tiistai 24. tammikuuta 2017

Ansiosidonnaisen päivärahan kohtuuton verotus!

https://www.uusisuomi.fi/tyottoman-veroprosentti-ihmetyttaa-jopa-kansanedustajia-jotain-pielessa-jos-ihmiset

Harhaanjohtava otsikko tässä artikkelissa, koska tuon ”jotain on pielessä” toteaa jutussa haastateltu finanssineuvos eikä kansanedustaja. Hänen mielestään pielessä on ainoastaan se, etteivät ”ihmiset tiedä, miten heitä verotetaan” ja höpisee jotain ns. kannustimista: 

Työttömän saaman päivärahan verotus on kireämpää kuin palkansaajan verotus, kun vuositulot ovat alle 38 000 euroa. Tämä yllättää valtiovarainministeriön finanssineuvoksen Elina Pylkkäsen mukaan monia, jopa kansanedustajia.
Esimerkiksi 12 000 euron vuosituloista työtön maksaa 21 prosenttia veroja ja palkansaaja 8,5 prosenttia (keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla), valtiovarainministeriön taulukosta selviää.
– Hallitukset toinen toisensa perään 20 vuoden aikana ovat jatkuvasti kasvattaneet työtulovähennyksen kokoa kannustaakseen työn tekemistä. Tähän siinä on pyrittykin, Pylkkänen kommentoi Uudelle Suomelle.
Pienituloisten verotusta on siis kevennetty, mutta samaan aikaan työttömien verotus on pysynyt lähes ennallaan.
– Se ihmetyksesi on ihan aiheellinen sen takia, että tietävätkö kaikki tämän? Mielestäni tässä on jotain pielessä, jos ihmiset eivät tiedä, miten heitä verotetaan. Kannustimet eivät voi saada tarkoitettua efektiä aikaiseksi, jos ihmiset eivät edes tiedä, mitä verotuksessa on tapahtunut, Pylkkänen sanoo.
Hänen mukaansa myös moni kansanedustaja on ollut epätietoinen ilmiöstä ja kysellyt asiasta. Pylkkäsen mielestä olisi tärkeää tiedottaa työttömille, mitä työn tekemisen kannustimet tekevät verotukselle: pienistä tuloista ei peritä lainkaan tuloveroa, kun ottaa vastaan työtä. ”
Taas tämä termi ”työn vastaanottaminen”! Silläkö perusteella ansiosidonnaisesta rokotetaan järkyttävä vero-%, kun ihmiset eivät ”mene töihin”? Erittäin mielelläni menisin tienaamaan edes 2000 €/kk 11,5 veroprosentilla enkä sen sijaan maksaisi ansiopäivärahastani 23,5% veroa!

Mikä sitä paitsi on tuo utopistinen 38 000 € vuosituloraja?! Kenellä sellaisia tuloja on (ollut) – ei ainakaan minulla!

3 kommenttia:

  1. Niinpä niin, töihinhän tuosta vain ”mennään”. Työttömät ovat työttömyyskorvauksensa menettämisen uhalla velvoitettuja hakemaan melkeinpä mitä tahansa työtä, mutta työnantajilla ei ole minkäänlaista velvoitetta palkata työttömiä, vaikka työtön olisikin täysin pätevä hakemaansa työhön. Yleensä sen työpaikan saakin jo valmiiksi työssä oleva työpaikan vaihtaja. Sitten nämä työssäkäyvät mölisevät, että menkää laiskat työttömät töihin makoilemasta meidän verorahoillamme. Siinäpä onkin melkoinen temppu vain ”mennä” töihin työttömän statuksella, kun kukaan ei suostu palkkaamaan edes lyhyeksi pätkäksi.

    VastaaPoista
  2. Vaikka etuudet (kuten työttömyyskorvaus) ovat pienempiä kuin palkka, veroprosentti ei silti välttämättä pienene. Tämä johtuu siitä, että etuuksista ei voi tehdä samanlaisia vähennyksiä kuin palkkatuloista. Vain palkkatuloista tehtäviä vähennyksiä ovat tulonhankkimisvähennys, ansiotulovähennys, työtulovähennys, lakisääteiset eläkemaksut sekä työttömyysvakuutusmaksut ym.

    Ihan sama asia koskee eläkkeen saajia. Itse olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja maksan veroa paljon enemmän kuin vastaavaa palkkaa saava henkilö.

    VastaaPoista
  3. Kohtuuton verotus koskee tosiaan myös eläkeläisiä. Mikä "kannustin" eläkeläisten kovaan verotukseen liittyy? Heidänkin kai pitäisi ymmärtää mennä töihin, koska pienestä palkasta verotus on kevyempää...?

    Päättäjämme eivät ymmärrä sitä kansantaloudellista hyötyä, joka koituisi eläkeläisten ja työttömien lisääntyneestä
    ostovoimasta. Eivätpä nuo tunnu ymmärtävän mitään muutakaan.

    VastaaPoista