perjantai 3. helmikuuta 2017

Pakkoinfoa pukkasi jälleen

TE -palvelut näyttää aktivoituneen viime aikoina, koska noin puolen vuoden sisällä on tullut kaksi kutsua pakkoinfotilaisuuksiin. Nämä infotilaisuudet eivät valitettavasti kuitenkaan lisää työpaikkoja - muuta kuin monenlaisille konsulteille ja työttömyydellä rahastajille. Lisäksi niissä mm. neuvotaan hakemaan ns. piilotyöpaikkoja - tai rahastava konsultti, jos sellaisen palveluja haluaa käyttää, neuvoo hakemaan niitä. Eikö tämän konsultin tehtävä olisi etsiä niitä olemattomia piilotyöpaikkoja, vai mistä hänelle oikein maksetaan?

Infotilaisuus pidettiin entisissä Nokian tiloissa, joissa olen viimeksi saanut kunnian oleskella vuonna 2003 tai 2004, typo- kurssin tehdessä vierailun sinne. Enpä voi valitettavasti sanoa päässeeni edistymään juuri mihinkään tuon kuluneen yli 10 vuoden aikana… Mieluiten kävisin ko. tiloissa työskentelemässä enkä työttömän ominaisuudessa.

Tilaisuudessa tehtiin työllistymissuunnitelma, joka tästä lähtien pitää päivittää kolmen kuukauden välein! Tämäkö nyt on se työttömien kvartaalihaastattelu? Ainakaan minun tilanteeni ei ikävä kyllä muutu kolmessa kuukaudessa miksikään, joten rastitan sitten kuponkiin 3 kk:n välein: ”Haen työpaikkoja”. Työttömien terveystarkastuksessa kävin muutama vuosi sitten, ja ainakin veriarvoni olivat silloin erinomaiset. 


Näköjään ko. infotilaisuus, jossa äänessä on enimmäkseen ”Kevättalon” edustaja, ei ole 1,5 vuodessa kehittynyt mihinkään:

14 kommenttia:

  1. En halua todellakaan olla ilkeä, mutta tässä sun blogissa on vähän uhriutumisen makua. Siis monet meistä on samassa tilanteessa kuin sinä, myös minä. Ja joka päivä kun herään, mietin miten voisin tehdä rahaa tulevaisuudessa muuten kuin perinteisellä 8-4 palkkatyöllä.

    Olen nähnyt ulkomaalaisia, jotka muuttaa tänne ja ne eivät osaa kieltä, eikä niillä ole rahaa tai koulutusta. Ja silti ne perustaa yrityksiä ja lähtee tekemään jotain, ja monet menestyy. Ne miettii ratkasuja, eikä valita.

    En siis halua olla ilkeä!

    Ajattele nyt. Suomessa on älyttömästi varallisuutta ja maailmassa on muutenkin rahaa enemmän kuin ikinä ennen! Ja kun tulet suomeen, niin sulla on ihan erilaiset mahollisuudet tehdä täällä asioita, kun jossain syyriassa. Ja sinä olet vielä saanut suomalaisen koulutuksen ja osaat kieltä. Ja netistä voi muutenkin oppia nykyään ihan mitä tahansa.

    Harvemmille tulee enää olemaan valmiiksi katettuja pöytiä, että vaan menet työpaikalle, teet työt ja lähdet pois. En minäkään mitään töitä saa, mutta silti yritän kaikenlaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikista ei ole pizzeriatyöhön. Ongelma on ikärasismi.

      Poista
  2. Työttömien ''aktivoimisessa'' taitaa olla kyllä suuria paikallisia eroja. Itse en ole koskaan saanut TE-palveluilta kutsua minkäänlaiseen pakolliseen tilaisuuteen. Kutsuja vapaaehtoisiin cv-pajoihin sun muihin täysin turhiin tilaisuuksiin toki tulee säännöllisesti. Itse olen itseni ängennyt sekä uravalmennukseen että työvoimakoulutukseen. Tuommoisesta pakkoinfosta ei tosiaan olisi minullekaan mitään hyötyä, mutta ihan mielenkiinnosta voisin sellaiseen kerran osallistua. Voisin testata kuinka hyvin ''asiantuntija'' asiansa osaa. Itsestä kun on tullut melkoinen työllisyyttä edistävien palvelujen asiantuntija työttömyyden aikana, ja tiedän kyllä mitä esim. työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta tarkoittavat. Tivaisin infon pitäjältä joka väliin, että miten tämä toimenpide auttaa minua työllistymään palkkatöihin? Miksi koulutetun ja työkokemusta omaavan pitäisi mennä palkattomiin töihin? Turha yrittää minulle urputtaa mistään syrjäytymisen ehkäisystä.

    Ja sinulle anonyymi, joka et halua olla ilkeä, mutta olet sitä kuitenkin. Kannattaisiko sinun lukea tätä blogia hieman pidemmälle taaksepäin? Selviäisi sinullekin, että blogin kirjoittaja on kyllä kokeillut useampaa eri väylää työllistymiseen. Koulutus ja kielitaito ei kyllä takaa Suomessa mitään menestystä. Eikä se yhteiskunta niin pyöri, että kaikki työttömät pistävät pystyyn kebabravintolan (niitähän ne ulkomaalaisten yritykset lähinnä ovat) ja rupeavat paiskimaan töitä kellon ympäri roskaruokaa vääntäen. Ei suomalaisilla ole tuttavia tai sukulaisia, joita saisi euron tuntipalkalla töihin.

    En siis halua olla ilkeä!

    Mutta ajatteles nyt. Sadoille tuhansille Suomen työttömille on kyllä harvinaisen selvää, ettei töitä riitä kaikille. Kaikenlainen yrittely voi kuitenkin johtaa siihen, että saat yrittäjäleiman otsaasi ja menetät työttömyyskorvauksesi. Ihan sama sille saatko yrittämisestäsi elantoa kasaan. Ilmalla ja pyhällä hengellä on vaikea tulla toimeen. Moni yrittäjä valittaa, ettei vapaa-aikaa juuri ole. Yöunet jäävät vähiin, perheelle ei ole aikaa. Minä en ainakaan uhraisi elämääni työnteon alttarille. Eipä ole muutenkaan kovin hääppöinen bisnes, jos se kannattaa vain ympärivuorokautisella työpanoksella. Kovia ovat kuitenkin uhriutumaan nämä huonoa bisnestä tekevät yrittäjät, maksavat kuulemma hirveät verot ja kustantavat suurin piirtein koko muun Suomen menot.

    Maailmassa on tosiaan varallisuutta enemmän kuin ikinä ennen! Ihanata. Mitenkähän sitä saataisiin jaettua vähän tasaisemmin, että siitä olisi iloa useammalle? Vai meinaatko, että valumaefektin kautta rikkaiden pöydiltä muruset tipahtelevat myös köyhien suihin? Valumaefekti-teoria oli kuitenkin alun perin vitsi ja se on jo aikaa sitten todistettu paikkaansapitämättömäksi.

    VastaaPoista
  3. Ehkäpä nuo tyhmät yleistykset olisi jo syytä jättää taakse: 'kaikenlaisen' yrittäminen ei voi ainakaan yleistettynä (= kaikille työttömille) toimia edes teoriassa. Kaikkien toimiessa yrittäjinä asiakkaista olisi nykyistäkin suurempi pula. Sitä paitsi 'yrittäjyyden vapaus' ei sovi kaikille, ei ole koskaan sopinut edes silloin kun se vielä saattoi olla kannattavampaa.

    Kyse ei ole aina asenteesta, vaan soveltuvuudesta: toiset haluavat opiskella ja saavuttaa sitä kautta palkkatyöaseman. Valitettavasti nyky-Suomi viittaa kintaalla yksilön opiskeluhaluille - ja ei siten tarjoakaan käytännössä mitään takeita mihinkään sijoittumisesta. Toitkin muuten itse esiin tuon maahanmuuttajien taustan, so. rahattomuuden ja ennen kaikkea kouluttamattomuuden (no poikkeuksiakin on). Noista lähtökohdista kebap -baarin pito voi olla vaihtoehto, kun taas suomalaiselle koulun penkillä viihtyneelle ei ehkä sittenkään.

    Jauhaminen jostain 'mahdollisuuksien Suomesta' ei ratkaise totaalista epätasa-arvon dilemmaa tässä maassa. Ihmisiä, jotka ovat loppuunkuluneita yritettyään löytää ratkaisua uudelle suunnalle alkaa olla pilvin pimein. Tätä asetelmaa ei korjata kehottamalla kaikkia ryhtymään matalapalkkaisiksi (jos edes sitäkään) pakkoriskiyrittäjiksi.

    Olisiko jo aika herätä ja zoomata oikeasti kohti todellisuutta??

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Osaton sekä Nils Erik! Odottelinkin, että joku jolla on sana hallussa, ehtii ennen minua vastata ilkeähkön Anonyymin kommenttiin, vaikka hän ei ilkeä halunnut ollakaan...

    Jokainen on aivan vapaa "yrittämään" ihan mitä tahansa riippumatta siitä, mitä minä blogissani kirjoitan. Tosiaan, olen kyllä yrittänyt vuosien varrella yhtä ja toista. Taidankin laittaa blogiini lähiaikoina yhteenvedon siitä.

    Näitä pakkoinfoja saattaa muuten olla tiedossa muitakin ja muillekin tänä vuonna, jos niillä mahdollisesti kuitataan työttömien kvartaalihaastattelut, joihin ei todellakaan resursseja TE-toimistoissa ole.

    VastaaPoista
  5. En minäkään yrittäjyydestä haaveile. Toimimattomana ts. taloudellisesti kannattamattomana se taitaa viedä sen pienimmänkin työttömyysturvan ja jopa mahdollisuuden toimeentulotukeen. Ja yrittäjyyteen pitäisi lisäksi olla jokin hyvä liikeidea, kebab-kioskin perustaminen ei innosta eikä ruoanlaitto ole koskaan ollut intohimoni. Pakollisia TE-toimiston infokutsuja en toistaiseksi ole saanut, sen sijaan 6 kk sisällä vapaaehtoisia info-kutsuja on tullut peräti 3 kpl, kaikki puhelinmyyntiyritysten tilaisuuksiin, joten olen jättänyt ne käymättä.

    VastaaPoista
  6. Wow. Johan minun kommentit ammuttiin alas.

    Ja siis kuka puhui jostain kebab-ravintoloista? Tai valumaefektistä, mitä ihmettä oikein selität? Maahanmuuttajat perustavat paljon muunkinlaisia yrityksiä, aika stereotyyppistä ajattelua...

    Ja siis työttömyysturvahan ei lähde pois, jos olet kevytyrittäjä.

    https://www.ukko.fi/kevytyrittajan-tyottomyysturva/

    Joten siinä yksi syy pois olla yrittämättä.

    Mutta siis esimerkki. Ite opettelin yhdessä kuukaudessa tekemään nettisivuja. En tiennyt kyseisestä hommasta MITÄÄN aikaisemmin. Tieto löytyi youtubesta. Myin yhdet nettisivut tutulle yrittäjälle ja laskutin ukon kautta. Kyselin vähän lisää ja sain 2 muuta nettisivutilausta. Taas lähtee laskua ukon kautta. Tässähän on mahollisuudet vaikka mihin! Ja on mulla muitakin ideoita kokeiltavaksi. Mikä estää blogin kirjoittajaa tekemästä samaa? Vastaus: EI OIKEASTI MIKÄÄN.

    Ja niin kuin tuo Osaton tossa yrittää perustella, niin työn määrä ei ole vakio. Tarkoittaa siis sitä, että jos löydät asian mitä joku tarvitsee, niin sille löytyy ostaja. Esim naapurin mummo voi haluta, että joku kävisi pesemässä hänen matot, mutta kukaan ei sitä tee. Ja toisin kun tuo Osaton yrittää tuossa perustella, niin laaja palvelujen skaala on tosi tärkeetä kansantaloudelle.

    Mä voisin perustella ja yrittää kannustaa tekemään vaikka mitä. Oikeasti yritin vaan kannustaa ja potkia perseelle. Mutta näyttää siltä, että blogin pitäjä ja kaverit täällä haluaa velloa negatiivisuudessa. Suomessa on edelleen ihan erilaiset mahollisuudet tehdä asioita kun suuressa osassa maailman maita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkälaista reaktiota odotit tuollaisella lähestymistavalla? Jos metsään huutaa että haista pee, niin peetä sieltä myös sataa niskaan. Mitään perseelle potkimisia eivät työkykyiset ja -haluiset työttömät tarvitse.

      En nyt näe, että tuo kevytyrittäjyys on ratkaisu siihen ongelmaan, että pitäisi saada elanto pöytään ilman yhteiskunnan tukia. En siis sano, ettei siihen kannata ryhtyä, mutta varovainen kannattaa olla. Ei ole niin sanottua, että saat joka tilanteessa työttömyyskorvauksesi pitää. TE-palvelut tarkastelee asian ja päättää. On tapauksia, joissa kevytyrittäjä on katsottu yrittäjäksi ja sitten onkin tampattava niitä mummojen mattoja oikein olan takaa.

      Mitäs itse selität heittämällä ilmaan, että "maailmassa on rahaa enemmän kuin ennen"? Jos et ymmärrä viittaustani valuma-efektiin, niin syytön minä siihen olen. Hymiö. Jaksuhali.

      Oliko sulla oikeastaan kommenttia itse postaukseen? Nythän tässä kritisoidaan, ja aivan aiheesta, kuinka työllistämisrahoja syydetään konsulttien taskuun.

      Poista
  7. Suomessa on koulutetuille ihmisille hyvin vähän mahdollisuuksia tehdä todellisia, vaikuttavia valintoja. Suomessa on myös alati kasvava joukko perusteita, jotka estävät käytännössä melkein kaiken: ikäsyrjintä, työttömien syrjintä, työkokemuksen yliarvostus ja pysyvät esteet hankkia sellaista, "liiallisen" koulutuksen pelko...Näitä kutsutaan rakenteellisiksi esteiksi, joiden ylittäminen on - ymmärrettävästi - äärimmäisen hankalaa.

    Kuten lähihistoria on osoittanut, niin kansantalouden 'hyvinvoinnista' ei myöskään seuraa (kaikkien) yksilöiden hyvinvointia. Tässä mielessä täällä (esimerkiksi) kirjoittavat työttömät eivät ihan ensimmäisenä jaksa innostua Suomi -nimisen kansantalouden edistämisestä samalla kun oma talous on ajasta toiseen pohjakosketuksessa. Tätä pohjakosketusta ei juuri parannettaisi satunnaisilla matontamppaushommilla tai sillä jatkuvalla hokemisella "jokanaisen ja -miehen yrittämisen autuudesta".

    Kannustamisessahan ei ole mitään vastustettavaa, mutta valitettavasti yhtälö on päivä päivältä haastavampi. Realismi, joka on seurausta pitkän aikavälin kokemuksista reaalitodellisuudesta saattaa - edelleen ymmärrettävästi - joidenkin havainnoimana tuntua sisäänrakennetulta negatiivisuudelta.

    VastaaPoista
  8. Mielestäni yrittäjyyttä "turvallisempi" vaihtoehto on tehdä jotain pikkuhommia, nythän työttömyyspäivärahan saa pitää, jos tulot neljässä viikossa ovat max. 300 €. Vaikka eihän noita pieniä hommiakaan ole kaikilla paikkakunnilla tarjolla, mutta ei ainakaan vahingossakaan tulkita yrittäjäksi TE-toimiston taholta. Jos jos tulot ylittävät tuon 300, sovellettu päiväraha. Entisellä paikkakunnalla näin tein, pientä hommaa oli kivasti tarjolla. Muuton takia ei uudelta paikkakunnalta ole ainakaan vielä tällaisia löytynyt. Ja mummon matot tamppaan/pesen ilomielin ilmaiseksi, korkeintaan kahvikupposen ja rupatteluhetken voi mummo tarjota, köyhältä vanhukselta en ilkeä edes rahaa pyytää, muutenkin miettivät ostaako lääkkeitä vai ruokaa.

    VastaaPoista
  9. Kyllä minä tiedän mikä on valumaefekti, en vaan ymmärrä miten se liittyy tähän keskusteluun. Trickle downilla perusteltiin esim. veroalennukset suuritulosille ja yrityksille jenkeissä 70-luvulta eteenpäin ja samaan aikaan työntekijöiden palkka on pysyny samana tähän päivään asti.

    Mutta tätä samaa ei ole tapahtunut suomessa. Vaikka täälläkin on tuloerot kasvanu, niin silti suomi on edelleen pienien tuloerojen maa:

    http://www.hs.fi/talous/art-2000002825737.html

    Okei rahaa enemmän kuin ikinä ennen tarkoittaa talouskasvua ja sen luomaa varallisuutta maailmaan:

    http://www.icao.int/sustainability/Pages/Facts-Figures_WorldEconomyData.aspx

    Suomihan on saanut vuosien varrella tästä maailman talouskasvusta ison siivun ja kun tuloerot on ollu pieniä, niin ihmisillä on täällä ihan erilailla varallisuutta, kun esim. pelkästään virossa:

    https://www.verkkouutiset.fi/talous/viron_keskipalkka_tuhat_euroa-37585

    Tai jos vertaat suomea 60 vuotta sitten ja nyt. Varallisuutta löytyy paljon enemmän.

    Eli päätelmä. Varallisuutta enemmän kuin ikinä ennen suht tasaisesti jakaantuneena, paljon parempi yrittää ja hankkia rahaa, koska ihmisillä on enemmän rahaa käytettävänä. Jos yrität perustaa bisnestä brasiliassa, niin homma on vaikeempaa, koska kellään ei ole rahaa maksaa sun tuotteista tai palveluista.

    Selvensikö?

    Hymiö. Jaksuhali.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvensi tottakai, kiitos tästä. Ei taida Brasilia vaan olla se paras esimerkki tai vertailukohde. Ja Suomessa on kyllä monet firmat joutuneet laittamaan lappua luukulle, koska ihmisillä ei ole ostovoimaa. Toki joillakin on millä mällätä, mutta yhä useampi elää köyhyysrajan alapuolella ja niillä tuloilla ei ostella muuta kuin ruokaa ja kirpputorivaatteita, palveluita ei käytetä.

      Poista
  10. Suomi on kasvavien tuloerojen maa, jossa varallisuus jakaantuu yhä pienemmälle joukolle - se ei ole "suht tasaisesti jakautunut" eikä vertailu muihin maihin muuta tätä kehityskulkua. Tilanteessa ei myöskään auta taakse vilkuilu, 1970 -luvulle tai sitä kauemmas: olennaista on mahdollisuuksien olemattomuus, mikä taas ei ollut 1970 -lukulaiselle todellisuudelle yhtä ominaista kuin nykypäivänä.

    Suomen saama "iso siivu" maailman talouskasvusta on myöskin uskomuskysymys, johon voi suhtautua puolesta tai vastaan. Tosiasiassa nuokin roposet ovat valuneet harvojen taskuun...bisneksellä ja sen sujuvuudella ei voida koskaan ratkaista oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokysymyksiä. Väärät ihmiset kun ovat väistämättä aina noissa puikoissa; fundamentaalista arvoristiriitaa on mahdotonta ratkaista ja nyky-Suomessa se bisnesmaailma on ujuttautunut tahdin määrääjäksi jo ihan kaikilla aloilla!

    VastaaPoista
  11. Niin - bisnesmaailma määrää tahdin kaikkialla eikä siinä "muutama" työtön mitään merkitse! Rahasta on tullut jumala ja se merkitsee sitä, että harvoilla on valtavasti rahaa, jolloin lopuille ei jää mitään.
    Oikeudenmukaisuus on tästä niin kaukana kuin ikinä voi olla, maailma ei vain ole oikeudenmukainen. Tyydypä sitten siihen työttömänä, osattomana ja rahattomana...

    Jokainen tavallaan; jos joku kokee kevytyrittäjyyden ratkaisuksi työttömyyteensä, en arvostele häntä. Kun minä puolestani en katso sen ratkaisevan oman työttömyyttäni, ei sitä ole syytä lähteä arvostelemaan.

    VastaaPoista