perjantai 7. joulukuuta 2018

Työllisyyskokeilusta


– Vuo­den­vaih­teen jäl­keen TE-toi­mis­to on en­si­si­jai­nen paik­ka, min­ne asi­ak­kaat ot­ta­vat yh­teyt­tä. Toi­min­to voi ol­la ruuh­kau­tu­nut, kun asi­ak­kaat pa­lau­tu­vat sin­ne yh­des­sä yös­sä, pel­kää Tam­pe­reen kau­pun­gin työl­li­syys­joh­ta­ja Re­gi­na Saa­ri.

Työl­li­syys­ko­kei­lun pii­ris­sä on täl­lä het­kel­lä noin 25 000 asi­a­kas­ta, 60 pro­sent­tia koko Pir­kan­maan työt­tö­mis­tä työn­ha­ki­jois­ta. Ko­kei­lu käyn­nis­tyi rei­lu vuo­si sit­ten. Jo näin ly­hy­es­sä ajas­sa sen voi­daan to­de­ta ” rä­jäyt­tä­neen po­tin”, sil­lä asi­ak­kai­den ak­ti­voin­ti­as­te lä­he­nee 50 pro­sent­tia.

– Nämä ih­mi­set ovat joko töis­sä tai työl­lis­ty­mis­tä edis­tä­vis­sä pal­ve­luis­sa. Vuo­den­vaih­teen jäl­keen kun­nis­ta ei voi­da ko­vin pal­jon vai­kut­taa hei­dän ti­lan­tee­seen­sa.

Jos 60 % työttömistä työnhakijoista on 25000 henkilöä, niin Pir­kan­maalla työt­tö­miä työnhakijoita on noin 41600! Aktivoituna”* on jutun mukaan noin 12 500 henkilöä, joiden joukkoon minä en kuulu:

Palkkatukipaikkoja, joista olin kiinnostunut  2        Palkkatukityöpaikkoja minulle 0

”Ns. yrityskoordinaattorit katselevat CV-netistä työnhakijoiden tietoja, ja esittelevät potentiaalisia henkilöitä työnantajille”. Tähän mennessä:
Yhteydenottoja        1                          Työpaikkoja  0

Oletan, että tämän yhteydenoton perusteella yrityskoordinaattori voi kirjata jonnekin, että minulle on ”tarjottu” työpaikkaa ja näin heidän velvollisuutensa minun osaltani on hoidettu. Huom! Laitoin jokin aika sitten yrityskoordinaattorille sähköpostia kysyäkseni hänen ”tarjoamansa” työpaikan tilanteesta. En ole saanut mitään vastausta… (Menikö viestini roskapostiin – vai miksi minulle ei vastata?)

Työllisyyskokeilu oli minun osaltani vain erittäin suuri pettymys, vaikka ei minulla odotuksia sen suhteen juuri edes ollut enkä siihen olisi halunnut.

*Aktivointi tarkoittaa hyvin todennäköisesti työllisyyskokeilua, palkatonta työharjoittelua tms. Vähemmän väkeä on palkkatukityössä ja vielä vähemmän oikeissa työpaikoissa.

Palkkatukityön monet muodot

7 kommenttia:

  1. Itse olin vasta kuusi kuukautta palkkatuetussa työssä, joka alkoi kuukauden mittaisella työkokeilulla. Sain kiitettävän työtodistuksen ja esimieheni meinasi kysellä minua takaisin töihin keväällä jos vain suinkin ”isommat pomot” antavat luvan työllistämiseeni.

    Mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että näin pääpiirteittäin tuollaisista työkokeiluista ei ole mitään hyötyä työttömän kannalta, ja työnantajat käyttävät vain niitä hyväkseen saadakseen ilmaista työvoimaa.

    Kouluttauduin muutama vuosi sitten työvoimakoulutuksen kautta reilu kolmekymppisenä uudelle alalle ja kyseisestä koulutuksesta oli noin 99 % palkatonta työtä ”harjoittelun” nimikkeellä.

    Koululla ei varsinaisesti ollut mitään käytännön opetusta ja opettajat näyttivät teoriatunneilla YouTubesta ”opetusvideoita” ja harjoittelupaikat olivat mitä sattuu. Eli se opetus oli ulkoistettu työnantajille, joilla ei ollut aikaa opettaa. Näissäkin kyseisissä paikoissa minua pidettiin aivan ”koirana” ja työt olisi pitänyt hoitaa heti ammattilaisen ottein.

    Sain toki paperilla ”ammattipätevyyden”, mutta alalta jäi paljon oppimatta ”kahvia keittämällä”.

    Kyllä Karpolla olisi vielä asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä postauksessani on kyse Tampereen työllisyyskokeilusta, jossa toki olennaisena osana tarjotaan siihen joutuneille työttömille työkokeilua.

      Olen samaa mieltä siitä, ettei palkkatukityön todellakaan kuulu alkaa työkokeilulla, vaan sen tulee alkaa suoraan palkkatukityönä. Työkokeilu on mielestäni täysin turha keksintö, jos on tämä työllisyyskokeilukin. Ainakaan minulle siitä ei ollut mitään hyötyä.

      Uutta Karpoa kaivattaisiin, mutta nykyään ei saa tuoda yhteiskunnallisia ongelmia esille, vaan kaikki on olebinaan ihanaa kokoomuslaista unelmahöttöä, ja totuus vaietaan kuoliaaksi.

      Poista
    2. Ymmärsin kyllä postauksen aiheen, mutta halusin kuitenkin aiheuttaa keskustelua hieman asian vierestäkin, kun mieleeni sellaista pulpahteli ja ei kai se nyt paha ole jos hieman juttu rönsyileekin? Pääasiahan on, että nostetaan näitä epäkohtia tapetille ja puhutaan niistä.

      Tuo viimeisin palkkatukityöni alkoi juurikin kaupunkini työllisyyskokeilun kautta. Sitä aikaisemmin olin myöskin palkkatuetussa työssä, mutta sen sain aivan perinteisesti työkkärin avulla.

      Kummastuttaa, että miksi näitä palkkatukipaikkoja jollain tavalla aina ” tiskin alla pantataan”, ja eikö pitkäaikaistyöttömille voisi olla jokin vaikkapa pankkitunnuksilla toimiva palvelu, josta voisi hakea näitä tukipaikkoja ilman mitään kamalaa byrokratiaa ja ”kokeilua”?

      Työllisyyskoikeilupalvelijani kertoi haastattelussa, ettei heillä ole mitään virallisia listoja näistä kaupungin palkkatukipaikoista, mutta kun sitten pääsin töihin kaupungin palkkatukipaikkaan, ja sain tunnukset kaupungin sisäiseen intranettiin, niin kummasti siellä olikin sitten listattuna kaikki avoimet palkkatukipaikat! Eli tämäkin palvelija oli kaupungin palkkalistoilla ja hänellä täytyi olla myös pääsy näihin samoihin tietoihin.

      Mielestäni se palkkatuki on kuitenkin pitkäaikaistyöttömälle se järkevin vaihtoehto työllistymisen suhteen, koska avoimilla työmarkkinoilla on aivan turhaa kikkailua yrittää vuosien työttömyyden jälkeen enää saada mitään oikeaa työtä. Paikat täytetään yleensä työpaikanvaihtajilla ja suhteiden kautta.

      Poista
    3. Palkkatukipaikan tosiaan haaveilin saavani työllisyyskokeilun kautta, vaan toisin kävi. Nuo paikat tuntuvat omankin kokemukseni mukaan olevan kovin salaisia. Sellaiseenkin törmäsin, että kaupungin intranetissä olevat palkkatukipaikat olivat jo valmiiksi jollekin varattu.

      Poista
  2. Tuokin on yleistynyt että ennen palkkatukityötä pitää olla kuntouttavassa tai työkokeilussa (tai molemmissa) ja vasta sitten palkataan tuella samaan paikkaan. Palkkatuen piti ja pitäisi olla nimenomaan myönnetty siksi että palkattavalla on vajetta osaamisessa tai työkunnossa. Nyt yhä enenevissä määrin kokeillaan ensin eli opetellaan työrytmi ja palkkatuella teetkin sitten töitä ihan kuin muutkin.

    Jos noin toimitaan niin sitten pitäisi palkata ilman tukea varsinkin kuntasektorille. Palkkatukea edeltävän kokeilun voisin ymmärtää jotenkin yksityisellä mutta en kunnalla.

    Myös itse olin kunnalla kuusi kuukautta palkkatuella ja tätä ei edeltänyt työkokeilua. "Työllisyyshenkilö" ehdotti ensin toista paikkaa jossa olisi aloitettu kokeilulla mutta tästä kunniasta kieltäydyin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni pitkäaikaistyötön myöskin nykyisin jää roikkumaan tähän palkkatukikierteeseen, että aluksi ollaan se muutama kuukausi siellä palkkatuetussa työssä ja taas se pari vuotta työttömänä, että saadaan se korkein palkkatukioikeus jälleen ansaittua.

      Pahimmillaan näissä palkkatuettujen työsuhteiden työtodistuksissa lukee vieläpä, että työntekijä on ollut palkkatuettuna tai jopa ”vaikeasti työllistettävä”, joka sitten haittaa pahasti tulevaa työnhakua.

      Eli silloin ei näistäkään palkkatuetuista työsuhteista oikein juurikaan ole hyötyä ns. ”oikeisiin töihin” työllistymisen suhteen, vaikka siis tuettu olisi tehnyt aivan täysin samaa työtä työpaikan vakituisten rinnalla. Hän leimaantuu heti työnantajien silmissä jotenkin vajaavaiseksi, joka tarvitsee erityistä tukea työllistyäkseen.

      Työnantajat kuitenkin sumeilematta käyttävät hyväkseen tätä valtion tarjoamaa palkkatukea ja heitä ei koskaan kyseenalaisteta siitä. Ainoastaan työntekijä on aina se luuseri.

      Sama homma tässäkin nykyisin paljon puhutussa ”paikallisessa sopimisessa” ja siinäkin työntekijä on aina auttamatta altavastaajana. ”Ota tai jätä”, sanoo työnantaja. Ei siinä paljoa ”paikallisesti” mitään voida ”neuvotella” tai ”sopia”.

      Sama juttu YT-neuvotteluiden suhteen. Niidenhän siis pitäisi olla lyhennys ”yhteistoimintaneuvotteluista”, mutta ei niissä oikeasti ole työntekijällä mitään sanaa eikä valtaa.

      Poista
    2. Itse olen siinä tilanteessa, että olin puoli vuotta palkkatukityössä, joka päättyi keväällä 2016. Nyt on yli kaksi vuotta jo mennyt ja uutta (palkkatuki)työtä tarvitsisin. Myös palkkatukityöpaikoista on samanlainen kilpailu kuin oikeistakin työpaikoista. Ei ole helppo työttömän työnhakijan osa.

      Minun työtodistuksessani ei pyynnöstäni mainita mitään palkkatuesta eikä minun mielestäni ole mitenkään olennaista tuoda asiaa esiin.

      Poista