lauantai 21. marraskuuta 2020

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy

”Pitkäaikaistyöttömyyden ennustetaan kasvavan voimakkaasti tulevina vuosina. Taustalla vaikuttaa työttömyysjaksojen keston pidentyminen koronapandemian aikana sekä koronakeväänä työttömäksi jääneiden siirtyminen osin pitkäaikaistyöttömyyteen ensi keväänä.

– Työttömyysjaksot pitkittyvät kaikissa ryhmissä, sillä koronakriisin aikana päättyy vähemmän työttömyysjaksoja kuin normaalisti kertoo TEM:n erityisasiantuntija Erno Mähönen. Hänen mukaansa vaikeassa asemassa ovat he, jotka olivat työttömiä jo ennen koronakriisiä.

 

Viime aikoina on kiinnitetty paljon huomiota lomautuksiin ja irtisanomisiin, mutta on hyvä muistaa että meillä oli 250 000 työtöntä työnhakijaa jo ennen kuin kriisi alkoi. Heidän uudelleentyöllistymisensä on nyt vaikeutunut merkittävästi, Mähönen sanoo.”

yle.fi/uutiset

Täytyypä (jälleen kerran) todeta, että onneksi onnistuin työllistymään ja oma pitkäaikaistyöttömyyteni loppui! Tunnen todella suurta myötätuntoa heitä kohtaan, jotka joutuvat hakemaan työpaikkaa tässä tilanteessa. On suuri helpotus, kun ei enää tarvitse ”kilpailla” – ilman mitään työllistymismahdollisuuksia - nuorten, kauniiden ja korkeakoulutettujen kanssa työnhaussa. Ei tarvitse hakea turhaan työpaikkoja, joita ei edes ole oikeasti olemassa tai jotka on pedattu valmiiksi jollekin tai joihin on älyttömät vaatimukset työn vaativuuteen nähden. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, työssäni ei ole ikäsyrjintää, ei vaadita korkeakoulututkintoa eikä virheetöntä englannin puhetaitoa, jota minulla ei ole.

Olen onnistunut olemaan ”erikoisina” aikoina töissä, eli lähes koko laman kurittaman 1990- luvun ja nyt koronan aikana. Syksyn 2008 taantuman seurauksena tosin jäin työttömäksi enkä sitten vuosikausiin työllistynytkään. Nyt olen erittäin etuoikeutettu näin ”ikääntyneenä” - ja jo ennen koronatilannetta työttömänä olleena. Oma pitkäaikaistyöttömyyteni oli jo aivan liiaksi pitkittynyt.

2 kommenttia:

  1. Niin. En tiedä vaaditaanko korkeakoulututkintoa vai eikö vaadita, mutta usein se pitkänlinjan ammattilainen on paras valinta.
    Ylikoulutus itseisarvona ei tuo tavan työhön mitään lisäarvoa, voi olla jopa haitta, kun ymmärrys työstä puuttuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On monitahoinen juttu, mikä on ylikoulutusta ja mikä ei ole. Työpaikkoja hakiessani minulle tuli sellainen käsitys, että jos oli korkeakoulutettu hakija tarjolla niin hänet valittiin ihan sen yliopistotutkinnon vuoksi.

      Poista