perjantai 24. tammikuuta 2014

Asennekysymyskö?

Työpaikan saaminen toki on vain asenteesta kiinni… Jos jaksaa positiivisesti lähettää työhakemuksia ja suhtautua positiivisesti hylkäyksiin (tai syvään hiljaisuuteen), niin työllistyminen varmasti onnistuu ennemmin tai myöhemmin? Entäpä jos työnhaussa onkin kokenut enemmän negatiivisia asioita (torjutuksi tulemista, epäonnistumista) kuin positiivisia onnistumisen kokemuksia, ja henkilöstä on siksi tullut negatiivinen ihminen? Hän on joskus ollut hyvinkin positiivinen asenteeltaan, mutta vuosien ja lukuisien epäonnistumisten myötä muuttunut negatiiviseksi.  Positiivinen asenne kai ruokkii positiivisuutta ja negatiivinen asenne vastaavasti negatiivisuutta. Mutta kumpi oli ensin, ”muna vai kana”, eli epäonnistumisista johtuva negatiivisuus vai mahdollisesta negatiivisuudesta johtuneet epäonnistumiset? Olen vahvasti ensimmäisen vaihtoehdon kannalla!

Kiville karahti.

10 kommenttia:

  1. Kukaan ei olisi työtön, jos työpaikan saaminen olisi kiinni vain asenteesta.

    VastaaPoista
  2. Tai voisko se asenne loppujen lopuksi ollakin ihan realistinen? Mitä negatiivista siinä on jos todellisuus on osoittautunut tietynlaiseksi ja sen perusteella sitten tekee oikeita johtopäääöksiä asioista?

    VastaaPoista
  3. Olen itsekin sitä mieltä, että asenteeni on nimenomaan realistinen. Joku tai jotkut kommentoijat määrittelevät asenteeni negatiiviseksi.

    VastaaPoista
  4. Totta kai olet realisti. Asennehan muokkautuu postiivisten tai negatiivisten kokemusten summana. Jos jatkuvasti kokee negatiivisiä juttuja toki se aiheuttaa ettei odotakkaan menestystä. Vastaavasti jos aina onnistuu ja ei hölmöile, toki se vaikuttaa siihen että on kovin positiivinen tulevaisuuden suhteen.

    Tällöin asenteen muuttaminen ei onnistu ajattelemalla "olemalla positiivinen", koska sille positiivisuudelle ei ole mitään perusteita. Tarvittaisiin siis ihmeitä eli onnistumisia, miuluiten useampi putkeen, eli tässä tapauksessa vakituinen työpaikka alalta, jolla ei ole yt- neuvotteluja. Eli todellinen ihme siis pitkäaikaistyöttömälle.

    Olen myös realisti ja turha positiivisuus ilman todellisia mahdollisuuksia on mielestäni herkkäuskoisuutta ja tyhmyyttä.

    VastaaPoista
  5. Negatiivisuus voi vaikuttaa siihen, ettei yritä. Yrittämällä on aina kuitenkin mahdollisuus. Parilla on ystävälläni on tälläinen pieni yritys erittäin kilpailulla alalla. He rakastavat sitä mitä tekevät, mutta eivät odottaneet, että heidän uusin tuotte menisi millekään jälleenmyyjälle.

    Hän näkivät älyttömän vaivan tuotteen eteen ja ajattelivat, että "hei, olemme ainakin itse tyytyväisiä tähän, jos tämä ei kelpaa". No toissapäivänä tuli sitten soitto, että yksi suuri jälleenmyyjä ottaa tuotteen valikoimiinsa. Meni itselläkin eilinen päivä pohdiskellessa, että hitto vie, kyllä maailma on mahdollisuuksia täynnä...

    VastaaPoista
  6. Heips!

    Käykääpä kurkistelemassa Ilta Sanomien downshiftauskommentteja (kirjoitinkohan sanan edes oikein). Sivuilla on nyt huoltokatko (klo: 3.00), mutta löytänette tarinat.

    Siellä loppuun palaneet suomalaiset yrittäjät tilittävät kohtaloaan, on siellä monta muutakin mielenkiintoista kommenttia, muiden muassa koskien työttömyyttä.

    Mielestäni ei ole mitenkään tuomittavaa, että työtön nainen huolehtii lapsistaan ja puolisostaan työttömyytensä aikana, nythän siihen on runsaasti aikaa. Ilmaiseksi, kuten aina aiemminkin.

    Oletteko muuten huomanneet, että nyt, kun talvi on maassa, ei työttömiä olla kovinkaan aktiivisesti ajamassa käpyjen keräilyyn?

    Huonolaatuiset kotimaiset mustikat on kuningaskuluttaja ohjelman mukaan jo kerätty variksen marjoineen!

    Pakollisen downshiftauksen merkeissä asiaan palaten
    Anna.

    VastaaPoista
  7. Olet, Jarmo, aivan oikeassa. Positiivisuus ilman todellisia mahdollisuuksia ei johda mihinkään.

    On todella hienoa, jos - ja kun - joku onnistuu keksimään tuotteen tai muun liikeidean ja
    sillä vielä menestyykin!

    Pakollista ja vapaaehtoista downshiftaamista on vaikea verrata keskenään. IS:n keskustelussa
    esitettiin osuva kommentti siitä, miksi jutun otsikko kuuluu epäonnistuiko downshiftaus
    eikä onnistuiko se. Negatiivinen asenne jo lähtökohtaisesti (tässäkin)...

    VastaaPoista
  8. Eikö toivottomalla työttömällä muka ole lainkaan mahdollisuuksia työllistyä? Onko tilanne muka niin toivoton, että ei kannata antaa positiivisille ajatuksille lainkaan sijaa?

    VastaaPoista
  9. Joko olet TYPA:ssa käynyt? Olen kieli pitkällä odottanut kokemuksiasi sieltä

    VastaaPoista
  10. Toiveet työllistymisestäni ovat jo käytännössä hiipuneet kokonaan, joten mahdollinen positiivisuus täytynee kohdistaa joihinkin muihin asioihin.

    TYPAsta: En ole saanut kutsua yhtään minnekään, vaikka tammikuussa sen piti tulla. Ovatkohan nekin rahat menneet hukkaputkeen? (Kohta varmaan tulee ilmoitus työmarkkinatukeni katkaisusta, koska en ole mennyt jonnekin, minne minua ei ole kutsuttu...)

    VastaaPoista