torstai 14. syyskuuta 2017

TE-toimistosta soitettiin

Edellisestä soitosta on kulunut neljä kuukautta. Juuri alle kuukausi sitten kirjoitinkin tästä asiasta pohtien näiden soittojen mahdollista hyödyllisyyttä. Neljässä kuukaudessa tilanteeni ei ole muuttunut yhtään miksikään: Osoitteeni on edelleen sama, puhelinnumeroni on sama, koulutukseni, työhistoriani sekä työpaikattomuustilanteeni ovat edelleen samat… En opiskele enkä ole aikeissa opiskella mitään, en ole ryhtymässä yrittäjäksi enkä tarvitse TE-toimistolta mitään erityisiä palveluja. Kyllä, hain jo sitä ainoaa (uusimman) ”alani” paikkaa, joka on auki TE-toimiston listoilla. Minulla ei valitettavasti ole mitään erityisosaamista ko. alasta, koska siellä käytettävät järjestelmät opitaan työpaikalla enkä ole ollut alan töissä… Osaan tehdä CV:n ja työpaikkahakemuksen eikä työllistymiseni/ työllistymättömyyteni ole siitä kiinni. CV:n sisällössä sen sijaan on puutteita, kuten ikäni ja aukot työhistoriassa. Näille asioille ei pysty tekemään mitään. Että näin. Se siitä ja sen hyödyllisyydestä. Edistikö tämä (11 minuutin) puhelu jotenkin työllistymistäni?

Työllistymissuunnitelmani on nyt päivitetty:
Aktiivinen työnhaku on ensisijainen tavoite. Etsii erityisesti (erään alan) töitä mutta (eräs toinen) ala myös käy. Ei etsi enää insinöörin töitä, koulutuksesta on jo aikaa. Kokee työnhaun sujuvaksi, ei tarvitse kertausta. On nopea oppimaan ja kiinnostunut itsensä kehittämisestä. Terveydentila kunnossa.”


Minulta meni hieman ohi tuo terveydentilasta kysyminen, mutta ilmeisesti soittaja kysyi minulta olenko terve? (Hän kysyi niin monta kysymystä peräkkäin, että osa jo unohtui). Onko tuota asiaa edes oikeus kysyä, ja jos niin miksi? Olen terve, ja olen siitä kiitollinen, mutta eipä sekään ole työllistymistäni edistänyt.

(Jos taas minut haluttaisiin työttömyystilastoista pois siksi etten olisi terve, niin mitä sitten? Kuntouttavaa työtoimintaa, vai? Sairaseläkettä tuskin myönnettäisiin, joten terveydentilasta uteleminen tässä yhteydessä on siten täysin turhaa!)

5 kommenttia:

  1. Luultavasti kuntouttavan takia. Jos olisit erehtynyt sanomaan vaikka että "no hitusen kyllä on selkää kolottanut" niin avot, kuntouttava olisi saatettu yrittää livauttamaan suunnitelmaan jotta olisit päässyt testaamaan kestääkö selkäsi työtä x. Kaikki tämä vaikka selkääsi koskisi ensimmäistä kertaa elämässäsi ja sattuisit vaan juttelemaan mukavia niin kuin tuttavalle ainakin.

    Itse vastaisin aina terve kuin pukki jos kyselisivät. Voi toki olla että olisivat tarjonneet esim. työttömien terveystarkastusta. Mutta nyt on Sipilä tyytyväinen kun suunnitelma on tehty ja työttömästä koppi otettu.

    VastaaPoista
  2. Pistää kyllä silmään tuo kommentti terveydentilasta. Jää sellainen vaikutelma, että haetaan syytä, josta voitaisiin jatko-ohjata johonkin "toimenpiteisiin".
    Huolestuttavaa, mihin tämä kaikki on menossa. Olen kuullut, että joillakin on käyty kyylämässä terveystietoja omakannassa työkkärin tai sossun toimesta vaikka ei esim. saa toimeentulotukea tai ei ole sosiaalitoimen asiakas. En tiedä onko tämä legendaa vai totta, mutta jos on niin voisko kyyläyksen estää kieltämällä omakannassa tietojenluovutuksen? Jos sitä ei voi estää, niin mielstäni tämä rikkoo perusoikeuksia.

    VastaaPoista
  3. Työttömät ovat suurennuslasitarkkailussa, niin heräsi kysymys vielä työssä olevien terveydentilasta, niillähän on käsittääkseni monipuolista terveysseurantaa, ikätarkastuksia jne. Mites niitten elämänhallintaa syynätään, juopottelua, ylensyömistä, valvomista, ristiriitojen käsittelyä, oman kodin ja pihapiirin kunnossapitoa, laskujen ajallaan maksamista ynnä muuta vastaavaa, josta pitää palkkatöiden ohessa huolehtia.
    Eiks kaikkia ihmisiä pitäisi tasapuolisesti syynätä.

    VastaaPoista
  4. Olen ollut tänä vuonna 4 kuukautta töissä ja lähes 5 kuukautta työttömänä. Helmikuun puolessa välissä sain töitä ja sitä ennen jouduin työkkäriin infoon Valmetin Uudenkaupungin työpaikoista, tämä laskettiin haastatteluksi minkä myöhemmin omilta sivuilta kävin lukemassa. Nyt ollut siis kesäkuun puolesta välistä asti työttömänä, nyt joudun infoon teknisten alojen koulutuksista, kaipa tämäkin sitten lasketaan haastatteluksi.

    Kaverini on ollut pidempään työttömänä kuin minä, samassa työkkärin piirissä ollaan, ja mitä hänelle on tarjottu vuoden työttömyysjakson aikana - ei mitään, soitettu pari kertaa. Aika eriarvoista kohtelua täällä varsinais-suomessa. Ei sillä ihan mielelläni menen kuuntelemaan sillä korvalla, jos jokin koulutus löytyisi. Koulutuksiahan minulta löytyy kyllä CV'stä jo yllin kyllin ennestäänkin.

    VastaaPoista
  5. Me työpaikattomat olemme todellakin "suurennuslasin alla", mikä tekisi hyvää myös - ja erityisesti - monille työssäkäyville.

    Mahtaako työttömien eriarvoinen kohtelu olla yhteydessä työllistymissuunnitelman sisältöön tai sitten on vain sattumanvaraista kenelle tarjotaan infoja ja kenelle ei? Joka tapauksessa kaikille työttömille kuuluisi (noin) 3:n kuukauden välein tehtävä puhelinhaastattelu.

    VastaaPoista