sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Työnteko kartuttaa eläkettäsiTyöeläkeotteessa kerrottiin otsikonmukainen fakta ja todella ”yllättävä” tieto! Siinäpä yksi niistä syistä miksi niin epätoivoisesti yritän työtä saada. Koska työnhakuni kuitenkin on toivotonta kerjäämistä eikä minua koskaan pyydetä mihinkään töihin eikä minulle tarjota työtä, eläkekin jää saamatta. Onhan sitä eläkettä jo muutama satanen tähän mennessä ennen työttömyysuraani kertynyt, eli toimeentulorajan alapuolella jo tutuksi käyneissä summissa pysytään edelleen. Eläkettä tulen näillä näkymin saamaan enintään 600 €/kk, jos sitäkään. Onhan tuo summa jo ennestään tuttu työmarkkinatuesta, että siinä mielessä. Nythän me pitkäaikaistyöttömät olemme saaneet ilouutisia sen suhteen, että tm-tukeen lakkaavat vaikuttamasta puolison tulot.  Onhan se laihakin lohtu jotakin, kun kerran muuta ei ole tarjolla. 

Lähes kolmen vuoden työttömyyden jälkeen siis ”pääsin” kolmeksi kuukaudeksi palkattomaan työharjoitteluun. Siihen työpaikkaan minua ei kuitenkaan palkattu ja tuskin palkataan jatkossakaan, vaikka siellä onkin nyt yksi virka avoinna. Eläkeikääni olisi kuitenkin vielä melkein 20 vuotta, joten mitä teen siihen asti?


Tässä vielä lainauksia kohtalotovereilta nettikeskusteluista:

”Keski-ikäinen työtön on väliinputoaja, joka saa yrittää selvitä parhaaksi katsomallaan tavalla.”
”Yli 40- vuotiaan ammatinvaihtajan kannattaa ottaa huomioon että uuden työn saanti voi olla kiven takana. Sen ikäinen nainen kun ei ole kovin haluttu työmarkkinoilla. Tämän olen itse saanut karvaasti kokea vaikka en ole alaa tai ammattia vaihtanutkaan vaan joutunut työnhakuun muista syistä.”
”Täällä toinen nelikymppinen "tuuliviiri", opiskelemassa toista ammattia. Itse olen vahvasti juuri leppoistamisen kannalla... Tässä iässä olen tajunnut, ettei minusta koskaan tässä elämässä tule mitään erikoista eikä minua tulla tuntemaan minkään ammattialan "huippuosaajana"."

Itse olen ns. leppoistamisen kannalla sen verran, että minulle sopisi oikein mainiosti tehdä esim. kuuden tunnin työpäivää. Vaan eipä ole sellaistakaan viime aikoina ollut tarjolla…

5 kommenttia:

 1. No tervehdys taas ja toivon mukaan parempaa uutta vuotta itse kullekin.

  Kevan pellepaperi tuli tosiaan postiluukusta, ei tarvinnut itse laskea, vituttaisi paitsi kun on niin naurettavaa. "Eläkettä ei kertynyt alle 23-v. tehdystä työstä", "eläkettä ei kertynyt koska palvelussuhde alle kuukauden", kaikki päivärahatkin lueteltu ja nämä mistä ei kerry eläkettä. Minulla on sivukaupalla tätä silppu-pätkätyöhistoriaa ja eläkkeen määrä jotain alle 300. Ja tuohon tulee vielä elinaikaleikkauskerroin, joka on ehkä 0,85. Takuueläke odottaa, tai oikeastaan koko eläkekysymyksen voin pieniin ikäluokkiin kuuluvana unohtaa.

  Uudelleenkouluttautuminen on ongelmallista, jos hankkisikin jonkun "lyhyen" uuden tutkinnon mitä sekään hyödyttäisi ilman työkokemusta, olisi korkeintaan tehnyt jonkun muutaman kuukauden ilmaisharjoittelun, joita ei pahemmin noteerata miksikään. Miten pystyy kilpailemaan itseään puolet nuorempien kanssa samoista aloittavan paikoista? Eikä ole motivoivaa katsoa mikä jonkun uuden ammatin alkupalkka olisi, jos se esim. on vaikka 1900, kun omaa vanhaa koulutusta vastaavat alkupalkat on yli tonnin enemmän.

  Pitäisikö leppoistaa vai pidentää työaikaa esim. kahdella tunnilla? Heh, kas siinä pulma.
  4*

  VastaaPoista
 2. Oletko muuten selvittänyt onko sinulla oikeus palkkatukeen? Laki muuttuui tänään, mutta siitä pitäisi tulla myös soveltamisohjeet tässä kuussa joten työkkärin sivuilla ei ole vielä ajantasaista tietoa siitä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos samoin, parempaa uutta vuotta sinulle ja kaikille lukijoille!

  Seuraava sukupolvi on tosiaan jo kilpailemassa työmarkkinoilla, ja minunkin alkuperäisen koulutukseni palkat ovat aivan jotain muuta kuin ne palkat joihin minun täytyy tyytyä, jos "työllistymisen suuri ihme" osuisi kohdalleni. Vaan eipä osu...

  Palkkatukeen minulla on oikeus, mutta tavoittelen oikeaa työpaikkaa enkä mitään tempputyötä. En haluaisi olla mikään tukityöllistetty arvoasteikon alaportailla, jos ei ole aivan pakko. Olenhan toki jo ollut työharjoittelijana eikä sekään titteli aivan arvoasteikon yläpäässä ole!

  VastaaPoista
 4. Meidän perheenjäsen oli ensin palkkatukityössä ja heti sen perään työpaikka vakinaistettiin. Olisi jäänyt saamatta se työ, jos ei olisi mennyt ensin palkkatukityöhön. Eli joskus käy noinkin. Kyse oli 50 v. ihmisestä, joka ei hakemisestaan huolimatta saanut työtä ns. normaaleista hakuilmoituksista.

  VastaaPoista
 5. Ko. henkilöllä on ollut todella onnea matkassa. Taitaa vain tuollainen olla jokseenkin harvinainen tapaus?

  VastaaPoista