maanantai 12. maaliskuuta 2018

Työ karkaa – varsinkin minulta


Kuten tunnettua, työ on minun ulottuviltani karannut jo vuosia sitten, mutta työ karkaa monilta muiltakin. Tässä otteita Anna Kontulan kolumnista Aamulehdessä:
Ensinnäkin, ansiotyötä jatkuvasti paranevin ehdoin ei enää ole tarjolla kaikille. Keskituloisten työpaikkojen määrä vähenee, ja uusia syntyy eniten matalapalkkaisille duunareille. Kroonisesta vajaatyöllisyydestä taas kertoo, että vastentahtoinen osa-aikatyö on kasvussa ja työttömyysprosentit jäävät verraten korkeiksi myös noususuhdanteessa.”

Suomen työmarkkinajärjestelmä ja julkinen talous nojaavat nimittäin oletukselle korkeasta työllisyydestä. Jos ansiotyötä tehdään vähemmän, veroja maksetaan vähemmän ja rahaa julkisiin palveluihin on vähemmän."


Olen valitettavan omakohtaisesti joutunut kokemaan keskituloisten työpaikkojen vähenemisen ja sen, ettei työtä ole tarjolla kaikille.
Tätä realiteettia ei kuitenkaan mitenkään noteerata yhteiskunnassamme vaan lähdetään edelleenkin siitä, että korkea työllisyysaste olisi mahdollinen ja me työpaikattomat olemme työpaikattomia siksi, että olemme laiskoja emmekä vain viitsi ”mennä” töihin. Siksi meitä pitää kovasti ”aktivoida”.

16 kommenttia:

 1. olet kyllä ihan oikeassa, että ei tarvitsisi kurittaa enemmän enää meitä työttömiä! muutenkin jo pieni työmarkkinatuki :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja pientä työmarkkinatukea pienennetään entisestään aktiivimallin varjolla, koska työpaikattomuus johtuu työttömän aktiivisuuden puutteesta eikä mistään muusta...

   Poista
 2. Minusta on kammottavaa, kuinka työttömiä syyllistetään, halvennetaan ja syrjäytetään joka puolelta. Odotan, koska ihmiset eivät enää jaksa ja syntyy todellinen kapina. Tuntuu vähän siltä kuin historia toistaisi itseään, valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kommentoit pitkästä aikaa! Nyt on "sopivasti" kulunut sata vuotta kansalaissodasta, mutta nykyajan ihmisistä ei ole kapinoimaan vaan ollaan lampaita. Sotiminen ei olekaan ratkaisu mihinkään, mutta jonkinlaista kapinaa tässä tarvittaisiin!

   Poista
 3. Työ karkaa ja taitaa kohta korvauksetkin karata avaruuteen. Kassa ilmoittaa, että hakemusten käsittelyssä on ruuhkaa johtuen mm aktiivimallin tuottamista lisätöistä.
  Miten tuo työttömyyskorvausleikkaus käytännössä toimii, kun tarkastelujakso on kolme kuukautta ja sitä sitten tutkaillaan että ollaanko oltu "aktiivisia" eikä leikata vai onko tullut olluksi "passiivinen" eli leikataan. Eli aina kolmannen maksukuukauden "ansioista"(ko) vähennetään viisi prosenttia myös edeltävistä kahdesta kuukaudesta.
  Vai lähetäänkö passiiviselle työttömälle lasku?
  Näihin asioihin ei osaa enää suhtautua mitenkään, niin hullun hulvatonta kaikki on.
  Itse onnistuin saamaan pätkätöitä jo peruspäiväiselle pudottuani ja nyt on taas kohta työttömyys ovella. Siksi ei ole ihan ensikäden tietoa uudesta tarkastelumallista ja maksatuksista. Aika huomionarvoista on, että vakituisesti työllisetkin ovat kauhistelleet esitettyä aktiivimallia.

  VastaaPoista
 4. Ymmärtääkseni ns. aktiivimalli leikkaa tästä lähtien minultakin joka kuukausi tuon hieman alle 5% ansiosidonnaisesta (jota ei monta kuukauttta enää ole jäljellä). Oikea menettely olisi tehdä vähennys kerran 65 päivän jaksolla. Olen aivan varma, että kaikilta viivästyy korvausten saaminen tämän sotkun vuoksi eikä riitä se, että merkitsisi rastin ruutuun ettei ole ollut "aktiivinen". Siis aktiivinen jollain niistä kolmesta tavasta, jotka on aktiivisuudeksi määritelty. Tanskassa käsittääkseni työttömyyskorvausta, joka on korkeampi kuin Suomen työmarkkinatuki, leikataan 1% kolmen kuukauden jaksolla, joten tätä Suomen idioottimallia ei todellakaan voi Tanskaan verrata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanskan mallista sen verran että ylen ykköseltä tuli Köyhä vai hemmoteltu niminen ohjelma. Huvittavaa oli että siinä työtön sai 1396e ja vielä mahdollista asumistukea päälle. Kyseessä oli yhden lapsen yksinhuoltaja ja asumistuki oli 345e. Tätä asumistukea leikattiin ohjelman kuvauksen aikana 83euroon. Tanskan työttömillä oli kaikenmaailman kanavapaketteja ja netflixejä ynnä muita. Laskelmissa työttömällä jäi pakollisten menojen jälkeen yli 345e harrastuksiin, lääkkeisiin, vaatteisiin, hiustenleikkuuseen jne. käytettäväksi. Ja tämä työtön oli sillä viimesijaisella tuella eli ei edes Tanskan ansiosidonnaisella.

   Toinen työtön vieraili jossakin paikallisessa te-toimistossa tai vastaavassa ja sai käteensä listan jatkuvasti rekrytoivista paikallisista yrityksistä. Käsi pystyyn joka on Suomessa kokenut vastaavaa. Siinäkin eroaa Tanskan malli Suomen mallista.

   Siinä sitä olikin mallia verrattavaksi! Ja vielä ilmeisesti Tanskan hintataso on vain hivenen kalliimpi kuin Suomessa. Kyllä ottaa päähän.

   Kannattaa katsoa jos tulee vielä telkkarista ja verrata toimintaa ja tukien tasoa.

   Poista
  2. Poliitikkomme pitävät kansaa tyhmänä väittäessään että Suomen aktiivimalli = Tanskan malli. Valitettavasti jotkut kuitenkin uskovat tämän väitteen ilman minkäänlaista kritiikkiä.

   Poista
 5. "Entinen työtön Anu, 48, sai heti kaksi työtä - sanoo Ylelle suorat sanat aktiivimallista"

  http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/entinen-ty%c3%b6t%c3%b6n-anu-48-sai-heti-kaksi-ty%c3%b6t%c3%a4-sanoo-ylelle-suorat-sanat-aktiivimallista/ar-BBKspyu?li=BBr5KbI&ocid=iehp

  Aktiivimalli ei varmasti ole täydellinen tai kaikille tasa-arvoinen, mutta kyllä sillä saattaa olla positiivisia vaikutuksia. Hyvä, että edes yritetään tehdä jotain.

  t: Ex-työtön

  VastaaPoista
 6. Mitä suorasanaista tuossa nyt muka oli?! Taitaa olla keksittyä propagandaa; liekö tätä Anua edes oikeasti olemassa? "Olen aina saanut töitä, kun olen hakenut."
  No, minä en ole saanut eikä aktiivimalli ole siihen asiaan mitenkään vaikuttanut!

  VastaaPoista
 7. Sepä se. Edelleenhän Anu saa toimeentulonsa lähinnä työttömyystukena joten se siitä hyvästä. Hyvä jos yle seuraa Anua pitempään niin Anu voi myös kertoa miten pitkään on joutunut odottelemaan sitä täyttä työttömyyskorvaustaan (osa-aikatyö kun tuppaa myöhästyttämään maksuja) ja millä elelee sillä välin. Luultavasti puolison tuloilla, yksinasuvalle ja varattomalle kun toimeentulotuki korvaa tuon aktiivimallin leikkuun täysimääräisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu on kyllä harvinaisen huono esimerkki aktiivimallin "hyödyistä". Olisivat nyt edes hieman yritystä laittaneet propagandaansa!

   Poista
 8. Nyt olisi kokemusasiantuntijan töitä tarjolla:
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005615533.html

  VastaaPoista
 9. "Koulutettavilla henkilöillä on Perkiön mukaan usein taustalla esimerkiksi terveys- tai päihdeongelmia. Kokemusasiantuntijoille maksetaan pieniä palkkioita."

  En lukeudu kumpaankaan mainituista ryhmistä enkä ole muutenkaan kiinnostunut.

  VastaaPoista
 10. Minut voidaan lukea toiseen mainituista ryhmistä mutta "pientä palkkiota vastaan" en ryhtyisi itseäni ja kokemuksiani/mielipiteitäni myymään ja samalla tehden itsestäni vielä mahdollisesti "aktiivimallin ansiosta aktivoituneen". Näinhän tultaisiin kirjoittelemaan. Enkä saa edes toimeentulotukea minkä vuoksi palkkiot on mitoitettu noin pieniksi jotta niitä ei otettaisi toimeentulotuessa huomioon. Työksi en myöskään tuota sanoisi, eihän tuolla elä vaan on pikemminkin harrastuspohjalta tehty tai vapaaehtoistyö.

  Sen sijaan asianmukaista palkkiota tai kuukausipalkkaa vastaan joku voisikin kiinnostua. Itse en kiinnostuisi edes silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle sopisi kuukausipalkkainen kokemusasiantuntijan työ. Kokemusta nimittäin on!

   Poista