torstai 18. tammikuuta 2018

Mitä työttömyys maksaa?

Mitä työttömyys maksaa yhteiskunnalle, kun se tuntuu nyt hiertävän päättäjiemme yli kaiken muun? Mitä työttömyys maksaa verrattuna muihin valtion kustannuksiin?

Työttömyys     Noin 5 miljardia €
Lähde:               https://www.is.fi/taloussanomat/a
                         " Suomen korkea työttömyys maksaa myös veronmaksajille pitkän pennin, sillä työttömyydestä koituvat kulut ovat vuodessa noin kuusi miljardia euroa. Jos työllisyysastetta saataisiin nostettua edes yhdellä prosenttiyksiköllä, tarkoittaisi se noin  miljardin  kevennystä   julkisiin menoihin.” 
Lähde:              http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/20180111
 
Yritystuet         4 miljardia €
Lähde:               https://yle.fi/uutiset/3

Mihin yritystuet sitten on tarkoitettu? Työllistämiseen niitä ei ainakaan käytetä. Valtion rahaa syydetään jatkuvasti yhä enemmän yksityisille yrityksille, mikä vähentää verotuloja entisestään näiden yritysten harjoittaman veronkierron (”verosuunnittelun”) vuoksi. Tämäkin on varmaan jollain tavalla meidän työpaikattomien syytä? Oikeasti asia on päinvastoin, koska pienemmän joukon ahneus aiheuttaa sen, että yhä suuremmalla joukolla on vähemmän - tai ei lainkaan - tuloja.

Eläkkeet*         Noin 28 miljardia €

*Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet
Kokonaiskustannus? 

Sopeutumiseläkkeen piirissä on 146 entistä ja nykyistä kansanedustajaa”
 

8 kommenttia:

 1. Nuo luvut/sanat hieman ontuvat eläkkeiden kohdalla.

  Palkka ja työeläkemaksut määräävät eläkkeelle suuruuden. Eläke on siis ns jatkettua palkkaa, kerättyä kapitaalia. Se EI ole sosiaalietuus.

  Jos olen saanut tehdä töitä 35 vuotta ja nyt nautin eläkettä, olen maksanut siitä oman osani ja järjestelmän mukaan nykyiset työtä tekevät samoin, maksavat omaa ja nykyisten eläkeläisten eläkettä.

  Sopeutumiseläke on aivan eri asia, se on niin suuri, että sen saaja saa sen suoraan valtiolta lahjana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaanpa maksaa vaan nykyisten eläkeläisten eläkkeitä. Oma eläkeikä karkaa saavuttamattomiin ja itse eläkekin on mitätön. Palkasta perittävät työeläkemaksut sen sijaan hilautuvat koko ajan ylöspäin. Esim. suuret ikäluokathan eivät juuri joutuneet eläkemaksuja maksamaan koska sen aikaiset eläkeläiset olivat korkeintaan kansaneläkkeellä jos olivat edes elossa. Omista isovanhemmistani kolme neljästä on kuollut ennen 70-päiväänsä.

   Saisipa nuokin pennoset omaan käyttöön tai vaikka sijoittaa niin tuottokin olisi huomattavasti parempi kuin eläke mitä aikanaan tulen saamaan.

   Melkein toivoisi että nuoret muuttaisivat muille maille niin ei olisi noille eläkkeille maksajia. Eläkevarannot hupenevat jo nyt. Kyllä se on sosiaalietuus siinä missä muutkin ja meidän työssäkäyvien maksettavana.

   Poista
  2. Kannatan jonkinlaista eläkekattoa, koska ylisuuresta palkasta, josta kertyy ylisuuri eläke, on ollut mahdollisuus laittaa vuosien varrella rahaa säästöön tai sijoittaa sitä.

   Poista
 2. http://www.soininvaara.fi/2008/04/30/elakelaiset-eivat-ole-elakettaan-saastaneet/


  Googlettamalla löytyy ihan virallisempaakin tilastotietoa, mutta eläkejärjestelmä pyörii pääosin siten, että työssäkäyvä sukupolvi maksaa sillä hetkellä eläkkeellä olevien eläkkeet ja ne omat maksut on pieni osa, jonka lisäksi eläkettä maksetaan kuolemaan saakka eikä lopeteta kun omat rahat on maksettu takaisin.

  Suuret ikäpolvet maksoivat pienen joukon eläkkeitä, joista suurin osa oli matalapalkkaisista töistä eläkeelle jääneitä ja melkein puolet oli kansaneläkettä saavia kotiäitejä. Suurten ikäpolvien suuria eläkkeitä maksaa pienempi joukko työssäkäyviä... joten eläkeläisten olisi syytä mieltää se oma eläke sosiaaliturvaksi - eikä olettaa, että aikoinaan muutaman markan maksaminen olisi paisunut tuhansiksi euroiksi.

  Jotta eläkemaksut turvattaisiin vastaisuudessakin, niin eläkeläistenkin pitäisi ryhtyä vaatimaan palkkatyöpaikkoja tuhoavan palkattoman työnteon lopettamista, koska ne eläkkeet rahoitetaan verotuloilla eikä palkattomalla työnteolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, (palkallisessa) työssä olevien joukko pienenee jatkuvasti eikä ns. palkatonta työtä edes pitäisi olla olemassa.

   Poista
 3. Sopeutumiseläkettä nostavista ex-kansanedusttajista on tehty poliisille tutkintapyyntö. :D :http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801182200678498_pi.shtml

  VastaaPoista
 4. Ei pidä unohtaa yrityksille myönnettäviä verotukia, joita jaetaan 25 mrd vuodessa.

  https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005339076.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä vielä muiden yritystukien lisäksi eikä mitään työllistävää vaikutusta taida olla.

   Poista