torstai 14. joulukuuta 2023

Runsas vuosi vakituisessa työpaikassa

Työssäkäynnin hyviksi puoliksi kerrotaan palkan lisäksi itsensä tarpeelliseksi tunteminen, työpaikan sosiaaliset suhteet ja ihanteellisessa tapauksessa mielekkään työn tekeminen. Lisäisin tuohon vielä uusien asioiden oppimisen, joka työssäni toteutuu lähes joka päivä. Lisäksi tulevat mahdolliset työsuhde-edut. Työssäkäynti myös rytmittää ja aikatauluttaa elämää. Nämä kaikki edellä mainitut asiat todellakin allekirjoitan. Pidän työstäni paljon ja välillä se ei tunnu työltä lainkaan. Toisaalta on myös rankkoja päiviä silloin, kun on henkilöstövajausta. Työni on mukavan itsenäistä, eikä esimies siihen juurikaan puutu.

Olen töissä saanut tutustua moniin mukaviin(kin) ihmisiin, mitä ei työttömänä ollessa todellakaan tapahdu. Kun työpaikattomana kulkee kodista lähinnä vain kirjastoon ja kauppaan, ei tutustu keneenkään. Harrastuksissa kävin myös koko työttömyysajan, mutta en ole koskaan saanut uusia tuttavuuksia harrastusten parissa enkä juttele siellä kenenkään kanssa. Töissä tulee keskusteltua enemmänkin työkavereiden kesken. On aivan erilaista työskennellä jonkun kanssa kuin nähdä pari tuntia viikossa jumpassa tms.

Olen ihmetellyt, mitä oikein tein ja miten jaksoin vuodet 2017–2019, jolloin olin kokonaan vailla työpaikkaa?! Vuosina 2016 ja 2020 olin kuitenkin osan vuotta töissä. Työpaikattomuutta kertyi yhteensä neljä pitkää vuotta, ja nyt olen sen jälkeen onneksi ollut jo kolme vuotta työelämässä. Elämäni on kovin/ täysin erilaista työssäkävijänä kuin työpaikattomana, ja tämä todellakin positiivisessa mielessä. Elämässäni on ehdottomasti enemmän sisältöä, kun saan käydä töissä, vieläpä sellaisessa työympäristössä, joka oli minulle aiemmin vieras, mutta jota en enää vaihtaisi mihinkään muuhun.

Mitä tulee mahdollisiin työttömyyden hyviin puoliin, ainoa niistä on eräänlainen vapaus. Toisaalta sitäkään ei ole, jos haluaa saada työttömyyskorvausta, jolloin joutuu TE-toimiston vahdittavaksi. Vapaudella ilman rahaa ei tee oikein mitään, joten työttömyydellä ei lopulta ole yhtään hyvää puolta näin kokemusasiantuntijan näkökulmasta.

2 kommenttia:

  1. Olet ilmeisesti "töissä" kunnalla vai ihan tuottavassa työssä yksityispuolella? Kunnan- ja valtion "työpaikat" ovat päivähoitopaikkoja, koska niiden palkat maksetaan velkarahalla. Suomessa on nyt 800.000 työtöntä ja 865.000 kunnan "työntekijää" eli 1,6 miljoonaa työtöntä.

    VastaaPoista