torstai 30. huhtikuuta 2015

Työssäoppimispaikoissa (ja työvoimakoulutuksissa) havaittua

Noin kolmen vuoden aikana olen ollut tähän mennessä yhteensä noin puoli vuotta kahteen eri työvoimakoulutukseen liittyvillä työssäoppimisjaksoilla. Olen - erittäin ulkopuolisena ja kriittisenä tarkkailijana - havainnut seuraavia ilmiöitä:

1) ns. kissan hännän nostaminen
Tämä liittyy enemmänkin siihen, kun tietyn ammatin tai alan edustaja on typo-koulutuksissa käynyt kertomassa työstään. Näissä tilaisuuksissa käy joka kerta ilmi, miten omasta mielestään korvaamattomia huippuosaajia kaikki ko. alalla edustavat, mutta valitettavasti heidän palkkansa on aina liian pieni ts. heitä ei arvosteta tarpeeksi, jos ollenkaan... On toki hienoa, että ammatillinen itsetunto on korkealla.

2) Miessukupuolen yliarvostaminen naisvaltaisilla aloilla
Kun kyseessä on ala, jolla miehiä on paljon vähemmän kuin naisia, näyttää käyvän helposti niin, että vähäisilläkin ansioilla saadaan (pidettyä) työpaikka.
Esim. edellisessä top-paikassani eräs mieshenkilö oli sattumalta päässyt työllistetyksi ko. paikkaan 1990-luvun laman aikaan ilman minkäänlaista alan koulutusta ja siellä hän oli edelleen kesällä 2012 eläkepäiviä odottelemassa. Toisella mieshenkilöllä oli tutkinnon suorittaminen jäänyt hieman "vaiheeseen", mutta siellä hän vain iloisesti porskutti tietoasiantuntijana ja näyttää jatkavan edelleen! Naiset suorittavat tutkintonsa tunnollisesti loppuun ja jäävät työttömiksi...
Nykyisessäkin top-paikassani huomaan saman ilmiön: eipä tarvitse kummoinenkaan heppu olla, niin työpaikkoja on mistä valita. Tämä ilmiö ei sitten - ainakaan oman kokemukseni mukaan - päde naisiin miesvaltaisella alalla!

3) Tutut henkilöt saavat työpaikat
Molemmilla kerroilla havainnoidessani rekrytointiprosessia top-paikoissani (edellisessä ja nykyisessä), työpaikan on saanut joko sijaisena tai kesätöissä ko. paikassa aikaisemmin ollut henkilö. Valinta on jo ainakin puoliksi suoritettu ennen muodollista hakuteatteria.

Hauskaa työväen juhlaa työttömällekin väelle!

5 kommenttia:

  1. Samanlaisen huomion olen myös tehnyt. Tiedän monta esimiesasemassa olevaa miestä joilla ei ole alan koulutusta, mutta alaisina on kouluttautuneita naisia.

    VastaaPoista
  2. Itse olin pitkäaikaistyötön, ensin 1,5 vuotta työttömänä, sen jälkeen vuoden työvoimakoulutus, jonka jälkeen puoli vuotta työttömänä. Nyt sain ihan palkallisen työn, joka ei liity mitenkään käymääni työvoimakoulutukseen, josta sain ihan ammatillisen perustutkinnon. Työ on edellisen alani työtä, jota en ole tehnyt 7 vuoteen. Työ on määräaikainen ja vuokratyöfirman kautta, mutta ihan kokopäivätyötä.
    Hyvin todennäköisesti sain paikan, koska olen nainen. Ala on hyvin miehinen, kyseisessä firmassa ei ole muita naisia (työmaalla kylläkin kolme minun lisäkseni, mutta eri alan töissä). Vuokrafirman haastattelussa haastattelija sanoi, että suosii näissä töissä naisia, koska ovat paljon tarkempia. Ja sanoi vielä että työnantaja firmakin oli ollut samoilla linjoilla. Monissa muissakin haastatteluissa joissa olen ollut on suoraan sanottu, että suosivat naisia. Joten oma kokemukseni on se, että joillain miehisillä aloilla joihinkin työtehtäviiin ottavat mielummin naisia. Työ ei kuitenkaan ole niitä ns. paskatöitä.

    Kaikista aloista en tietenkään tiedä. Ja on kyllä harmillista, että sukupuoli on joissain paikoissa niin määräävässä asemassa.

    VastaaPoista
  3. Myös minulle olisi sopinut oikein mainiosti vuokratyö alalta, jolta jäin työttömäksi 6 vuotta sitten.
    On vain päässyt käymään niin etten hakemisesta huolimatta ole koskaan saanut minkäänlaista vuokratyötä yhtään mistään.
    Tampereella on eräs ko. alan monopoliyritys, joka käyttää paljon vuokratyövoimaa kaikilta vuokratyövoiman tarjoajilta,
    mutta minun työpanokseni ei ole ko. puljua koskaan kiinnostanut. Viimeksi sinne vuokrafirman kautta hakiessani he eivät palkanneet ketään tarjolla olevista hakijoista... Olen kai sitten heille liian vanha? Veikkaankin, että edellinen kommentoija on alle 40-vuotias.

    Mainitun monopolifirman toiminnasta olisi paljonkin sanottavaa. Olen nimittäin netissä törmännyt sellaiseen tietoon, että nuoret DI- naiset suoraan koulun penkiltä oikein pyydetään ko. firmaan töihin... Tuossa työssä ei kuitenkaan tarvitse olla DI eikä nuori, mutta toki yrityksellä on valta ja oikeus valita sellaiset työntekijät, jotka (silmää) miellyttävät!

    VastaaPoista
  4. Kyllä vaan naiset pääsevät paljon helpommin töihin miesvaltaisella alalla kuin miehet... Ei muuta kuin silmät auki niin varmasti havaitset saman.

    VastaaPoista
  5. Minulla on pitkä kokemus aiheesta työskenneltyäni insinöörinhommissa yhdeksän vuotta. Oman kokemukseni mukaan naiset eivät ole valinnoissa etusijalla - emmekä ainakaan me keski-ikäiset naiset...

    Ehkä sitten joillain "duunarialoilla", joissa tehdään muuta kuin paperinpyörittelyä tai tietokoneella istumista, on sitten erilainen tilanne?

    VastaaPoista