keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Aktiivimallista

Eduskunnan tällä viikolla hyväksymä ns. aktiivimalli:
Aktiivimallin mukaan työttömyyspäivärahan määrä laskee 4,65 %, jos henkilö ei ole ollut 65 maksupäivän aikana (noin 3 kuukauden yhtäjaksoinen työttömyysaika) riittävän aktiivinen työmarkkinoilla. Samassa yhteydessä esitetään työttömyyspäivärahan omavastuuajan lyhentämistä taas 5 päivään.
Riittäväksi aktiivisuudeksi tässä mallissa katsotaan se, että henkilö on 65 maksupäivän aikana:
a) ollut työssä palkansaajana yhteenlaskettuna niin paljon, että työ yhden kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin työssäoloehtoon
(yleensä 18 tuntia),
b) ansainnut yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23% yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (240,81 euroa vuonna 2017) tai
c) ollut 5 päivää työllistymistä edistävässä palvelussa.
Hallituksen esityksen mukaan aktiivisuutta aletaan seurata 1.1.2018 alkaen.
Aktiivimalli-istunto ei juurikaan kiinnostanut kansanedustajia, mutta annapas olla kun vouhkataan (jostain kummallisesta syystä nyt esille nostetusta) sukupuolisesta häirinnästä, niin istuntosali on täynnä ja keskustellaan kolme tuntia! Kyllä on kansanedustajille prioriteetit kohdallaan, ei voi muuta todeta… https://www.aamulehti.fi/uutiset/oppositio-haukkui-tyottomyysturvan-muutosta-tyhjalle-salille  
Ruotsissa tämä malli on jo kokeiltu, ja huonoksi todettu: https://www.kansanuutiset.fi/ruotsi-voitti-suomen-talouspolitiikan-maaottelussa

”Sipilän hallituksen työllisyyspolitiikka on kopioitu suoraan vuoden 2014 valtiopäivävaaleissa rökäletappion kärsineen Ruotsin porvariallianssin niin kutsutusta ”työlinjasta”. Sen kovan ytimen muodostivat ansiotuloverojen keventäminen, työttömyys- ja sairausvakuutuksen korvausten heikentäminen ja niiden saantiehtojen kiristäminen.
”Työlinja” perustui oletukseen, jonka mukaan ankara verotus ja avokätinen hyvinvointivaltio olivat tehneet sosiaalitukien varassa elämisen monille työntekoa houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi. Tämän analyysin pohjalta tuloeroja työssäkäyvien ja sosiaalitukien varassa elävien välillä alettiin kasvattaa tietoisesti.
Taloudellisten kannustimien vahvistamisen lisäksi porvarihallitukset pyrkivät lisäämään työllisyyttä muun muassa velvoittamalla työttömät hakemaan myös koulutustaan vastaamattomia töitä koko maasta.
Samalla ”työhaluttomia” työnhakijoita ryhdyttiin puskemaan työmarkkinoille tehostamalla työttömyysvakuutuksen ja sosiaalietuisuuksien varassa elävien velvoitteita ja valvontaa.
Työttömien aktivoimiseksi kehitettiin kolmesta jaksosta koostuva työ- ja kehitystakuuohjelma. Suuri osa näistä aktivointitoimista ulkoistettiin voittoa tavoitteleville yrityksille, mikä antoi helppojen voittojen toivossa aktivointimarkkinoille hakeutuneille onnenonkijoille tilaisuuden vuolla kultaa veronmaksajien rahoista.
Ruotsin ”työlinjan” Suomeen kopioimisen puolesta kampanjoinnin aloitti vuonna 2012 Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajaksi demarien mandaatilla valittu ekonomisti Juhana Vartiainen. Hänen mukaansa Ruotsi oli pärjännyt Suomea paremmin siksi, että siellä kipeät mutta välttämättömät rakenteelliset uudistukset oli tehty ajoissa.
Vartiaisen tarina Ruotsin porvarihallituksen uudistusten työllisyyttä luovasta taikavoimasta perustui kuitenkin pelkästään teoreettisten mallilaskelmien pohjalta tehtyihin ennusteisiin. ”Työlinjan” todellisista tuloksista kertovat työllisyystilastojen kylmät faktat sen sijaan paljastavat, että Ruotsin työttömyysaste oli porvarihallitusten kahdeksan vuotta kestäneen valtakauden loppusuoralla selvästi korkeampi kuin sen alussa.”

Miksi Suomen pitää tehdä sama virhe perässä? Jutussa mainitun Ruotsista tuotetun ”asiantuntijan” aivopierujen vuoksi, vai? Seuraavaksi herää kysymys, mistä löytyy tällaisia työpaikkoja tai ”palveluita” kaikille noin puolelle miljoonalle työttömälle?! Nytkään ei pääse töihin, tuollaisia 18 tunnin töitä ei ole olemassakaan (minä en ainakaan tiedä missä), ja ne olisi työnantajien kannalta todella hankala järjestää. Tuskin löytyy kovinkaan monta tuohon halukasta työnantajaa. Entäpä sitten, jos hakeutuu ”palveluihin” eikä mahdu mukaan, koska niitä ei kaikille työpaikkaa vailla oleville ole mitenkään mahdollista järjestää?

Tässä vielä kolumni aiheesta:

9 kommenttia:

  1. Tee palkkatyötä päivä per kuukausi, pääset nauttimaan etuudesta täysimääräisenä. Etuus, kaunis sana. Työttömyyskorvaus, rehellinen sana.

    Johan ne nauraa naapurin koiratkin, kun alan hakea firmoista päivän töitä. Tulkaa kaikki nyt nauttimaan, herrat meitä kun kusettaa.

    Kotikyläni työllisyysyksikössä pidetään kuppilaa, jossa kaupunkilaiset voi nauttia vaikka lounaan. Kuppilan työntekijät ovat näitä holhottavia/kuntoutettavia eli suomeksi työttömiä, jotka tekevät töitä palkatta, siis esimerkiksi tutustuvat työelämään. Lounas on tietenkin maksullinen. Tosin ripeä ja lipevä asiakas pystyy kyseisessä saluunassa nauttimaan lounaansa ilmaiseksi, koska kuppilan ilmaistyöntekijöitä ei juurikaan kiinnosta maksaako asiakas syömisistään vaiko eikö.
    Tämä aktiivimalli - hauska sanahirviö - tarkoittaa juurikin sitä, että meitä aletaan (kuka alkaa, maakuntahallintoko?) patistaa vastaaviin ilmaistöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä korvaus on korvaus siitä, ettei jotain ole tai jotain on menetetty. Etuudet ovat sitten asia erikseen. Työttömyyskorvaus ei siinä mielessä ole varsinainen etuus.

      Poista
  2. ÄÄrioikeustolainen virkamies Matti Hetemäki on tämän aktiivimallin takapiruna. VM:n korkeat virkamiehet käyttävät ylintä valtaa Suomessa. :'(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis Martti Hetemäki? Pikaisen googlauksen perusteella ko. henkilö on täysin todellisuudesta vieraantunut.

      Poista
    2. Joo. Häntä tarkoitin. Hänellä on liikaa valtaa. :( :/

      Poista
  3. Palkkaa kai ei tarvitse työstä maksaa. Jos tarjoaa 1 päivä työtä ilmaiseksi ja sopii, että saa todistuksen siitä, eiköhän työpaikkoja irtoa. Niin, kuka hullu ilmaiseksi tekee työtä...

    VastaaPoista
  4. On täysin absurdi ajatus, että työpaikattoman pitää mennä töihin saadakseen korvausta siitä, ettei hänellä ole työpaikkaa, jonne mennä töihin!

    VastaaPoista
  5. No oikeasti tämä aktiivimalli on karenssiautomaatti eikä mitään muuta. Jos palkkaa maksavia työpaikkoja on liian vähän suhteessa työttömiin, ei työtä voi saada edes lyhyeksi pätkäksi saatikka pidemmäksi aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Käytännössä työttömyyskorvauksen alentaminen on ovelasti naamioitu tähän ns. aktiiivimalliin.

      Poista