torstai 15. joulukuuta 2016

Työttömän alennukset

Opiskelijoille ja eläkeläisille tunnetusti myönnetään useissa paikoissa alennuksia, mutta työttömille välttämättä ei. Nyt kuitenkin huomasin, että kahdessa liikuntakeskuksessa saa työttömien alennuksen kymmenen kerran kortista. Toisessa se on 10 € ja toisessa jopa 20 €. Tämän alennuksen vuoksi minun täytyy sitten nöyrtyä paljastamaan häpeällinen työttömyyteni, koska olen sen verran pihi… TE-palveluiden omilta sivuilta saa jopa tulostettua Todistuksen Työnhaun Voimassaolosta, mikä on hienoa, vaikka työttömyys sinänsä ei hienoa olekaan. Eipä sitten muuta kuin reippaasti työttömyyttäni todistamaan!

Itse asiassa työttömien pitäisi saada alennuksia monesta muustakin – tai oikeastaan kaikesta – verrattuna hyväpalkkaisiin työssäkävijöihin. Toisaalta sitten monilla pienituloisilla voi olla huonompi palkka kuin suurta ansiosidonnaista tai ökyeläkettä saavalla, joten työssäkäyminen/ työttömyys/ eläkkeellä oleminen ei aina kerro sitä, ovatko tulot suuret vai pienet.

4 kommenttia:

 1. "Toisaalta sitten monilla pienituloisilla voi olla huonompi palkka kuin suurta ansiosidonnaista ..."

  Toisaalta suurikin ansiosidonnainen on suhteessa pieni työttömyyttä edeltävään palkkaan nähden (itseasiassa pienituloisella on suhteessa parempi ansiosidonnainen suurituloiseen nähden).
  Suuret tulot on helppo menettää, menojen säätö vähentyneisiin tuloihin onkin sitten paljon hitaampi prosessi.

  VastaaPoista
 2. Täällä minun asuinpaikkakunnallani oli ennen työttömille (sekä eläkeläisille js opiskelijoille) alennuksia liikuntaharrastusmaksuista, no siihen aikaan olin itse töissä vielä kaupungin palveluksessa: sain virkistys (liikuntaseteleitä) ja vilauttamalla uimahallin kassalla kaupungin henkilökorttia pääsin uimaan parilla eurolla. Nykyään on kaikille ihan samat hinnat.

  VastaaPoista
 3. Turussa uimaan pääsee edullisesti jos olet työmarkkinatuella ts. pitkäaikaistyötön, ansiosidonnaisella ei. On aivan sama onko ansiosidonnainen yhtä paljon kuin peruspäiväraha, mutta eri termillä et saa alennusta... Täällä on kyl hyvä sellainen kimmoke-ranneke, joka on voimassa puoli vuotta ja maksoiko alle 40€ ja sillä pääsee kulttuuririentoihin ja sitten uimaan, ennen klo 15, ettei vahingossakaan olisi samaan aikaan kuin työssäkäyvät...

  VastaaPoista
 4. "Suuret tulot on helppo menettää, menojen säätö vähentyneisiin tuloihin onkin sitten paljon hitaampi prosessi."

  Suurista tuloista pitäisi olla kertynyt säästöjä. Myös pienet tulot (joista ei säästöjä kerry) on helppo menettää, mutta toki menojen säätö on hieman helpompaa mentäessä valmiiksi pienistä tuloista vielä pienempiin.

  Olen nyt rohkaistunut ostamaan kymmenen kerran jumppakortin 10 € alennuksella näyttämällä TE-keskuksen todistusta työttömyydestä.

  VastaaPoista