maanantai 30. maaliskuuta 2020

Unelma työstä jäänee unelmaksi


”… työ määrittää Suomessa edelleen liikaa ihmisen arvoa. Tuon arvon mittari, paikkaan ja yhteisöön sidottu vakituinen palkkatyö on aikansa elänyt käsite. Ajatus hyvästä elämästä ei enää voi olla sidoksissa tähän käsitteeseen.”


”Hei sinä koko elämäsi vakituisessa työsuhteessa ollut ihminen, olisiko sinulla hetki aikaa puhua työelämästä? Nimittäin sillä välin kun sinä olet käynyt koulutuksissa ja vuorotteluvapaalla, viettänyt viiden viikon kesälomia, ottanut perhevapaata ja tullut turvallisesti takaisin samaan työpaikkaan, täällä ulkopuolella on kaikki muuttunut. Suomessa vähintään 700 000 ihmistä työskentelee muussa kuin vakituisessa ja kokoaikaisessa palkkatyössä.”
”Yhteiskunnan turvaverkot pitäisi rakentaa työelämän moninaisuuden varaan eikä nojata turvajärjestelmään, joka hylkii vakituisesta ja kokoaikaisesta työstä poikkeavien elämää.”
”Varmaa on, että jatkossakin työ määrittelee identiteettiämme ja arvoamme. Ehkä entistä enemmän. Kuka tahansa voi olla tänään töissä ja huomenna työtön. Töitä ei ole kaikille. Ja jos vain työ määrittelee arvomme, osa ihmisistä jää arvottomiksi.”


Koulutuksiin en (ole) koskaan päässyt työssä ollessani, vuorotteluvapaata nyt mainitsematta, koska mitään tarvetta tai mahdollisuuttakaan siihen ei lyhyehköissä työsuhteissa tietenkään ole (ollut). Neljän viikon kesäloma minulla muistaakseni joskus oli? Yhdellä äitiysvapaalla ehdin olla, mutta siihen työelämäni tai ainakin insinöörin ”urani” käytännössä päättyikin. En ole koskaan ”turvallisesti” palannut takaisin samaan työpaikkaan. Siten en voi samastua vakituisessa työsuhteessa oleviin, vaikka sellaisessa jonkin aikaa 1990- luvulla onnistuin olemaan.

Työttömyysturvajärjestelmä ei oikein jousta osa-aikaista, pätkätyötä tms. tekevien kohdalla, koska ansiosidonnaisen päivärahan saamiseen vaaditaan vähintään puolen vuoden työsuhdetta (ja tietenkin johonkin työttömyyskassaan kuulumista).

Tämän kauhean pandemia-tilanteen myötä tuleva taloudellinen lama tarkoittaa valtavaa työttömyyden lisääntymistä eivätkä siinä meidän jo tällä hetkellä työpaikattomana olevien työllistymismahdollisuudet lisäänny… ”Arvottomia” ihmisiä tulee olemaan jatkossa entistä enemmän. Oikeasti kukaan ei ole arvoton, koska ihmisarvoa ei voi rahalla mitata eikä myöskään näin ollen asettaa rahaa kansalaisten terveyden edelle.

2 kommenttia:

  1. Lomautus-yyteet töissä. Yhtäkkinen lama iski viruksen kaavussa. Mutta ainakin TE-tsto palkkaa paljon asiantuntijoita..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkailu- ja ravintola-ala kärsivät tästä tilanteesta rankasti. Toisaalta tuntuu, että joissakin muiden alojen firmoissa laitetaan yyteet pystyyn korona-tekosyyn varjolla, mutta toki on sellaisia, joihin se oikeasti vaikuttaa.

      Poista