tiistai 25. kesäkuuta 2019

Aktivoi(tu)maton


Mitäs me aktivoi(tu)mattomat?
(Tässä ei ole nyt kyse aktiivimallista, vaikka myös sen suhteen olen aktivoitumaton.)


Aktivoinnin kierteessä
Pitkäaikaistyötön joutuu helposti aktiivitoimien kierteeseen. Hän on määräajan palkkatuetussa työssä järjestössä tai yrityksessä (tai kunnalla), mutta palaa jakson päätyttyä takaisin työttömäksi – kunnes taas seuraava aktiivitoimi käynnistyy.
Tätä pidettiin yhtäjaksoista työttömyyttä parempana vaihtoehtona, mutta kestävät työllistymistulokset ovat harvinaisia. Sopivia työpaikkoja ei muuttuneilta työmarkkinoilta löydy.

Omakohtainen kokemukseni on juuri edellä mainittu. Palkkatukityön ja muutaman kuukauden projektihomman jälkeen ei ole minulle enää mitään työtä löytynyt. Valitettavasti ei edes seuraavaa palkkatukityöjaksoa. Aktivoi(tu)minen jäi minun osaltani kovin vaatimattomaksi.


Työkykyinen ja -haluinen pitkäaikaistyötön viruu vuosikausia henkilökohtaisessa kriisissään – toimeentulon rajoilla, yhteiskunnan elätettävänä. Hän on turtunut siihen ajatukseen, että työelämän parasta ennen -päiväys meni jo. Samaan aikaan kaikki työikäiset tarvittaisiin kipeästi yhteistä verokassaa kartuttamaan.”


Palkkatukityö ei tosin yhteistä verokassaa kartuta.

4 kommenttia:

  1. Palkkatukityö teoriassa kartuttaa yhteistä kassaa siinä missä mitkä tahansa julkisen puolen työt. Tosin ainakin minulla oli palkkatukityössä hieman lyhennetty työaika ja mm. tästä johtuen surkea palkka joten verojakaan ei tullut tuona vuonna paljoa makseltua. Ei vaikka olin myös työttömyyskorvauksella osan vuodesta.

    Eipä sillä että olisi enää pitkään aikaan kiinnostanut jotkut verokertymät. Pääasia että minulle jäi tuona kyseisenä vuonna enemmän rahaa käyttöön ja säästöön. Työttömyysaikani olen ollut, hyi sentään, passiivinen työtön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, että itselle on tärkeintä edes jonkinlaisen palkan saaminen. Yhteiskunnan etu ei ole päällimmäisenä työllistetyn ajatuksissa, eivätkä toisaalta työttömän asiat ole tärkeysjärjestyksessä ykkössijalla (tai millään sijalla} päättäjien ajatuksissa.

      Poista
  2. Olin osa-aikaisessa palkkatukityössä maaliskuulta kesäkuun loppuun. Sain Kelalta soviteltua työttömyysetuutta palkan päälle. Kesäkuun palkka oli suurempi johtuen lomarahoista, joten Kela teki päätöksen, että laskelmiensa jälkeen ei jää maksettavaa. Sovitellun työttömyysetuuden hylkäämisen vuoksi he sitten vielä lätkäisivät atiivisuuden tarkastelujakson alkavan alusta 1.7.19 lähtien!! Jep, eli siinä pakerrat täyttäen aktiivisuusehtoa maaliskuulta toukokuulle ja kesäkuunkin teet hommia niin, että seuraavien kolmen kuukauden aktiivisuuden "pitäisi" olla tehtynä, mutta eipä ei, ei kelpaa Kelalle, vaan siitä vaan muuttelemaan tarkastelujaksoa. En tosiaan ymmärrä moista. Sinne heitettiin hukkaan/kadotettiin tuo kesäkuun työaika (aktiivisuus), jotta saatiin jälleen sormeilla systeemiä ja laitella tällä hetkellä työpaikaton ihminen ihmettelemään, millä aktiivisuuden osoitat syyskuuhun mennessä. Niin väsynyt näihin. Itsekin ollut lähinnä palkkatuetulla sekä työkokeiluissa. Kokeiluissa kolme kertaa, jotta on aktiivisuus täytetty (yksi kokeilu tosin jo ennen näitä aktiivisuuden tarkastelujakso ilveilyjä). Nyt kyllä meni totaalisesti halu edes yrittää minnekkään, jotta näytän aktiivisuuteni....niin kyllästynyt näihin naurettavuuksiin. Eikä tarvinnut työkkärin soittoakaan odotella tuon kesäkuun viimeisen jälkeen kuin runsas viikko...olivat vielä jakaneet asiakkaita uudelleen, joten nyt vielä riesana liian innokkaan oloinen työkkärin täti puhetulvineen...mua niin kokonaisvaltaisesti väsyttää tää touhu :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän oikein hyvin väsymisesi tähän pelleilyyn. Minulle ei vaivauduta enää edes soittamaan, vaikka eipä siitä mitään hyötyä olisikaan.

      Poista