sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Typo -huijausToki on jo lähtökohtaisesti selvää, että työvoimapoliittisten koulutusten tarkoituksena on lähinnä siivota työttömyystilastoja vähäksi aikaa sekä tuottaa tuloja niitä järjestäville oppilaitoksille ja muille tahoille. Tästä taustatiedosta huolimatta koulutukseen ”satojen hakijoiden joukosta valituksi tullut” joutuu lopulta tuntemaan itsensä huijatuksi. Nythän on päässyt käymään niin, että typo-koulutustamme vastaavia koulutuksia on lähialueilla useita käynnissä samaan aikaan, ja erään toisen koulutuksen työssäoppiminen alkaa täsmälleen samaan aikaan kuin meillä. Tästä onkin helppo päätellä, minkälainen kilpailutilanne on vähien tai olemattomien työssäoppimispaikkojen suhteen… Olisiko ehkä kannattanut koordinoida näitä koulutuksia eikä vain rahankiilto silmissä lähteä järjestämään jälleen uutta? Lupa koulutuksen järjestämiseen on saatu TE-viranomaisilta ja paine kouluttavalla taholla työssäoppimispaikkojen löytämiseen on siten kova. Tämän ongelman ei pidä kuitenkaan missään nimessä kaatua meille koulutukseen valituille osallistujille, koska me olemme vain typo- huijauksen uhreja. 

Vaikka ”koulutettava” onnistuisikin saamaan työssäoppimispaikan, työllistymistä ko. paikkaan tai muualle ei kuitenkaan tule tapahtumaan. Tästä on jo aivan tarpeeksi (liikaa) kokemusta.  Olenkin jäänyt ikuiseen, ei-vakavasti-otettavaan "harjoittelijan" - oikeammin työssäoppijan - asemaan. Samaa huijausta ovat myös ns. FEC - (tai paremminkin FAKE-) koulutukset, sillä on aivan sama millä nimellä paskaa kutsutaan, paskana se siitä huolimatta pysyy! Olen ollut KeKo-koulutuksessa – joksi FEC-koulutuksia silloin kutsuttiin - noin yhdeksän vuotta sitten. Feikkiä joka tapauksessa, nimestä riippumatta. Ideana näissä koulutuksissa on se, että työtön menee näennäiskoulutuksessa olevana töihin jollekin työnantajalle, joka maksaa työttömän työpanoksesta kiinteän summan koulutuksen järjestäjälle. Työtön ei yleensä hyödy tästä mitenkään, mutta koulutuksen järjestäjä ansaitsee rahaa helpolla tavalla. Epätoivoisia ja pahaa-aavistamattomia työttömiä on helppo saada osallistumaan näihin huijauksiin, koska joku saattaa vielä kuvitella työllistyvänsä ihan oikeasti. Koulutuksia ei kuitenkaan järjestetä hyvästä sydämestä työttömien auttamiseksi, vaan rahastamistarkoituksessa!

7 kommenttia:

 1. Minä olen koko viikonlopun vatvonut typo-asioita. Löysin kaksi mielenkiintoista koulutusta ja ajattelin ensin hakea molempiin. Sitten tulin järkiini ja unhoitin suosiolla eri paikkakunnalla järjestettävän koulutuksen. Ei minulla yksinkertaisesti ole varaa muuttaa pelkän koulutuksen vuoksi. Koulutukseen olisi kuulunut 6 kuukautta palkatonta työtä ja se on kyllä liikaa. Toinen koulutus alkaa kotipaikkakunnallani ja siihen kuuluva työssäoppimisjakso on 2,5 kk. Haen siihen, ottavat tai jättävät. Voi olla, etteivät ota, koska etusijalla ovat ICT-alalta työttömäksi jääneet. Vaikka omasta mielestä luonnontieteilijän koulutus on tuohon koulutukseen paljon soveliaampi pohja. Hirveän innoissani en ole mistään typo-koulutuksista, mutta jotain tekemistä olisi hyvä saada ja töihin en kelpaa.

  VastaaPoista
 2. Nyt on aika tuunata koti (vuokra/oma/velkainen) ihan uuteen uskoon! Kaikki vanhat tilkut, verhot ja maton riekaleet uusiokäyttöön. Työttömän aika kuluu tässä rattoisasti, eikä maksa mitään.

  Hain pari vuotta sitten viisikymppisenä kahteen koulutustani vastaavaan FEC-täydennyskoulutukseen, pääsin toisen ryhmähaastatteluun, mutta ilmeisesti liian vanhana en kelvannut yrityksille tai sitten muuten naamani ei ollut sopivan alistuneen näköinen ja nöyrä systeemiin.

  Vielä tuunattavaa riittää, kiitos hyvinä aikoina hankittujen riepujen.

  T: Räsyreetta.

  VastaaPoista
 3. Olen myös sitä mieltä, että FEC-koulutukset ovat työttömien hyväksikäyttöä. Silti haen niihin. Kuten Onnesta osaton sanoo, parempi että on jotain tekemistä.

  Olin liian kauan työpaikassa, jossa työilmapiiri oli sairastuttava. Sen jälkeen lähes mikä tahansa työ, joka motivoi muuten, kävisi, kunhan saisi riittävää toimeentuloa. Tietenkin hatuttaa että on korkeasti kouluttautunut ja tässä jamassa! Yritän kuitenkin keskittää ajatukseni toivon kipinöihin, ettei karkaa mopo aivan käsistä ja pukkaa masennusta päälle...

  VastaaPoista
 4. Olen sen verran uusi työtön, että termistö ja muukin työkkärin toimintaan ja tarjontaan liittyvä on vielä hakusessa. Yhtä asiaa olen kuitenkin kovasti ihmetellyt katsellessani työkkärien koulutustarjontaa lähiseuduillani. Koulutukset ovat melkein järjestään aloille, joista töitä ei todellakaan tipu! Koulutustako kouluttamisen vuoksi?

  VastaaPoista
 5. Myös minä sorrun kerran toisensa jälkeen typo-huijauksiin, koska haluan säännöllistä ja aikataulutettua tekemistä. Salaisena toiveena on aina (edes lyhytaikainen) työllistyminen, mutta se ei koskaan toteudu.

  Kyllä, yllättävän usein tunnutaan järjestettävän työvoimakoulutuksia ei-työllistäville aloille. Vai onko jotain oikeasti työllistävää alaa enää edes olemassa?

  Pääsääntöisesti touhu tosiaan on koulutusta kouluttamisen ilosta ja tilastojen siivoamisen vuoksi.

  VastaaPoista
 6. Nyt olis mahdollisuus laittaa tarina julkisuuteen:

  http://yle.fi/uutiset/sata_vai_kaksisataa__montako_tyohakemusta_olet_lahettanyt_turhaan_ilmoittaudu_silminnakijalle/7731346

  VastaaPoista
 7. En kaipaa julkisuutta, vaikka tuskin se tilannettani enää huonontaisi... Eipä tosin taitaisi parantaakaan!

  VastaaPoista