maanantai 10. lokakuuta 2016

Lisää propagandaa

Minkähän tahon masinoima tämä kampanja on?:
Kaupunkisi on työpaikkoja tulvillaan

Täällä puolestaan on oikein 30 000 ”unelmatyöpaikkaa”.

Kyllähän tuolla työpaikkoja näyttää olevan, mutta:
1.       Ovatko ne oikeasti avoinna vai yritysten mainoksia?
2.       Ovatko ne koulutustani/ kokemustani vastaavia?
3.       Onko niissä ikäsyrjintää?
4.       Onko hakijoita satoja - tai jopa tuhat?
5.       Onko työpaikka kenties jo valmiiksi pedattu jollekin?
6.       Jos laitan työpaikkahakemuksen, saanko työhaastattelukutsun?
7.       Jos sellainen ihme tapahtuisi, että saisin haastattelukutsun, tulenko valituksi työpaikkaan?

Aika monta ehtoa on toteuduttava ja vaihetta käytävä läpi ennen kuin tuosta ”runsaasta työpaikkatarjonnasta” pääsee hyötymään…
Tampereen työttömyysaste on - tästä työpaikkatulvasta huolimatta - edelleen noin 20.

Jos olisi oikeasti 30 000 (unelma)työpaikkaa tarjolla, niin siinä on vasta alle kymmenelle prosentille Suomen työttömistä töitä, ja nekin vähät työpaikat tunnetusti menevät työpaikan vaihtajille. Tämän työpaikkojen mainostuksen tarkoituksena on selvästikin jälleen kertoa niille, jotka uskovat kaiken ilman kritiikkiä, että työpaikkoja on tarjolla, mutta työttömät eivät silti ”mene töihin” tai ”ota töitä vastaan”.

Eipä sitten muuta kuin CV:tä laittamaan, kyllähän viisikymppinenkin työtön työllistyy johonkin noista paikoista ihan heittämällä – vai työllistyykö sittenkään….? 

8 kommenttia:

 1. Ei 1990-luvun laman aikanakaan ollut niin kovaa hyökkäystä käynnissä köyhiä ja työttömiä vastaan, kuin nyt.
  Kapitalismi on kriisissa ja eliitti etsii kaikkialla Euroopassa syntipukkeja. :( :(

  VastaaPoista
 2. Tartun tuohon "Tampereen työttömyys aste 20 ...kyllähän viisikymppinen työllistyy" kohtaan.

  Oletko ajatellut laajentaa hakualuetta esim. säteelle 100 km Tampereelta.

  Meikäpoika työllistyi 56 vuotiaana (perinteinen lehti-ilmoitus), 2,5 v:n työttömyyden ja hakurumban jälkeen. Työpaikka tosin on 160 km päässä kotoa (en ole Tampereelta);
  viikot asun työpaikkakunnalla. Pidän myös tärkeänä koulutuksen päivittämistä; itselläni (yliopisto) tutkinnot vuosilta 1983, 2008 ja 2012.
  Elämässä joutuu tekemään kompromissejä, minäkin työskentelen ihan eri tehtävissä mihin alunperin 1983 kouluttauduin.

  Yleisesti: jos on pitkiä työttömyysjaksoja ja opiskelutodistus 30 v. takaa jne., niin varmaan työn saanti on haastavaa, itselläni meinasi toivo loppua jo yo. lähtökohdista ...
  Mielestäni sinulla on ns. etsikkoaikaa 50-55 ikävuosille (työllistymiseen), mutta viimeistään 58 v. kuvittelisin, että tilanne alkaa olla heikko.
  Toisaalta tuolla koulutustaustallasi pitäisi työllistymismahdollisuuksia olla.
  Lykkyä!

  Uudehkossa Kauppalehdessä oli rekrytointiin liittyvää juttua, jostä jäi mieleen muutama asia 1. työnhakijan erottuminen (työnhaussa)
  2. persoonallisuus yhä tärkeämpi (pitää sopia yrityksen profiiliin, viestintätaitoja vaaditaan) 3. koulutuksen merkitys suhteessa pienenee (osaamista tarvitaan)
  Tietysti kullakin on omat 'pelimerkkinsä', joilla sitten mennään.

  Jostain syystä, paperilla kaksi samanlaista tapausta, niin toinen työllistyy suht' koht' helposti, toinen ei sitten millään.
  Eräskin tuntemani henkilö oli muutaman kuukauden työttömäna, niin kohta jo taas työelämässä, tosin työmatkaa 100 km.

  VastaaPoista
 3. Olen päivittänyt koulutustani, ja myös hakenut töitä toisilta paikkakunnilta. Haastatteluihinkin pääsin, mutta työpaikkaa ei silloinkaan irronnut.

  Erottunen monista työnhakijoista ikäni puolesta, mutta en edukseni. Persoonallisuuteni (introvertti) vuoksi olen usein tullut hylätyksi työnhaussa. Osaamista ja erityisesti oppimiskykyä sekä -halua minulla on, mutta selvästikään ne eivät riitä...

  VastaaPoista
 4. Meikäpoika jatkaa:

  Tamperehan on Suomen suurimpia kaupunkeja, joten lähtökohtaisesti yhtä sun toista tarjontaa työnhakijoille pitäisi olla;
  paitsi määrällisesti myös monen eri alan tehtäviä. Siis jos verrataan pykälää pienempiin paikkoihin saati sitten periferiaan.
  Tämän näkee myös mol:in sivujen tarjonnasta. Toisaalta tietysti päteviä hakijoitakin on paljon, eli on mistä valita.
  Vaikka tarjontaa olisikin, voi olla ns. kohtaanto-ongelma, koska tuo työttömyysaste on korkea.
  Joten tässä suhteessa (työnhaun kannalta) et asu mielestäni kuitenkaan ihan huonoimmassa paikassa.

  En tiedä kannattaako itseään liikaa lokeroida, tällöin voi asettaa 'lukkoja ja aitoja' itselleen ja huomaamatta rajata mahdollisuuden jo ennalta pois.
  Tietysti realisti kannattaa olla.

  VastaaPoista
 5. Lukkoja tai aitoja ei kannata asettaa, vaikka niiden putkahtaminen ajatuksiin onkin tietyn vaiheen jälkeen hyvin haasteellista.

  Se, mikä on vaikeaa työllistymisaluetta ei ole enää aikoihin ollut kiinni paikkakunnan koosta (varsinkaan suuret paikkakunnat eivät mitenkään helpota tilannetta). Koulutuksen osalta nyrkkisääntö on, ettei ainakaan sitä kannata opiskella, mikä kuuluu oman tai lähipaikkakuntien tarjontaan. Toisaalta pula-aloja on jo enemmän kuin rajattu joukko ja niissäkin osin alueellista vaihtelua. Tilanteeseen voi tutustua vaikka ELY -keskuksen ammattibarometrien kautta (https://www.ammattibarometri.fi/toimistovalinta.asp), vaikka kyse ei kiveenhakatusta totuudesta olekaan.

  Kyllä, Suomessa on erityisen haasteellisia työllistymisalueita, sellaisia kuten Varsinais-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pirkanmaa - muun muassa, monet muut mukaan lukien (myös tietysti pikkukunnat). Näin on ollut kohta jo vuosikymmeniä...

  VastaaPoista
 6. Meikäpoika vastaa:

  Ok, miksei noinkin.
  Kuitenkin, miksi huomattava osa Suomen väestöstä asuu Turku, Tampere, Helsinki akselin eteläpuolella. Siksi, että suurin osa yrityksistä ja työpaikoista on siellä. Väkeä on mennyt etelään työn perään jopa niin, että on syntynyt lieveilmiöitä, esim. asuntojen hintojen 'ylikuumeniminen' (seurauksena, ettei pienemmällä palkalla edes pärjää). Muuttotappioalueilla taas asuntojen hinnat ovat tippuneet rajusti ja 'elämäntyön' on joutunut myymään puoli ilmaiseksi (työttömyysprosentti on pysynyt siedettävänä, kun väkeä on vähemmän).
  Onhan toki muuallekin jäänyt elinvoimaisia kasvukeskuksia (esim. Oulu jne.)
  Tilanne on vaan vuosien varrella muuttunut; kaikille muuttajille ei ole sittenkään löytynyt työtä--> etelässäkin on työttömyys kasvanut, Euroalueen taantuma ym. muutokset (esim. Nokian kännykkäbisneksen alasajo, mm. Tampere) --> väkeä vapautuu työmarkkinoille lisää, tekninen ja tietotekninen kehitys, josta johtuen yritykset pärjäävät pienemmillä resursseilla (löysät pois).
  Syntyy kyllä uusiakin yrityksiä, mutta usein niissä tarvitaan (uutta) spesiaaliosaamista --> kohtaanto-ongelma (esim. + 50 v.).

  VastaaPoista
 7. Suuremmissa kaupungeissa taitaa usein olla sellainen tilanne, että työpaikan hakijoita on runsaasti, mutta työpaikkatarjontaa niukasti - ainakin Tampereen tapauksessa. Hukkaputken eli rantatien tunnelin
  rakentamisen tai tulevan toisen turhakkeen eli ratikan ns. työllistävä vaikutus ei ulotu minuun. Päinvastoin, koska Tampereen kaupunki näiden vuoksi pyrkii säästämään henkilöstökustannuksissa, ei minun palkkaamiseeni projektityöhön enää löytynyt rahaa...

  VastaaPoista
 8. Tässä kieltämättä hyvin perusteltu, mutta ainakin Suomessa vähemmälle huomiolle jäänyt näkemys työttömyyden syistä:

  https://mises.org/library/why-unemployment-so-high

  Kommentoitavaa? Tiedän, jenkkinäkökulma, mutta vastaavia politiikkatoimia on Suomessakin tehty.

  VastaaPoista