tiistai 15. lokakuuta 2019

Taas mennään


Taas keskustellaan liiankin tutuksi käyneestä aiheesta: 

”Nuoria, nättejä ja ilmaisia”
–  Olen ollut myyjänä yli 30 vuotta. Olen alani rautainen ammattilainen, silti en saa töitä. Liikkeet ottavat ikäisiäni (49 vuotta) vain pätkätöihin ja pyörittävät kauppansa opiskelijoilla. He ovat nuoria, nättejä ja ennen kaikkea ilmaisia.

Nuoret ja nätit todellakin menevät ohitseni työnhaussa, mutta eivät he suinkaan ilmaisia ole! Meille rumille(?) viisikymppisillekään ei eläminen ole muuttunut ilmaiseksi (vaikka esim. velkaa ei olisi), koska asuminen ja ruoka, netti ja kännykkä pitää meidänkin jollain maksaa.

”Ei kiinnosta pilipalikurssit”
– Minullakin yli kymmenen vuotta eläkeikään, ja koen olevani täysin työkykyinen, oppimiskykyinen ja osaava. Ei kiinnosta mitkään pilipalikurssit vuosien työkokemuksen jälkeen. Tietenkin täydentävät kurssit ovat eri asia. Ikäisteni kohdalla olen huomannut, että työmoraali kyllä yleensä on parempi kuin monilla nuoremmilla. Eikä iän tuomaa tietotaitoa missään koulussa saa.

”Näillä mennään.” Olematonta eläkettä ”odotellessa”.

”Haluan työpaikan”
– Haluan työpaikan. Olen reilusti yli 50 vuotta. Lukuisista työhakemuksista huolimatta en ole päässyt töihin. Muutamiin haastatteluihin pääsin syksyllä 2018, mutta siihen jäivät. Yhdestä paikasta kysyin syytä, miksi minua ei valittu. Annettiin ymmärtää, että heidän mielestään en ehkä pärjää enää hektisessä työssä. Selvä.

Ei tässä mikään haluaminen auta - nurinkurisesti vieläpä viimeaikaiset työhaastattelut ovat vahvistaneet sitä tosiseikkaa, että en koskaan enää työllisty.

”Tunsin itseni typeräksi”
– Olen hakenut lukemattomiin työpaikkoihin, ja muutaman kerran olen päässyt haastatteluun asti. TE-toimisto on pari kertaa velvoittanut hakemaan työtä työmarkkinatuen menettämisen uhalla heidän osoittamistaan yrityksistä. Jokaisessa on edellytetty korkeakoulututkintoa, jota minulla ei ole. Tunsin itseni typeräksi lähettäessäni hakemusta – ikään kuin en ymmärtäisi selvää suomen kieltä.

Minua ei onneksi ole velvoitettu hakemaan minnekään, mutta korkeakoulututkinnon vaatimus karsii mahdollisia haettavia työpaikkoja tehokkaasti. 



Onneksi em. jutun kommenteissa on tämänkaltainen sonta vähemmistönä:
Maija sanoo: -Työnantajan kannattaisi arvostaa yli 50-vuotiaita. Heillä on kokemusta, näkemystä ja rohkeutta.

”Heillä on myös hitautta, liikaa omia mielipiteitä, pinttyneitä työtapoja ja haasteita tietotekniikan sekä kielien kanssa.”
(Tämä on siis kommentti Maijan kommenttiin.)

Melkoinen idiootti pitää olla, jos luulee että nykyajan viisikymppisillä on ”haasteita” tietotekniikan tai kielien kanssa!

10 kommenttia:

  1. Valitettavasti nuoret ja nätit ovat monesti ilmaisia ja juurikin kaupan alalla. Anne Nyman kirjoittaa tässä täysin asiaa.
    https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4117074-anne-nyman-palkaton-harjoittelu-ei-reilua-kummallekaan

    Lisäksi nuoria ja nättejä tai ei niin nättejä myös painostetaan esim. työkokeiluun. Heitä on niihin helpompi huijata ja ihan tilastojen valossakin nuorten aktivointiprosentti on isompi kuin varttuneempien. Myös alle 25-vuotiailla joilla ei ole ammatillista koulutusta eivätkä ole hakeneet hvyäksyttävästi koulutuksiin ei ole samanlaista oikeutta työttömyysturvaan kuin meillä muilla. Silloin työkokeilut on miltei ainoa vaihtoehto saada se perusturva kasaan ennen kuin palkkatyöllistyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin ikävää on ilmaistyön teettäminen milloin milläkin verukkeella! Ennen vanhaan töitä tehtiin nimenomaan palkan vuoksi, mutta nykyisin vain työn tekemisen vuoksi. Jollain pitäisi kuitenkin (tässä kalliissa maassa) elääkin.

      Koulutukseen hakemisen ei luulisi olevan suuri vaiva, jos sillä kerran saa työttömyysturvan ilman mitään kikkailuja?

      Poista
    2. Koulutukseen hakemisella saa työttömyysetuuden aina seuraavana hakukertaan asti. Pidän tuota systeemiä todella ongelmallisena sillä joku nuori voi olla palkkatöissä pitkäänkin ja jäädessään alle 25v ammattikouluttamattona työttömäksi onkin edessä tukirumban selvittely. Onko haettu ja milloin pitää hakea ja miten toimitaan esim. sovitellun päivärahan kanssa? Voi olla työttömyykassaankin on maksettu turhaan.

      En ole enää juurikaan perillä tuosta systeemistä (ja onko sitä muutettu) sillä se ei kosketa enää minua mutta haetut opiskelupaikat esim. ylioppilailla piti olla tietyn tasoisia eli vaikkapa yksi amk ja yksi yliopisto. Jos haki vain kahdelle yliopistoalalle niin tuloksena oli että väärin haettu. Ja jos halusi satavarmasti työttömyysetuuden ja satavarmasti saamatta opiskelupaikkaa niin pitää hakea niille aloille mihin ei varmasti ei pääse tai käydä jättämässä tyhjä valintakoepaperi. Eli aikomoisia kikkailuja pitää tehdä jos on vaikka osaksi vuotta työpaikka tiedossa mutta työttömyyskin on uhkana. Tasa-arvon kannalta myös huono sillä kohtelee eri tavoin lukion ja ammattioppilaitoksen käyneitä. Ei ole nuorillakaan helppoa byrokratian rattaissa,

      Poista
    3. Monimutkaiselta vaikuttaa. Ehdot on selvästi laadittu ajatellen sitä, että mahdollisimman moni nuori ei saisi työttömyysturvaa.

      Poista
  2. Ei nuorilla ole sen helpompaa. Työkokemuksen puute on tavallaan silloin se sama "tulppa" sinne työelämään kuin sekin ikä.

    Palkkatuettu työ, suhteet ja lottomiljonäärin tuuri ovat edelleenkin ne asiat, joiden avuilla voi nykyisin päästä töihin. Tai ainakin itse näin lähemmäs nelikymppisenä olen niin kokenut.

    Juhlimme eilen kausityömme päättymistä ja toimme työpaikalle munkkeja ja pomo sanoi hyvin, että on irvokasta tämä tapa, kun toiset jäävät työttömiksi, niin nämä sitten syöttävät meitä vakituisessa työssä olevia, kun sen asian pitäisi olla juurikin toisinpäin!

    On kuitenkin nyt aivan ihanaa nämä kiireettömät aamut, ja kun tietää, että keväällä taas työt jatkuvat. Monilla ei näin ole ja olenkin äärettömän kiitollinen tästä tilanteestani pitkäaikaisen työttömyyteni jälkeen.

    "Työ synnyttää myöskin työtä", jos näin hullusti voi sanoa ja olenkin saanut nyt talveksi lisää töitä työystävieni kautta. Eli nuo aikaisemmin mainitsemani suhteet merkkaavat työllistymisessä erittäin paljon.

    Niin, ja olen siis ihan "duunarialalla", jossa hyvä "kätten jälki" merkkaa. Toki on välillä haastavaa sen jaksamisen kanssa, mutta urakoista maksetaan osaavalle todella hyvin!

    Loppukaneettina voisin tähän sanoa, että työparini on 54-vuotias ja me molemmat pääsimme nykyiseen työpaikkaamme sen palkkatuen (ja hyvän tuurin) turvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut sinulle ja työparillesi hyvästä tuurista!
      Sellaista odotellessa...

      Poista
    2. Miksihän muuten nuo palkkatukipaikat ovat aina ns. "tiskin alla"?

      Kun olin palkkatuettuna töissä asuinkaupunkini leivissä ja sain tunnukset kaupungin työntekijöiden intranettiin, niin kyllä siellä vain oli pitkä lista vapaista palkkatukipaikoista, vaikka TE-toimiston ja silloisen kaupungin työllisyyskokeilun virkailijat muuta kovasti väittivätkin. Sekin oli outoa, koska hekin työllisyyskokeilun työntekijät olivat kaupungin alaisia, joten heillä oli varmasti pääsy samoihin tietoihin.

      Palkkatukeen oikeutetuilla työttömillä pitäisi olla vaikkapa verkkopankkitunnuksilla pääsy selaamaan ja siten suoraan hakemaan noita kyseisiä paikkoja. Miksi niitä pantataan, ja eihän työssäkäyviä enää kiinnosta ne paikat!

      Poista
    3. Samoja asioita olen huomannut palkkatukipaikkojen suhteen. Tampereen kaupungilla palkkatukityössä ollessani näin intranetistä "avoimet" palkkatukipaikat, ja kysyessäni sellaista minulle kerrottiin kiinnostavia seikkoja. Nämä paikat oli kuulemma jollekin jo varattu, mutta ne olivat siellä intrassa siksi, että joku voi halutessaan tehdä valituksen, jos katsoo ko. paikan olevan eturistiriidassa johonkin nykyiseen määräaikaiseen paikkaan tms. nähden.

      Todellakin ns. tiskin alla palkkatukipaikat ovat, ja jos niitä pääsee joskus vahingossa näkemään, ne onkin jo varattu Jollekin Toiselle.

      Poista
    4. Täälläpäin palkkatukipaikkoja ilmoiteltiin vielä ainakin 2012 työkkärin tiloissa olevassa kansiossa. En tiedä miksi nekin ovat nykyisin kiven alla piilossa. Ehkä ne on niitä piilotyöpaikkoja.

      Itse epäilen että nuo kaupungin palkkatukipaikat ovat varattuja jollekin joka on otettu (tai ennemmin höynäytetty tai suostunut) ensin työkokeiluun ja sitten haetaan palkkatukea juuri tälle kyseiselle henkilölle kyseiseen tehtävään. Minullekin ehdotettiin ensin kokeilua mutta kieltäydyin. Palkkatuki korvaa sitä jos on ensin opetettavaa ja yleensähän ei juurikaan ole. Täällä nuo paikat on lähinnä puistopuolelle, päiväkotiin tai kouluun avustajaksi jne.

      Poista
    5. Lisäksi paikat ovat muka niille, jotka eivät aiemmin ole olleet palkkatukityössä kaupungilla, mutta tätä vahvasti epäilen; eiköhän suhteilla aina järjesty! Minulla ei tällaisia suhteita ole.

      Poista