keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

”8+1 syytä, miksi et saa työtä”


Elä paremmin: 8 syytä, miksi et saa töitä

1. Uskot maailman olevan reilu paikka ja toimit sen mukaan (En usko niin enää…)

2. Et osaa esiintyä eduksesi tai myydä itseäsi (Enpä niin…)

3. Joku muu on sinua verkostoituneempi (Todellakin on.)

4. Joku Muu on sinua parempi (”Niin AINA”, kuten äidinäidilläni oli tapana sanoa.)

5. Hakemuksesi ei sano mitään (No kyllä se JOTAIN sanoo!)

6. Osaamisesi ei ole uniikkia eikä siten kiinnostavaa (Ei tosiaan ole.)
Tämä on suurimpia harmittelun aiheitani! Olisinpa jossain vaiheessa älynnyt tai keksinyt opetella jonkin sellaisen asian, jonka osaamiselle olisi kysyntää riippumatta iästä, ulkonäöstä, siitä onko ulospäin suuntautunut myyjätyyppi jne. Sellainen osaaminen olisi luonnollisesti pitänyt hankkia nimenomaan työelämässä, koska siellä arvostettu osaaminen saadaan. Tällaista ei sitten sattunut osumaan kohdalleni ja nyt se on aivan liian myöhäistä.

7. Olet panostanut ammattitaitoosi, muttet asenteeseesi
(Olenko panostanut niihin? Vai enkö ole?
Asennevika on paremminkin työnantajilla kuin minulla!)

8. Et aktiivisesti tavoittele Unelmiesi Työtä
Tavoittelin Unelmieni Työtä erittäin aktiivisesti vuosina 2004…2007 ja vielä muutaman vuoden toukokuun 2009 jälkeen, kunnes minun oli pakko luovuttaa. (Sain ko. alalla yhden runsaan vuoden sijaisensijaisen sijaisuuden, joka alkoi 1/2008 ja päättyi 5/2009.)

+ 1 Ei ole juurikaan tarjolla sellaisia työpaikkoja, joita voisin hakea
Jos olisi tarjolla edes 1 sopiva työpaikka viikossa ja työhaastatteluja olisi kerran kuukaudessa, niin työllistymismahdollisuuteni olisivat huomattavasti - tai edes vähän – paremmat.

(Ikäsyrjintää ja pitkäaikaistyöpaikattomuuttani en viitsi edes erikseen mainita näiden syiden joukossa. Lopulta syitä työpaikattomuuteeni on siis vähintään 11! )

4 kommenttia:

  1. Ikävän kuuloinen lista. Pikkaisen kieltämättä ahdistaa tuollainen luokittelu, kun kuitenkin tekee parhaansa töitä saadakseen.

    VastaaPoista
  2. Nykyisin, kun ei kaikille halukkaille ole sitä palkallista työtä tarjolla, on se työnhakeminen muuttunut tuollaiseksi aivan itsensä myymiseksi ja huoraamiseksi. Esimerkiksi vanhempieni nuoruudessa 70-luvulla heidät suorastaan revittiin koulun penkeiltään sinne työpaikkaansa, jossa ovat nytten vietelleet päiviään jo lähemmäs eläkeikäisiksi asti.

    Tästä päästäänkin sitten toiseen aiheeseen, jossa nämä 70-lukua vielä elävät ”kullanuput” etsivät töitä minulle työttömälle minun puolestani ja painostavat minua hakemaan sellaisiakin paikkoja, joihin minulla ei todellakaan ole koulutusta tai kokemusta. Heidän mielestään riittää, kunhan koulutukseni tai kokemukseni edes murto-osaisesti viiltää sitä haettavan paikan tasovaatimusta. ”Ne siellä kyllä opettavat sinulle ne työt!” Tämähän ei nykyisin pidä ollenkaan paikkaansa ja kyllä nykyisin haetaan niitä alojen rautaisia ammattilaisia, joilla on mielellään alalta jo vuosien kattava työkokemus. Esimerkkinä vaikkapa, että jos olen vuosia sitten ollut tukityöllistettynä vanhainkodissa avustavissa tehtävissä ja sinne samaan paikkaan haettaisiin nytten sairaanhoitajan pätevyydellä olevaa henkilöä töihin jne.

    VastaaPoista
  3. Ohhoh mikä lista, tässähän ne tuli taas lueteltua kaikki ennakkoluulot. Työtön on siis hölmö, ruma, epäsuosittu, huono, mitäänsanomaton, osaamaton, asennevammainen ja passiivinen. Täytyy ihmetellä miten työtön on vapaata riistaa mille tahansa loukkaavalle nimittelylle, suorasti tai epäsuorasti.

    Työpaikaton on kyllä parempi, neutraalimpi ilmaisu kuin työtön. Mitenhän tuohon suhtaudutaan jos ihmisten kyselyihin tekemisistä alkaa vastata että olen työpaikaton.

    VastaaPoista
  4. Työnhaku on muuttunut alle kymmenessä vuodessa aivan erilaiseksi, siitä puhumattakaan millaista se oli silloin, kun sai suunnilleen vain kävellä työpaikalle ja ilmoittaa: "Minä tulin töihin."

    Osuvasti tulkittu tuo adjektiivilista työttömän ominaisuuksista.
    Mitäpä jos työtön onkin älykäs, kaunis, suosittu, erinomainen, upea, osaava, asenne kunnossa ja aktiivinen - eikä saa siltikään työpaikkaa...

    Työpaikaton -titteliä suosittelen ottamaan laajempaan käyttöön.

    VastaaPoista