hyvää päivää....

    VastaaPoista

  2. Samaa mieltä. Tarjottavien työpaikkojen täytyisi sitten olla vain työttömien saatavilla, mutta silti ammattia edes suunnilleen vastaavia. Kuten 80-luvun työllistämistukipaikat, joissa tehtiin ihan oikeita normaaleja töitä, ja joissa kävi tavallisia ammattitaitoisia työttömiä. Tämä oli muistaakseni Urpo Leppäsen malli, ja nyt katsottuna erinomainen verrattuna nykytilanteeseen.
    Tuossa siis työkkäri käskee hakemaan paikkoja, joita hakee luultavasti myös sata työssäolevaa paikanvaihtajaa. Olisikohan siinä haussa etusijalla, jos mainitsisi, että olen työkkärin suosittelema pakkohakija :-/

    VastaaPoista
  3. Paljon puhutaan ja kirjoitetaan, että työttömän täytyy vastaaottaa hänelle tarjottu työ. Mutta kun kukaan ei oikeasti niitä töitä tarjoa... Olisi hyvä jättää puhumatta moinen; joku rassu saattaa oikeasti luulla, että TE-toimisto etsii sopivia työpaikkoja työttömille ja tarjoaa niitä hänelle. Hah!

    VastaaPoista
  4. Siis eihän työkkärin tehtävänä ole ollut pitkään aikaan työllistämisen suhteen muuta tekemistä, kuin työllistää niitä viraston työntekijöitä.

    VastaaPoista
  5. Epäilevä kirjoitti:
    Tässä juurikin jutusteltu, mikä valtava työllistävä vaikutus meillä kaikilla työttömillä on! Ajatelkaapa miten suuri määrä ihmisiä työllistyy sektorilla TE+ympärillä huseeraavat koulutus/kehitys/tehovalmennus yritykset. Tässä koitan nyt positiivisesti ajatella, että onhan se hyvä että edes joku työllistyy (jos ei sitten muuten niin muita kyykyttämällä ...).

    VastaaPoista
  6. Minä kävin työkkärissä hakemassa lisävahvuuksia työnhakuun - olen hyvä työnhakija, mutta olin kyselemässä lähinnä muista seikoista, mutta itse asiaan oli vaikea päästä kun kävimme yhdessä Mol.fi-sivustoa ja paikkoja, joita olin itsekin jo lukenut omalta koneelta ja mahdollisesti hakenut. Näistä paikoista, jotka ovat Mollin sivustoilla ne tarjoukset kai tulevat...oletuksena ilmeisesti se, että työnhakija ei ole itse huomannut niitä tai viitseliäisyyttään hakenut. Ihan kuin työttömyys olisi siitä kiinni, että ei ole hakenut paikkoja. En tajua miten avoimia paikkoja voisi olla huomaamaatta, sillä sivustolla on sen verran vähän avoimia paikkoja ja niitä moni työtön varmasti hakee ja monella tosiaan on netti ja siksi vanhanaikainen paperiposti työpaikoista on melko turhaa, jolleivat ne ole paikkoja jotka ovat vain kyseiselle työntekijälle julkisten hakujen ulkopuolella... Yksilöllisen työnhaun tuesta tässä ei taida olla kyse, vaan paikkoja kai tarjotaan mielivaltaisesti, jos paikka sijaitsee esimerkiksi kotinurkilla tai on Mol katsoo työntekijän olevan paikkaan sopiva, vaikka paikka sijaitsi työalueen ulkopuolella. Eikä siinä sitten välitetä siitä pääseekö työnhakija paikan päälle liikkumaan tai muita seikkoja. Itse en katso näitä tarjousjuttuja läpeensä pahana, mutta en tiedä palveleeko se muuta kuin tilastoja ja mahdollisesti karenssista saatavia taloudelisia hyötyjä, jos solmitaan työsuhteita jotka eivät alunperin palvele työnantajaa tai työnhakijaa esimerkiksi pistetään kipeistä olkapäistä kärsivä siivoomaan tai enemmän introvertti myyntiedustustyöhön tms. Jos työnhakijoista noihin paikkoihin on todella pulaa, niin se voisi olla äärimmäinen paikka, mutta ihan siihenkään en uskoisi.

    VastaaPoista
  7. Millä kontrolloidaan se, että työtön on hakenut "tarjottua" paikkaa? Kysytäänkö sitä yrityksestä (tai mikä paikka onkin kyseessä)? Eihän nykyisin edes vaivauduta vastaamaan työhakemuksiin mitään, joten kenellä yrityksissä sitten olisi aikaa vahtia työttömien työnhakuja?

    VastaaPoista
  8. Tampereen kaupunkihan päätti lisätä työllistämismäärärahoja pitkäaikaistyöttömille. Myös tällä perusteella oletin saaneeni kaksi työtarjous -kirjettä. Haastattelussa ilmeni että ainakin näitä hyvinvointiavustajan paikkoja on paljon ja tarvetta jatkuvasti palkkaukseen. Itse olen oikeutettu korkeampaan palkkatukeen, mutta tiedän että palkattakin näitä teetetään jatkuvasti.

    VastaaPoista
  9. Itse ainakin ymmärtänyt että työtarjoukset mitä työkkäri lähettää tulevat käytännössä ja pääasiallisesti palkkatukityöpaikkoihin - näin ainakin tällä suunnalla.
    Palkkatukipaikathan ovat vain työkkärin tiedossa, eikä työnhakija niitä pääse mistään katsomaan. Omien työnhakutoiveiden perusteellaa virkailijat sitten voivat noita työtarjouksia sopiville henkilöille kohdentaa.

    VastaaPoista
  10. Kun olisikin edes niitä palkkatukipaikkoja tai saisin niistä "tarjouksia". Eipä vain ole yhtään tullut!

    VastaaPoista