maanantai 11. maaliskuuta 2013

Nämä seikat ratkaisevat työllistymisenOlen lueskellut useita työttömien blogeja ja vähitellen yksi kerrallaan lähes kaikki bloggaajat ovat työllistyneet (onnittelut siitä heille!) – minä vain en. Joudunkin siis edelleen päivittäin miettimään, miksi juuri minä en työllisty. Minussa todella täytyy olla jotain pahaa vikaa tai useita vikoja. 

Mielestäni seuraavat asiat ratkaisevat hyvin pitkälle työllistymisen tai työllistymättömyyden: paikkakunta, ikä, koulutus, ala, osaaminen, työkokemuksen pituus ja laatu, mahdollisen työttömyyden kesto sekä asenne ja motivaatio. Paikkakuntana Tampere on ainakin erittäin haasteellinen työllistymisen kannalta, koska tammikuussa Tampereen työttömyysaste oli 15 % ja työttömiä 16600 (Koko Pirkanmaalla vastaavasti 12,9 % ja työttömiä noin 29000).

Ikäni nyt on mikä on eli vahvasti keski-ikäinen olen. Nuorille halutaan kovasti töitä ja eläkeikäisten tai eläkeikää lähestyvien pitäisi jatkaa työelämässä lähes hautaan asti, mutta meistä keski-ikäisistä ei ole niinkään väliä… Koulutukseni on tusinakoulutus, jolla ei hirveästi mitään painoarvoa ole. Alat, joilta työpaikkoja haen, ovat erittäin kilpailtuja ja työpaikkoja on hyvin vähän tarjolla. Osaamista minulla on ja varsinkin oppimiskykyä, mutta ne eivät tunnu ketään kiinnostavan. Osaamista minulla ei ilmeisesti ole tarpeeksi? Työkokemusta on liian vähän ikääni nähden, se on jo vanhentunutta tai sitä ei ole (tarpeeksi) hakemiltani aloilta. Työttömyyteni on (tietenkin) kestänyt aivan liian kauan – enimmillään vuoden työttömyyden jälkeen on vielä realistisia mahdollisuuksia työllistyä. Motivaatiota työllistymiseen minulla olisi aivan valtavasti, mutta ehkä se tulee esiin vain epätoivoisena tyrkyttäytymisenä? Asenteeni työllistymiseen on luonnollisesti myönteinen, mutta ilmeisesti en osaa olla työhaastattelussa sellainen kuin siellä pitäisi olla? Lisäksi asenteissa on vikaa työnantajien puolella pitkäaikaistyöttömän palkkaamiseen liittyen.

16 kommenttia:

 1. En usko, että sinussa on mitään vikaa. Itsekin toteat, että monet
  seikat vaikuttavat työn saamiseen esim. paikkakunta. Jos paikkakunnallasi on korkea työttömyysaste, työllistyminen on todella vaikeaa vaikka olisi kuinka työkokemusta, osaamista tai vaikka motivaatio ja asenne olisivat kuinka kohdallaan. Ikäsyrjintää harrastavat nimenomaan työnantajat, jotka eivät välttämättä edes viitsi lukea +40- tai +45-ikäisten työhakemuksia. Työllisty siinä sitten!

  VastaaPoista
 2. Tosiaan ihmetyttää ettei parhaassa työiässä olevista työttömistä kukaan ole kiinnostunut. Toisaalta nainen nyt on aina väärän ikäinen, itseäni ihmetytti kun viime vuonna tuli vastaan henkilö, jonka mukaan minäkin olisin muka vielä potentiaalinen äitiyslomalle jäävä!
  4*

  VastaaPoista
 3. Miksi et opiskele uutta ammattia? Olen itse valmistumasta korkeakoulusta alalle, jolle haluaisin, mutta tällä alalla ei tällä hetkellä juuri töitä ole, eikä välttämättä enää tulevaisuudessakaan. Kovasti on yritetty työkokemusta saa sun muuta, mutta ei vain irtoa. Aloitin tässä uuden alan opiskelun jo ennen valmistumista. Vähän ärsyttää, eikä jaksaisi opiskella, mutta ei muutakaan mahda. Tällä uudella alalla on onneksi töitä, vaikka ei niin paljon kiinnostakaan..

  VastaaPoista
 4. Niin ja ikää jo kolmekymmentä.

  VastaaPoista
 5. Olet Ano vasta kolmekymppinen??
  Noi voihan vitsi, siulla on vasta elämä alkamassa ja voit opiskella hyvin vaikka kolme-neljä ammattia vielä. Minä aloitin 52v uuden ammatin (kolmas) opiskelun. Nyt olen jo töissä uudella allla, vaikkakin vaan määräaikaisena. EI, en ole lähihoitsu, vaan sosiaalialalla. Sijaisuuksia riittää, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla!

  t. Mia

  VastaaPoista
 6. Eli mika se ala sitten on jolla toita riittaa jos saa Anolta kysya? Ensimmaiseksi tulee mieleen just hoito -ja sosiaaliala.

  VastaaPoista
 7. No sosiaaliala juurikin. Kiva kuulla, että kolmekymmpinen ei ole liian vanha opiskelemaan lisää.

  Toivottomalle työttömälle. Oletko itse miettinyt sosiaalialaa? Entäs jos alkaisit siivousyrittäjiksi? Tiedän henkilöitä, jotka ovat aloittaneet siivousyrityksen tekemällä työtä itse. Koska kysyntää alalla on, niin he ovat voineet palkata pian itselleen muutaman työntekijänkin. He ovat jatkaneet myös itse siivoomista, mutta pääsevät huomattavasti paremmille palkoille kuin tavalliset siivoojat, koska ovat yrityksen omistajia.

  VastaaPoista
 8. sosiaaliala, terveydenhuolto, siivous ja taloushallinto.

  Myös ympäristöalalla näyttää olevan kysyntää.

  VastaaPoista
 9. Jassoo.
  Kohta on Suomi täynnä siivousyrittäjiä, jos sitä työtä kaikille yritetään suositella. meidän kylällä on 3 sivousaln yrittäjää, yksi juuri kertoi kuinka rankaa on työ, selkä on ihan sökönä. Lisäksi yrittäjyys sinänsä ei lainkaan sovi kaikille. vaatii luonnetta ruveta omia palvelujaan myymään. Siivousala, naapurini mukaan edelleen, on nykyään kehittynyt ja koneellistunut, joten opiskelu ja viiden vuoden työkokemus vasta antaa pohjan yrittäjyydelle.

  Herätkää siihen, että meillä suomessa ei riitä siivottavia koteja/yritytyksiä kohta enää.

  Sanoisin vielä tuolla edellä olevalle kolmekymppiselle: sinä olet niin nuori, että voit opiskella ihan minkä ammatin haluat, aivan toista oli olla reilut viiskymppinen ja työtön. Siihen sitten sairastuinkin;(

  VastaaPoista
 10. Olen hoitoalaa (ja sosiaalialaa harkinnut), mutta tullut siihen tulokseen etteivät ne oikein ole minua varten. Siivouskaan ei ole minun juttuni, koska en oikein ole kotonakaan kovin innostunut siivoamaan eikä minulla ole osaamista alalle. Rantakasvi kertookin hyvin siivousalan todellisuudesta.

  Opiskelu minua todellakin kiinnostaisi, kun löytyisi se oikea ala, mitä kannattaisi opiskella.

  Minusta on alkanut tuntua siltä ettei ole väliä onko muutaman vuoden alle viisikymppinen ja (pitkäaikais)työtön vai reilut viisikymppinen ja työtön. Tilanne näyttää olevan yhtä huono molemmissa tapauksissa!

  VastaaPoista
 11. Enpä tuosta taloushallinnonalasta tiedä, itse olen opiskellut sitä (ja valmistunut). Nyt hakenut kaikkea taloushallintoon liittyviä töitä jo noin 40 paikasta. Ei pääse edes haastatteluihin, hakijoita on joka paikkaan ollut noin 200 ja vaaditaan kokemusta useampia vuosia. Ja jos yksittäiseen paikkaan ei kokemusta paljon vaadita on hakijoita vielä enemmän kuin tuo 200.

  Kysyntää siis voi olla, mutta johtuisiko siitä ettei ketään meinaa kelvata, koska ne kenellä vaadittava kokemus löytyy ovat jo töissä.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi taloushallinosta. Oletko valmistunut ammattikoulusta, amk:sta vai yliopistosta? Mikä paikkakunta ja mitä töitä hakenut? Kirjanpitäjä, controller, taloushallinnon assistentti?

  VastaaPoista
 13. Äkkipäätä ajatellen varmaan nuori laskentatoimen KTM työllistyy, mutta onko taloushallinnon alalla jotain mahdollisuuksia 40 ja risat ikäisille? Mikä on se (lyhyt) koulutus, jolla tuollekaan alalle pääsee?
  4*

  VastaaPoista
 14. No tätä juuri mietin, kun kysyin mistä valmistunut. Tradenomit ja KTM:t näyttävät työllistyvän ihan ok, mutta merkonomit eivät. Tradenomit ovat vähän syrjäyttäneet merkonomit näistä hommista, koska vaatimustaso on osaamistasossa hieman noussut kirjanpidossakin.

  VastaaPoista
 15. Hain tassa yhta paikkaa jokin aika sitten. Ensin kyselivat mailitse palkkatoivomusta. Vastasin toiveellani tahdentaen etta tama on kuitenkin neuvoteltavissa eli etta joustavuutta palkan suhteen omalta osaltani loytyy. Sitten tuli viesti etta eivat vie hakemustani eteenpain koska palkkatoivomukseni on liian korkea.Vastasin takaisin ja muistutin etta olin imoittanut olevani joustava palkan suhteen, lisaksi totesin etta luulin etta CV:ni oli ollut heille mieluinen, miksi muuten olisivat kyselleet palkkatoivomustani? Pyysin Pyysin heita harkitsemaan uudelleen (vaikka tiesin etta se oli ihan turhaa mutta joskus iskee 'piru' eika halua paastaa firmoja helpolla kaiken maailman blaa blaa selityksilla.

  Vahaan aikaa ei kuulunut mitaan mutta tanaan tuli viesti etta hakemustani on harkittu uudelleen mutta minulla on heidan mielestaan liian kokemusta ja he hakevat ihmista jolle tama on ns step up ja joka kehittyy pikkuhiljaa rooliin.

  Ilmoitukssa sanottiin selvasti etta he hakevat ihmista jolla on kokemusta saman tasoisista tehtavista...eli ihan selvaa valehtelua. Laitoin viela viestin tasta, etta onpa kumma kun hakemuksessa kokemusta vaadittiin mutta nyt yhtakkia he hakevatkin aivan erilaista ihmista eli mistakohan tama johtuu? Epailen etta enaa saan lisaselvitysta heilta.

  VastaaPoista
 16. Wauuu! Luin tarinat!Melenkiintoisia! Itse olen kohta ollut työttömänä 10. Eikä kuulkaa enää tunnu missään!Vanhoilla päivilläni ajattelin alkaa lukio-opiskelijaks,jos vakka ampaisisin uraputkeen. Nettilukio kätevä siinä hommassa.Ammattitutkinto jo on puutarhasaralta - vallan hortonoomi, mutta fyysinen terveys petti puutarhatöitä tehdessä. Ei kelpaa enää töihin,muttei pääse eläkkeellekään. Otan siis rennosti ja nautin vaatimattomasta elämästä. Työikää vielä olisi, mutta jos kerran sopivaa työtä ei löydy... no broblemo!Päivä kerrallaan. Lopetin itseni syyllistämisen. Elämä nyt ei vain suosi työllistymistä ja sillä piste. Ja paskat byrokraateista!

  VastaaPoista