maanantai 27. heinäkuuta 2020

Töissä!


Olen ollut juhannuksen jälkeen työkokeilussa (siksi kävin TE-toimistossa kesäkuun alussa) ja nyt sain viiden kuukauden työsopimuksen vuoden loppuun asti eli ensimmäinen virallinen työpäiväni oli tänään. Ei sinänsä huono diili, kun yhdellä palkattomalla työviikolla saan kuukauden palkallista työtä. Tällä diilillä en tosin valitettavasti vielä pääse ansiosidonnaiselle, mutta toivon saavani vielä ainakin puuttuvan kuukauden (mielellään toki enemmän) myöhemmin, koska kaikki ma. työsopparit tehdään vuoden loppuun. Palkkani on tietenkin pieni, mutta koska siitä ei tarvitse maksaa paljon mitään veroa, käteen jäävä osuus taitaa olla parempi kuin koskaan ennen. (Parempaa palkkaakin pitäisi toki saada, että saisi paremman ansiosidonnaisen.)

Niin, eipä työllistymisessäni mennytkään kuin 4 vuotta! Neljä hukattua vuotta olin palkatta - ensin pienellä ansiosidonnaisella ja sen jälkeen työmarkkinatuella turhautumassa, osittain todella pienillä tuloilla typerän aktiivimallivähennyksen kera. Työllistymiseni vaati (minulle harvinaista) oikeassa paikassa oikeaan aikaan olemista, aktiivisuutta, sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta (vaikka meinasin jo monta kertaa luovuttaa). Se vaati myös rekrytoijiksi kaksi minua vanhempaa naista, jotka ymmärsivät tilanteeni, koska edes oman ikäiseni henkilöt eivät näyttäneet minulle vihreää valoa. Pohdimme yhdessä, miten pääsisin opettelemaan puuttuvia taitoja, ja itse ehdotin työkokeilua.

Työkokeilu oli minulle ainoa tapa päästä opettelemaan tiettyjä työtehtäviä - näin 54-vuotiaana pitkäaikaistyöpaikattomana. Olin nimittäin helmikuussa 2018 työhaastattelussa ko. paikassa ja silloin minulle sanottiin, ettei siellä kukaan ehdi opettaa mitään, vaan kaikki pitäisi jo osata valmiiksi. Työtehtävät ja ohjelmistot eivät tosin mitään ylivoimaisia opeteltavia ole, vaan jokaisen normaaliälyisen opittavissa. Uudessa työssäni ei vaadita korkeakoulututkintoa, ei ole näkyvää ikäsyrjintää eikä myöskään edellytetä täydellistä (tai minkäänlaista) englannin puhetaitoa (em. seikkoihin työllistymiseni on aiemmin tyssännyt).

Työssäkäyvän elämä on täysin erilaista kuin vasten tahtoaan kotona työttömänä kärvistelevän elämä. On mahtavaa, kun viikonloput erottuvat arkipäivistä ja työ vapaa-ajasta! Työttömän elämä on (enimmäkseen) yhtä harmaata mössöä enkä todellakaan ymmärrä, miten olen voinut sitä jaksaa taas näinkin monta vuotta? Tällä hetkellä minun ei tarvitse hävetä työpaikattomuuttani, vaan kehtaan tavata ihmisiä ja kestän myös paremmin kuunnella jatkuvaa töistä puhumista.



14 kommenttia:

  1. Onnittelut!!! Joskus, vaikkakin luvattoman harvoin, päivä paistaa risukasaankin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tähän risukasaan ei päivä viime vuosina ole pahemmin paistellut, joten oli jo aikakin.

      Poista
    2. onnea! ethän kuitenkaan unohda meitä muita työttömiä -voisit jatkaa blogiasi kuitenkin!

      Poista
    3. Kiitos! Saatan kirjoitella tänne jotain satunnaisesti.

      Poista
  2. Onneksi olkoon ja onni jatkukoon. Blogi jää mitä ilmeisemmin telakalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja samaa toivon minäkin. Ollessani palkkatukityössä ja sen jälkeisessä projektityössä 9/2015 - 7/2016 en laittanut blogia telakalle enkä välttämättä tee sitä nytkään, jos jotain kirjoitettavaa keksin. Blogin otsikon tosin muutin nyt ;-)

      Poista
  3. En ollut hetkeen käynyt blogissasi, ja mikä uutinen täällä odottikaan. Ansaitset tämän onnen - niin mahtavaa! Onni jatkukoon myös tästä eteenpäin.
    Voi kun et kuitenkaan lopettaisi kuulumistesi ja havaintojesi kirjaamista. Tässäkin oli erittäin kiintoisaa muun muassa rekrytoijiesi ikä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä melkoinen uutinen myös minulle itselleni!
      Jos minulle tulee jotain kirjoitettavaa mieleen, toki kirjoitan edelleen.
      Rekrytoijien ikä oli tosiaan ilmeisesti ratkaiseva tekijä työllistymisessäni. Eräskin oman ikäiseni rekrytoija kehui minulle olleensa 30 vuotta töissä samassa paikassa enkä minä tehnyt sillä tiedolla mitään. Hieman tilannetajua, kiitos.

      Poista
  4. Lämpimät onnittelut!

    VastaaPoista
  5. Miten työmatkan laita? Matkustatko tarpeeksi, liikaa vai sopivasti?
    Itselle sattui kerran hauska tapaus, kun vein autoa akun tarkastusta varten. Akkuherra kyseli, että paljonko ajan. Vastasin, että sata kilometriä. Hän kysyi, että viikossa vai. Minä vastasin, että päivässä. Ei kysynyt enempää.
    Täällä pääkaupungin liepeillä nuo työmatkat tuppaa kestämään ajallisesti ja monta kertaa myös kilometreissä mitattuna.
    Siksi etätyön loppuminen on tylsä juttu. Hommat hoituu myös etänä, mutta jostain kumman syystä pitää matkustaa. Että toivottavasti kukaan ei tule sanomaan, että autoilu pitää lopettaa. Julkiset ei ole vaihtoehto, ei edes suur-Helsingin alueella. Ne vähät työpaikat viedään sinne keskelle ei-mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työmatkani on noin 10 km. Ne ovat vaihdelleet välillä
      5 km...25 km eli sen pitempiä ei ole osunut kohdalle (tai en ole saanut sellaista työpaikkaa). Keväällä olisi ollut "tarjolla" 40 km työmatka.

      Poista
  6. Olen seurannut blogiasi satunnaisesti, ja odottanut sitä päivää että vihdoin saat töitä. Nyt se on ilmeisesti tapahtunut. Määräaikainen, mutta kuitenkin! Paljon onnea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! Määräaikainen työ tietenkin, mutta toivoa on, että työ jatkuu - muodossa tai toisessa.

      Poista