keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Työllistämispalveluihin pettyneetIltasanomissa on neljän henkilön kokemuksia TE-palveluiden tarjoamista työllistämispalveluista:

Yhtä henkilöä ns. työkkäri ”ahdistelee jatkuvasti” ja ehdottaa kuntoutustarpeen arviointia.
Toinen henkilö on osallistunut infotilaisuuksiin useita kertoja ja todennut ulkopuoliset palvelut eli rahastavat tahot hyödyttömiksi auttamaan työllistymisessä.
Kolmas henkilö on erehtynyt tai pakotettu ”työllistymistä edistävään prosessiin”, jossa tapaamisista ns. valmennuskeskuksessa rahastetaan 80 € kerralta!
Neljäs henkilö kertoo, että hänen CV:nsä on luettu CV-netissä kokonaista kaksi kertaa parin vuoden aikana. No, onhan kerran vuodessa jo jotain…
Arvelen, että tuokin runsas kiinnostus on todennäköisesti tullut TE-toimiston virkailijan eikä minkään työnantajan taholta – ei ainakaan muun kuin jonkun verkostomarkkinointihuijarin.

Nämä kokemukset ovat meille työelämän ulkopuolisille/ työpaikkaa vailla oleville ainakin jossain määrin tuttuja. Työttömien rankaiseminen tai työttömyydellä rahastaminen eivät ole ratkaisuja työttömyysongelmaan. Eivät myöskään CV:n tallentaminen CV-nettiin tai pakottaminen kuntouttavaan työtoimintaan ole sellaisia. Eräs ratkaisu tähän tilanteeseen olisi myöntää se tosiasia, että työpaikkoja ei vain ole tarpeeksi, ja unohtaa kaikenlainen työpaikkaa ilman jääneiden pakottaminen ja rankaiseminen.

5 kommenttia:

 1. Sain vasta TE-toimistolta sen määräaikaishaastattelupuhelun jo ennen kirjattua päivämäärää. Oli todella inhottavaa, koska en ollut mitenkään ehtinyt valmistautua kyseiseen ”kuulusteluun” ja minulle suositeltiin ilmottautumista kaupunkini työllisyyspalveluihin. No, googlettelin sitten hieman muiden ihmisten kokemuksia kyseisestä ”palvelusta” ja mitäpä muutakaan sieltä tuli vastaan kuin niitä palkattomia töitä.

  Ei työttömän tilannetta helpota ollenkaan se, että hän työskentelee palkatta muutaman kuukauden ja on sitten sen jälkeen jälleen aivan samalla tavalla työtön kuin aikaisemminkin. Eikä valtio siinä säästä yhtään, koska työttömälle on kuitenkin maksettava se työttömyys- ja kulukorvaus ja samalla siinä viedään pois mahdollinen palkallinen työpaikka ja vääristetään kilpailua ilmaisella työvoimalla.

  Kyllä tässä pitäisi jo jollekin Karpolle soitella...

  VastaaPoista
 2. Minullekin tuli viime viikolla TE-toimiston määräaikaishaastattelu. Ei vielä määrätty kuntouttavaan tai työharjoitteluun. Sanoin vaan ikäni mitä ilmeisimmin olevan suurin este työllistymiselle, olen reilusti yli 50-v. CV-nettiä ei ollut ennestään se piti ottaa käyttöön samoin Työpaikkavahti, joka postaa minulle mitä oudoimpia työpaikkoja, jopa poliisin koulutusta edellyttäviä tehtäviä (en ole poliisi!) sekä sujuvaa venäjää ja viroa edellyttäviä töitä (en hallitse kumpaakaan kieltä) ym. Olen rajannut työt/työnhakualueen, mutta silti Työpaikkavahti tarjoaa esim. puhelinmyyntiä.Rovaniemeltä :) Odotan sitä päivää todellakin, milloin päättäjät myöntävät sen tosiseikan ettei töitä vaan riitä kaikille.

  VastaaPoista
 3. Pelkään pahoin, että kaikki nämä työllisyyttä edistävät toimenpiteet on vain keino pitää kansan huomio poissa siitä tosiasiasta, ettei hallituksemme kykene luomaan edellytyksiä sille, että 80-luvun täystyöllisyys koskaan enää palaisi.

  VastaaPoista
 4. Luin tuon saman jutun eilen ja voin ihan fyysisesti pahoin siinä kohtaa kun kerrottiin, että konsultti tai mikä lie valmentaja rahastaa 80e/krt. Kyllä tässä apinaa koijataan! Itse taisin oman haastattelijan puhua pyörryksiin, olin kyllä eniten äänessä haastattelun aikana. Kauhea puheripuli, kun en ollut pariin päivään sanonut kuin kaupan kassalle päivää. Haastattelija oli varmaan näitä vasta palkattuja keltanokka-asiantuntijoita, sen verran hukassa se pallo oli. Hieman huvittaa, mutta oikeasti ei naurata, kun tarvetta olisi todelliselle asiantuntijalle, jonka kanssa voisi ihan aidosti ruveta selvittämään tulevaisuuden mahdollisuuksia, ilman pelkoa karensseista, ilman noita täysin hyödyttömiä CV-nettejä sun muita.

  VastaaPoista
 5. Palkattomat työt eivät todellakaan ratkaise työttömyysongelmaa. Mistähän löytyisi uusi Karpo, jota tällaiset asiat kiinnostaisivat ja joka uskaltaisi niihin puuttua?

  Olen itsekin ihmetellyt "sopivia" työpaikkoja, jotka minulla näkyvät TE-palveluiden omilla sivuilla. Siellä on jotain swahilin kielen tulkin paikkoja, vaikka en ole minkään kielen tulkki. Olen joskus kirjoittanut siitä, että ammattinimikkeet tuossa palvelussa olisi syytä laittaa ajantasalle - se olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

  Nykyistä, Sipilän hallitusta turhempaa on kyllä vaikea kuvitella; sählätään siellä ja täällä ja jos jotain saadaan aikaiseksi, niin lähinnä vahinkoa.

  No mutta sehän vasta on todellinen asiantuntija, joka voi laskuttaa tyhjästä 80 € kerralta. Tässä tapauksessa hinta ja palvelun taso eivät aivan vastaa toisiaan.

  VastaaPoista