maanantai 31. heinäkuuta 2017

”Pitkäaikaistyöttömyys vähenee”

En usko yhtään pitkäaikaistyöttömyyden vähenemiseen; tilastothan ovat niin kuin ne tehdään. Kikkailemalla tilastot saadaan näyttämään sellaisilta kuin halutaan. Ne, jotka haluavat uskoa näihin otsikoihin ovat varmaankin innoissaan näistä valeuutisista. Jälleen kerran kannattaa harjoittaa kriittistä suhtautumista tähän propagandaan. Me (pitkäaikais)työpaikattomat valitettavasti tiedämme totuuden. Työpaikkaa ei ole näkynyt eikä ole näkyvissä jatkossakaan, ts. työpaikat eivät ole lisääntyneet eikä meitä tarvita ”työvoimapulaa” paikkaamaan. Mihin lienee osa pitkäaikaistyöttömistä sitten kadonnut? Ei ainakaan töihin! Sairaseläkkeelle, hautaan tai he eivät näy tilastoissa jostain muusta syystä. Ainakaan vakituisiin, kokoaikaisiin palkkatöihin he eivät ole työllistyneet.

”Pitkäaikaistyöttömien määrä supistunut 16,5 % ”

Työttömyys laskee oikein ”rytisten” Pirkanmaalla. Täällä ei kuitenkaan ole mitään rytinää kuulunut.
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/valtava-ero-viime-vuoteen-tyottomyys-laskee-rytisten-pirkanmaalla

14 kommenttia:

  1. Ärsyttää tuo eri medioiden jatkuva työttömien (=työpaikattomien) syyllistäminen: milloin mansikanviljelijä, milloin puhelinmyyntiyrittäjä valittaa, ettei työttömille työ kelpaa. Näiden juttujen lukijat sitten komppaavat yrittäjiä. Omat kommenttini, missä arvostelen työttömien jatkuvaa syyllistämistä, sen sijaan jätetään julkaisematta! Kyllä täälläkin tuntuu propaganda jylläävän, ei saa olla eri mieltä päättävien tahojen kanssa. Niin, ei se pitkäaikaistyöttömyys ole mihinkään kadonnut: he ovat nimenomaan niitä 50+ vaikeimmin työllistyviä, kuten itsekin olen. Ensi viikolla taas TE- toimistosta soitetaan minulle ja mitähän ne tällä kertaa minulle keksii (pian 4 v työttömänä).

    VastaaPoista
  2. Mullekin kirjattiin talvella omaan suunnitelmaan mm työnhakukurssi keväälle, koska en ole onnistunut työllistymään ja sehän tietysti johtuu vain puutteellisista työnhakutaidoista. Tosin tuo kurssi jäi hamaan tulevaisuuteen (?), koska kesätyö tuli tilalle (jipii). Saas nähdä, mitä ne nyt sitten tämän pätkätyön jälkeen alkaa ehdotella. Jos nyt sitten vaikka pääsis sinne työnhakukurssille. Aikuisia ihmisiä pidetään täysinä tolloina, siis silloin kun ne on työttömän statuksella, jos onnistuu kipuamaan hetkeksi työllisen statukselle, on suhtautuminen aivan eri luokkaa. Ihme juttu, ihminen on kuitenkin koko ajan sama.

    VastaaPoista
  3. Kelan sivuilta näkyy raporteissa että työmarkkinatukea saavia on yhä enemmän ja enemmän. Tammikuussa 2010 124 000 ja maaliskuussa 2017 218 000. Nousua miltei 50%. Toki "aktiivitoimenpiteissä" on melkein kolmannes lisäystä samalla ajalla (23 000->65 000). Eli sinne aktivontiin on osa kadonnut ilmaistyötä tekemään. On kyllä vain melkoisen nouseva trendi ollut jo seitsemän vuotta. Tietysti pari viimeistä kuukautta puuttuu joten jään mielenkiinnolla seuraamaan onko nyt parin kuukauden aikana onnistuttu oikeasti työllistymään vai toimenpiteitä vain lisätty.

    Toki työmarkkinatukea saavat myös vastavalmistuneet joten kaikki eivät ole pitkäaikaistyöttömiä. Silti tuollainen uutisointi että pitkäaikaistyöttömyys oli vähentynyt selvästi haisee ruudun tälle puolelle ihan siltä itseltään.

    http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServlet

    VastaaPoista
  4. Tuo linkki ei kyllä toimi mutta toivottavasti tämä toimii.
    http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServlet?IBIF_ex=NIT231AL&YKIELI=S

    VastaaPoista
  5. Jokos se lex lindström tuli voimaan kesäkuussa? Jostain lehtijutusta olin myös ymmärtävinäni että mikä tahansa palvelu katkaisee (pitkäaikais)työttömyyden eli vaikkapa kuukausi työkokeilussa ja et olekkaan ollut työttömänä yhtäjaksoisesti yli vuotta. En kyllä itse ihan tähän usko mutta voisiko tuosta johtua tuo pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen? Ja se että työmarkkinatuen saajat kuitenkin samalla aikaan lisääntyvät. Tiedäppä tuota miten laskevat.

    VastaaPoista
  6. Luin juuri Tamperelaisesta uutisen pirkanmaalla alkavasta työllisyyskokeilusta. http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/545334-muutos-koskee-noin-22-000-tyotonta-pirkanmaalla-tampereelta-johdetaan-tanaan

    "Tavoitteena on vähentää etenkin pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyttä ja tuoda säästöjä kuntien työmarkkinatukiosuuksiin"

    Kauhulla odottelen sitä kyykytyksen määrää. Viilataanko taasen tuhannennen kerran cv:tä, etsitään mikroskoopin kanssa niitä piilotyöpaikkoja, yritetään pakottaa yrittäjäksi tai kouluun takaisin työllistämään muita yms. puuhastelua. Itku pääsee kun, mietin sitä etten löydä ulospääsytietä tästä tilanteesta. Työpaikka , vakava sairastuminen tai kuolema vapauttaa. Kaksi jälkimmäistä ei houkuttele.

    VastaaPoista
  7. Olen todella iloinen siitä, että minulla on ansiosidonnaisen päivärahan päivistä vielä (tai enää) hieman alle puolet jäljellä. Kyykytyspuuhastelu odottaa minua vasta noin vuoden päästä... Minäkin haluaisin siltä välttyä viimeiseen asti!

    Oikeiden työpaikkojen aikaansaaminen työpaikattomille on huomattavasti vaikeampaa kuin näiden "työllisyyskokeilujen" järjestäminen.

    VastaaPoista
  8. Selitys tämäkin. Juuri nimittäin uutisoitiin ylellä että:
    "aikuisten psykiatrisen hoidon lähetteiden määrä on kasvanut yli 20 prosenttia ja nuortenpsykiatrian jopa yli 30 prosenttia vuoden sisällä"
    https://yle.fi/uutiset/3-9751611

    Aika järkyttävä määrä. Nuo ihmiset on kaiketi poissa työttömyystilastoista ja samaan aikaan uutisoidaan työttömyyden vähenemisestä. Pistää hiljaiseksi.

    VastaaPoista
  9. "Terveyskeskuksiin on ehkä hakeutunut enemmän potilaita, joita on aiemmin hoidettu esimerkiksi työterveyshuollossa"

    Eli mahdollisesti juurikin työttömäksi joutuneita. Itsellä tämä liippaa läheltä mutta vielä sinnitellään ilman sairaslomaa. Jos olisin vaikka päässyt perustulokokeiluun niin se olisi ollut melkein kahden vuoden stressitön aika.

    Jostain kun säästetään (ja väärästä paikasta) niin se alkaa näkymään jossain toisessa ja tässä tapauksessa tämä tulee todellakin kalliimmaksi. Olisi kiinnostavaa nähdä paljonko ollaan sairaslomalla mielenterveyssyistä työttömänä verrattuna työllisiin.

    VastaaPoista
  10. Asiallinen kirjoitus, miten yhteiskunta voi tosiaan aiheuttaa meille pahoinvointia:

    https://www.rapport.fi/journalistit/pasi-sillanpaa/paan-sekoittajat?rs=art_355007&rsd=13298

    VastaaPoista
  11. Hei! Onpa kiva ,että löysin blogisi. Se tuntuu jotenkin voimauttavalta.Itse siis samankaltaisessa tilanteessa elävä ihminen.Käynpä lukemassa toistekin!

    -tiitu-

    VastaaPoista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  13. Pitkäaikaistyöttömyyden vähenemiselle löytyy selitys, (yllätys, yllätys) se johtuu kortistojen siivouksesta 3kk haastattelujen seurauksena. Karenssipiiska on heilunut.

    http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005308651.html

    VastaaPoista
  14. Työttömyys "vähenee" monella eri (lasku)tavalla, joista suinkaan merkittävin ei ole oikeisiin palkkatöihin työllistyminen.

    Sanoisin, että melko yleistävää tekstiä tuo tth78:n linkkaama kirjoitus.
    (Lisäksi kirjoitusvirheet vähentävät tekstin uskottavuutta.) Itsensä tärkeäksi kokemisen pointin kyllä allekirjoitan. Elämänsä voi kokea merkitykselliseksi muutenkin kuin työn kautta, mutta kovasti auttaisi, jos saisin tehdä mielekästä ja merkityksellistä työtä, josta vielä maksettaisiin!

    Tiitu: Kiva, että uusia lukijoita löytää blogiini vielä monen vuoden jälkeen :-)

    "Kolmen kk:n välein" haastatellut pitkäaikaistyöttömät on tosiaankin siivottu tilastoista aivan muualle kuin töihin. Taisivat nuo haastattelut muuten loppua yhtä nopeasti kuin alkoivat...

    VastaaPoista