perjantai 25. heinäkuuta 2014

Kiristyslinja jatkuuMinulle soitettiin kahden viikon ja kahden päivän kuluttua infotilaisuudessa käynnistäni. Minut velvoitettiin laittamaan CV:ni CV-nettiin mahdollisen selvityspyynnön ja työnhaun katkeamisen uhalla… En ole CV-netistä ollut erityisen innostunut, koska en saanut viimeksi kuin yhden epämääräisen yhteydenoton jotain pyramidihuijausmarkkinointia koskien. En myöskään usko kaupunkilegendaan, jonka mukaan puolen tunnin päästä CV:n tallentamisen jälkeen jollekin on tullut haastattelupyyntö työnantajalta. Alakohtaista joka tapauksessa yhteydenottojen määrä ja todennäköisyys lienee?

Ilmoitettuani olevani kiinnostunut työhönvalmennuksesta, sain tehtäväkseni kuitata osallistumiseni tiettyyn päivämäärään mennessä (kun ensin työhönvalmentaja on ottanut minuun yhteyttä). Nykyään kuitataan oma työnhaku-sivuilla tietyt tehtävät suoritetuiksi tai seuraa ensin selvityspyyntö ja sitten mahdollinen karenssi. Jopa vapaaehtoisesti itse valituista ”tehtävistä” voi saada karenssin, jos ne jättää kuittaamatta! Kiristys- ja pakottamislinja työttömiä kohtaan on jokseenkin outoa, kun katsoo tätäkin Aamulehden (23.7) uutista:5 kommenttia:

 1. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288718500704.html olitkos tuolla mukana?

  VastaaPoista
 2. Tämän mukaan ei ole pakollinen. Muuttunut sitten 2011? Ainakaan uutta tiedotetta ei asiasta ole.


  http://www.tem.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedotearkisto/vuosi_2011/cv-netti_on_apu_ei_uhka.103848.news

  22.9.2011 14.38
  CV-netti on apu, ei uhka

  CV-netti on yksi työ- ja elinkeinotoimiston sähköisistä palveluista. Viime aikoina julkisuudessa esiintynyt väite, jonka mukaan CV-netin tekeminen olisi pakollista työttömyysturvan menettämisen uhalla, on harhaanjohtava. CV-netin laatiminen on vapaaehtoista, eikä sitä sisällytetä työnhakijaa sitovaan työllistymissuunnitelmaan, ellei niin yhdessä työnhakijan ja TE-toimiston kanssa sovita.  Työllistymissuunnitelma laaditaan TE-toimistossa yhdessä työnhakijan kanssa. Sen tavoitteena on mahdollisimman nopea työllistyminen avoimille työmarkkinoille ja siinä sovitaan yhdessä työnhakijan kanssa tarkoituksenmukaisista palveluista ja toimenpiteistä. Suunnitelmaan kirjataan vain sellaisia asioita, joista sovitaan työnhakijan kanssa yhteisesti. Siihen voidaan sisällyttää myös CV-netti-esittelyn tekeminen.  Kun työnhakijan kanssa on päästy yhteisymmärrykseen siitä, mitä palveluja ja toimia työllistymissuunnitelmaan kirjataan, työnhakija hyväksyy sen allekirjoituksellaan. Tämän jälkeen työllistymissuunnitelma on sitova ja edellyttää, että työnhakija noudattaa siihen kirjattuja asioita. Työllistymissuunnitelman sitovuudesta kerrotaan työnhaun alkaessa, työllistymissuunnitelmaa laadittaessa sekä aina sitä päivitettäessä. Jos työnhakija laiminlyö työllistymissuunnitelmaan kirjatut asiat ilman pätevää syytä, hän menettää oikeutensa työttömyysetuuteen yleensä määräajaksi.  CV-netti auttaa ja nopeuttaa työhakua ja toisaalta työntekijän etsimistä. CV-netissä työnhakija esittelee itsensä, osaamisensa, vahvuutensa ja työtoiveensa vapaamuotoisesti. Työnantaja puolestaan löytää nopeasti tarvitsemansa työntekijän CV-netissä olevien kuvausten perusteella. CV-netissä työnhakija laatii esittelynsä itse ja päättää, mitä tietoja siihen sisällyttää. CV-netissä voi esiintyä ilman julkisesti näkyvää nimeä, osoitetta, puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta. Ensi vuoden puolella CV-netti-esittelyjä pääsevät lukemaan vain vahvalla tunnisteella rekisteröityneet työnantajat.  www.mol.fi  Lisätiedot:

  työmarkkinaneuvos Jarmo Palm, TEM, puh. 010 60 48065

  VastaaPoista
 3. Jarmo Palm kirjoitta edellä:
  "CV-netti auttaa ja nopeuttaa työhakua ja toisaalta työntekijän etsimistä".

  Ei pidä paikkaansa. Työntekijät yrityksiin löytyvät ihan muualta. Olen seurannut CV-netin tilannetta nyt noin 8 vuotta, perheyrityksemme tarvitsee aina silloin tällöin IT-alan tietyn osa-alueen osaajaa. CV-netissä pyörivät ne samat henkilöt kuin vuonna 2006 kun seurannan aloitin! Siis melkoinen osa on kahdeksatta vuotta työttömänä, koulutus ja osaaminen heillä ei riitä mitenkään IT-alalle.

  Ehkä muille aloille sitten siitä on apua, mutta vaikea on uskoa sitäkään.

  VastaaPoista
 4. Nöyryyttämisestä tässä tosiaan on kysymys! Kysyin, onko CV-netin laatiminen vapaaehtoista, koska en sitä olisi halunnut tehdä. Minun annettiin selvästi ymmärtää, että jos en tee "tehtävääni" annettuun päivämäärään mennessä, siitä seuraa selvityspyyntö ja mahdollinen karenssi! Ehkä tässä on joku väärinkäsitys - tai sitten ei?

  Työttömien marssille en osallistunut, koska:
  1) en edes tiennyt siitä
  2) häpeän sen verran työttömyyttäni etten sinne olisi "ylpeänä" voinut mennä
  3) minua ei kiinnosta kuulla "mene töihin" - huutelua!
  Jos näillä huutelijoilla edes olisi antaa sen työpaikan osoite, jonne "menisin"...

  On surullista, jos ja kun samat työnhakijat pyörivät CV-netissä(kin) kahdeksatta vuotta! Minulla on nyt kuudes vuosi työnhakijana alkanut, mutta tähän mennessä olen välttänyt CV-netin.

  VastaaPoista