maanantai 28. heinäkuuta 2014

Ikäsyrjinnästä taas



Seuraavassa tekstissä kirjoittaja yrittää kovasti kieltää ikäsyrjinnän olemassaolon - siinä kuitenkaan erityisesti onnistumatta (Ikärasismi on muuten mielestäni väärä termi ja oikea termi on ikäsyrjintä.)

”Ikärasismi on kätevä veruke, kun työhakija saa pakit. Näin hänen ei tarvitse korjata omia puutteitaan.”

Kommenttini yllä olevaan:

Hakemus ohi maalin

Itse laitan hakemuksia vain avoimiin (tai näennäisesti avoimiin) työpaikkoihin, joista on ollut työpaikkailmoitus jossain mediassa. En siis harrasta mitään hakuammuntaa ohi maalin.

Itsekeskeinen näkökulma
Ymmärtääkseni CV on edelleenkin olennainen osa hakemusta, vai missä vaiheessa tähän on tullut muutos? Mitäpä muuta työnhaussa tulee olla kuin nimenomaan itsekeskeinen? Vaatimattomuudella siinä ei ainakaan pääse yhtään minnekään! Toki tuon voisi muuttaa siihen muotoon, että tarjoaa työnantajalle osaamistaan ko. tehtävissä..

Lampaan temperamentti
Ns. lampaan temperamentti on valitettavasti myös itselläni, koska olen rauhallinen, analyyttinen, empaattinen ja ahkera. Ymmärtääkseni Pirjo ei ole kuitenkaan edes hakemassa Pöyrylle ”ärhäkkääksi myyntitykiksi”, joten näistä ominaisuuksista ei pitäisi olla haittaa. Kehittämisestä puhuvat (hyvin paljon enemmän kuin työnhakijat) nimenomaan rekrytoijat ja työnantajat!

Verkkaista viestintää
Verkkaista (tai jopa olematonta) viestintää harjoittavat eniten työnantajat ja rekrytoijat. Puolitoista viikkoa ei merkitse siinä vielä mitään… Saikku-sanaa inhoan, koska se viittaa lusmuiluun eikä minulla ole työelämässä ollessani ollut tapana saikkuilla.



Tässä kävelee keski-ikäinen työnhakija – halveksunnan kohde.

Ei erityistä osaamista
Hyvin monessa valmiissa nettihakemuspohjassa nimenomaan kysytään MS Office-ohjelmien käyttötaitoa, joten ehkä niiden mainitseminen juontaa juurensa sieltä? Miksi se olisi jotain lumetaitoa? Työnhaun ja - saamisen olennainen osa on luonnollisesti kilpailevista hakijoista erottuva osaaminen. Muiden hakijoiden osaamista ei voi tietää, joten hakemukseen laitetaan oma osaaminen oman näkemyksen mukaan. Useimpiin työtehtäviin kuitenkin riittää normaali omaksumis- ja oppimiskyky sekä vähintään keskinkertaista parempi osaaminen työtehtävissä. Erityisosaajat painivat sitten omissa sarjoissaan.

Valinnanvaraa todellakin riittää ja silloin päädytään nuoriin tai nuorempiin hakijoihin vanhempien hakijoiden kustannuksella. Miten tehdään värikäs, tuoksuva ja maukas (vastakohtana värittömälle, hajuttomalle ja mauttomalle) hakemus, joka ei jätä kylmäksi? Hakemuksen pitää kuitenkin täyttää tietynlaiset normit eikä se saa myöskään olla liian erikoinen tai erottuva, muuta kuin kenties jollain hyvin luovalla alalla. Mahdollisen virheellisen mielikuvan Pirjosta voisi korjata tapaamalla hänet henkilökohtaisesti. Kirjoittajan negatiivinen asenne Pirjoa kohtaan saattaa lopulta kuitenkin johtua tämän iästä!

Miksi kirjoittaja halua kieltää ikäsyrjinnän olemassaolon? Kokeeko hän kuvitellussa suuressa rekrytointiammattitaidossaan ehkä syyllistyneensä joskus ikäsyrjintään? Samanlaiset tyypit ovat myös minua syrjimässä työnhaussa. 

3 kommenttia:

  1. Hei,

    Kiitos taas uusista postauksista asiaa puhut. Pakko laittaa tähän linkkinä pari hesarin uutista työttömyydesta ellet ole niitä jo lukenut.

    http://www.hs.fi/kaupunki/Pitk%C3%A4aikaisty%C3%B6tt%C3%B6mien+m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4+r%C3%A4j%C3%A4hti++Helsingiss%C3%A4+53+Espoossa+70+ja+Vantaalla+23+prosenttia/a1305854985581

    Eipä mene hyvin siis täällä pääkaupunkiseudullakaan.

    Terv,

    3.5v työtön

    VastaaPoista
  2. http://www.hs.fi/kaupunki/Korkeakoulutettujen+ty%C3%B6pula+paisuu/a1404014984045

    VastaaPoista
  3. Eipä ole työllistymistä näkyvissä, ei!

    VastaaPoista