perjantai 22. maaliskuuta 2013

Ikääntyvä työtön?Mitä kuuluu sinulle työtön aikuinen, joka tämän laman aikana (syksyllä 2008 alkanut taantuma) olet menettänyt työsi eikä uutta ole näköpiirissä. Sekin työ, joka löytyy, täytyy aloittaa alusta pienemmällä palkalla kuin ennen. Lapset ovat juuri siinä iässä, että kuluttavat? Oletko ajatellut maksaa vapaaehtoista eläkettä? Löytyvätkö ne rahat vielä sitten, kun sinä jäät eläkkeelle ja saatko eläkettä ollenkaan?

Hyviä kysymyksiä on esitetty tuossa edellä. Valitettavasti en muista, mistä nettikeskustelusta tuon olen kopioinut, kun lueskelen niin paljon erilaisia työttömyyteen liittyviä juttuja netistä ja kopioin välillä kiinnostavia juttuja virtuaalisen vertaistuen arkistooni. Minulle ei tosiaan näytä löytyvän minkäänlaista työtä, joten ”sekin työ, joka löytyy” ei koske minua. Lapset ovat siinä iässä, että kuluttavat, ja onneksi perheessämme on yksi työssäkäyvä henkilö! En maksa vapaaehtoista eläkemaksua (mistähän rahasta sitä edes maksaisin?) Elän tällä hetkellä taloudellisessa mielessä kuin olisin hyvin pienellä eläkkeellä ja myös siinä mielessä, että minun pitää keksiä päiviini kaikenlaista puuhastelua ja ajankulua kun en enää ole työelämässä, vaan syrjäytetty lopullisesti siitä ulkopuolelle.

Asiantuntijakin jo pitää meidän ikääntyvien(?) työttömien tilannetta hirveänä: ikaantyvien-tyottomien-tilanne-on-hirvea . Oma kokemus tämän onkin jo osoittanut.
Yli 10 vuotta minua vanhempi henkilö on tehnyt 47 työpaikkahakemusta ja päässyt haastatteluun asti vain valehtelemalla ikänsä:  57-vuotias-teki-47-tyohakemusta


Tässä nimimerkki Hillevin osuva ja hauskakin kommentti aiheeseen liittyen:
”Tää on ihan totta et jos olet yli 45 v. olet tuhoon tuomittu työmarkkinoilla. Ihmettelen suuresti tätä eläkeikärajan nostamista kun ei saa työtä nytkään mistään kun olen niin vanha ? ? ? Miten voi tehdä työtä lähes 65 -vuotiaaksi jos ei ole työtä mitä tehdä? Pitääkö kitua niin kuin Paavi... et vedetään ne viimesetkin mehut ihmisestä! Mut nyt vasta hokasin, etten ole Paavi ja saan olla ihan rauhassa köyhä työtön!”

(Paavin virka taitaa olla lähes ainoa virka, jossa ei ole ikäsyrjintää ja johon 60-vuotias olisi iältään ”nuori”. Valitettavasti niitä virkoja on tarjolla vain yksi ja sekin miespuoliselle henkilölle. )

 

3 kommenttia:

 1. Moi,
  Siussa on tyyliä ja tässä blogissa.

  Moi,
  Jos joskun elämäntilanteeni menee kuten ajattelen palkkaan siut heti töihin. En voi luvata koska asiat ei ole miusta kiinni miten saan pääomaa tai omaisuutta. Olet listalla TOP 1.

  Olet miun yksi suosikkini

  Muista että et ole ainut , ei se lohduta varmaan mutta tiedä jos joku pirittää ovikelloasia siulle joskus että moi sait töitä!! Ole positiivinen tai yritä edes olla, lenkkeile jne.

  Terveisin Ari Vehkanen

  http://vehkanen.blogspot.fi/

  ps. haaveile koska se voi tapahtua piankin

  VastaaPoista
 2. Ei ole asiat kauheasti muuttunut 50 vuoteen. Löysin nimittäin tuossa viikonloppuna yhden lehtisen vuodelta -62. Siinä harmiteltiin / ihmeteltiin sitä kun 40 vuotta täyttäneet naiset (joiden lapset ovat jo kasvaneet sen verran, että nämä äidit haluaisivat töihin) eivät saa työtä, koska ovat työnantaajien mielestä jo vanhoja. Eikä näitä aikuisia naisia voi hallita enää samalla tavalla kuin niitä nuorempia. Että eipä maailma ole muuttunut sitten puolessa vuosisadassa.

  Nykyään vaan myös nuoret ovat niitä joita ei haluta töihin. Ei ole tarpeeksi kokemusta, ovat väärän ikäisiä koska joko lapset ovat pieniä tai ovat kuitenkin kohta raskaana. Ja kun työnhakijoita on satakertainen määrä niin työnantajat voivat valita sen itsensä mielestä sopivan.

  VastaaPoista
 3. Kehuja on aina mukava saada, kiitos niistä :-)!

  Surkeata on todellakin etteivät asiat muutu ikäsyrjinnän suhteen. Sopiva työnhakija löytyy aina eikä se koskaan ole minä...

  VastaaPoista