maanantai 4. heinäkuuta 2016

Matalapalkkaisesta pätkätyöstä

Olen sattuneesta syystä lueskellut näiden vuosien aikana runsaasti työttömyysaiheisia keskusteluja. Eräästä lukemastani keskustelusta jäi äskettäin mieleen kun joku keskustelija kirjoitti, ettei halua mennä matalapalkkaisiin pätkätöihin. Samoin eräs ”kollegani” työvoimapoliittisesta koulutuksesta ilmoitti, ettei menisi palkkatukityöhönkoska ne loppuvat” eli ovat määräaikaisia. Ymmärrän toki erittäinkin hyvin tuon määräaikaisuusnäkökulman, koska onhan rasittavaa aina olla uudestaan hakemassa työpaikkaa tai stressaamassa työn jatkumisesta. Toisaalta, miten minun olisi käynyt, jos en olisi ensin mennyt palkkatukityöhön ja sen jälkeen matalapalkkaiseen pätkätyöhön? No, minä olisin edelleen työttömänä!

Olisi hienoa saada vaikka hyväpalkkainen määräaikainen työ (silloin jäisi jotain säästöönkin ja saisi tarvittaessa parempaa ansiosidonnaista päivärahaa) tai matalapalkkainen vakituinen työ, jolloin ei tarvitsisi stressata mahdollisesta jatkosta. Mieluiten tietenkin ottaisin sen hyväpalkkaisen vakituisen työpaikan, mutta se on aina ollut täyttä utopiaa… On siis jatkettava näillä mitä saa. Jos haluan olla töissä edes joskus, minun on ”mentävä” (aivan kuin töihin tuosta vain mentäisiin) siihen matalapalkkaiseen pätkätyöhön. 

3 kommenttia:

 1. Määräaikaisessa palkkatyössä on kyllä se hyvä puoli, että jos paikka on esim. työilmapiiriltään huono, voi aina lohduttautua sillä että homma on väliaikainen. Palkka on tietysti (se matalakin) plussaa.

  T; määräaikaisessa matalapalkkatyössä sinnittelevä Yksinkertainen elämä

  VastaaPoista
 2. Näissä pätkätöissä vain yleensä kusee pahasti se byrokratian joustamattomuus eli jos et jo ennestään omaa jotakin puskurirahastoa tai puolison myötä tullutta rahallista turvaa, niin joudut pahimmillaan jopa kuukausikaupalla odottelemaan rahattomana päätöksiä työttömyyskorvauksista, asumistuesta ja palkkatodistuksista ja laskuja pukkaa samaan tahtiin niin kuin aina ennenkin. Tätä ei moni työnantaja edes suostu ymmärtämään, vaan haukutaan heti työtä vieroksuvaksi pummiksi jos et suostu tekemään parin viikon pätkää ja pilaamaan jo valmiiksi veitsen terällä kiikkuvaa talouttasi.

  Tämän vuoksi mielenstäni Suomessa tarvittaisiin jonkinlaista kansalaispalkan tai perustulon kaltaista systeemiä, koska nämä pienet työpätkät ovat tulleet jäädäkseen. Ei ole enää olemassa mitään koko elämän kestäviä ”eläkevirkoja”.

  VastaaPoista
 3. Matala palkka on toki plussaa, mutta niin olisi myös se hieman
  parempi palkka ;-)

  Tuollaisissa parin viikon työpätkissä ei tosiaan ole oikein minkäänlaista järkeä eikä ole parin kuukaudenkaan pätkissä, mutta minkäs teet...

  VastaaPoista