torstai 5. marraskuuta 2020

Vapaapäivän tarpeessa

 Neljä (ja puoli) kuukautta ilman yhtään vapaapäivää - viikonloppuja lukuun ottamatta - alkaa vähän väsyttää, vaikka olinkin sitä ennen neljä vuotta ilman yhtään työpäivää. Niin se taitaa olla, että joko et ole koskaan töissä tai sitten olet ”aina” töissä? Haaveilen salaa yhdestä ylimääräisestä vapaasta ja pitkästä viikonlopusta, vaan se ei taida onnistua. En edes tiedä mahdollisesta lomaoikeudestani, koska en ole vielä ehtinyt kysyä asiasta. Lomapäiviä kuitenkin kertyy joka kuukausi. Kyllä tämä näinkin sujuu, ei siinä sinänsä mitään; taitaapa näillä näkymin mennä juhannuksesta jouluun ilman yhtään lomapäivää. Ihmettelen kuitenkin sitä, miten jotkut kollegat, jotka juuri olivat kesälomalla, ovat jälleen olleet lomalla. Kesälomasta kun on vasta muutama kuukausi. Heillä, jotka ovat olleet samassa työpaikassa 30 vuotta, on jopa 38 lomapäivää, joten siinä riittää lomailemista. Minullakin olisi nyt 30 työvuotta takana, jos asiat eivät olisi menneet ”hieman” toisella tavalla. Tähän työjaksoon ei edes satu yhtään arkipyhää (esim. itsenäisyyspäivä on sunnuntai), joten näillä mennään koko loppuvuosi. Marraskuun pimeys saattaa käydä jo hieman haastavaksi jopa entiselle pitkäaikaistyöpaikattomalle?

Kun saavun aamulla töihin, olen joka päivä aidosti iloinen siitä, että minulla on nyt työpaikka. Ilman tätä onnenpotkua olisin varmasti edelleen työpaikattomana. Enköhän sittenkin jaksa vielä pari kuukautta ilman ylimääräistä vapaata? Toki myös pätkätyöläinen ansaitsisi joskus vapaapäivän. Tätä ei sitten pidä ymmärtää niin, ettei entinen työpaikaton haluaisi olla töissä tai sopeutuisi työelämään, koska olen mieluummin vaikka kokonaisen vuoden ilman yhtään vapaapäivää (paitsi viikonloput) kuin työpaikattomana! Työpaikattomana ”vapaapäiviä” kun on aivan liikaa ja viihdyn töissä todella hyvin – oli lomapäiviä tai ei.


6 kommenttia:

  1. I feel you! Minä olin elämäni ensimmäisellä palkallisella kesälomalla liki viisikymppisenä (koko siihenastisen työurani pätkätyöhelvetissä kituneena). Sen minä ymmärrän, että työstä maksetaan palkkaa, mutta oli valtava järkytys todeta, että työssäoleville maksetaan todellakin vuosittain kuukauden päivät palkkaa siitä hyvästä, että makoilevat peffa homeessa kotisohvalla. Työttömiä nämä vastikkeettomat rahat passivoivat, mutta ilmeisesti työssä käyville ne ovat vähemmän vaarallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myötätunnosta! Todellakin vakituiset työssäkävijät tuntuvat olevan jatkuvasti lomalla, kun itse puurtaa ilman ylimääräisiä hengähdystaukoja.

      Poista
  2. Sama homma itselläni kun olin viimeksi töissä palkkatuella kunnallisella. Odotin kuin hullu puuroa ylimääräisiä vapaita. Tuolla tosin piti pitää kertyneet lomat työsuhteen aikana ja vaput sun muut osuivat onneksi arkipäviksi joten ilman ylimääräisiä vapaita ei edes tarvinnut olla. Osansa saattoi olla sillä että työilmapiiri tuolla oli huono mutta en silti pistäisi pahaksi jos nelipäiväinen työviikko tulisi. Voisin jopa tinkiä palkastani jos nyt ensin sen työpaikan saisin. Joulu ja uusivuosi tuovat kyllä onneksi sinullekin ylimääräisiä vapaita.

    ps. 38 lomapäivään ei taida tarvita kuin 15 vuoden työhistoria eikä senkään tarvitse olla samassa työpaikassa. Samaa alaa tai muuten hyväksiluettavaa (eli läheltä liippaavaa alaa) sen kyllä pitää olla. Näin muistelisin sukulaisteni kohdalla olleen ja saivat täydet lomapäivät heti kun siirtyivät kunnalliselle töihin. Itselläni tälläiset lomakertymät jäävät satavarmasti saamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelipäiväinen työviikko sopisi myös minulle oikein hyvin.

      Lomakertymistä on todellakin (ex-)työpaikattomana/ pätkätyöläisenä turha haaveilla!

      Poista
    2. Itse olen nyt ollut jo vuosia vakituinen kausityöntekijä ja olen noin puolet vuodesta töissä ja toisen puolikkaan "työttömänä".

      Lomakertymäni olen yleensä saanut rahakorvauksena viimeisessä palkanmaksuerässäni.

      Tämä on ollut minulle sopiva järjestely ja jää sitä omaa aikaa myös sen työn jälkeen.

      Lisäksi se työttömyysaika ei sillä tavalla ahdista, kun tietää että ne työt taas alkavat sopimuksen mukaan.

      Poista
    3. Tuo voisi olla ihanteellinen tilanne.

      Poista